Sosyal Medya

Güncel

BM'de Esed rejimini şiddetle kınayan tasarı kabul edildi

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nde, Esed rejiminin Doğu Guta'da sürdürdüğü insan hakları ihlallerini "şiddetle" kınayan karar tasarısının kabul edildiği bildirildi



BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Ä°nsan Hakları Konseyi, Suriye'de BeÅŸÅŸar Esed rejiminin DoÄŸu Guta'da sürdürdüğü insan hakları ihlallerini ÅŸiddetle kınayan karar tasarısını kabul etti.

İngiltere'nin çağrısı üzerine cuma günü Doğu Guta'daki insani krizi görüşmek üzere acil oturum yapan Konsey, Rusya'nın İngiltere'nin karar tasarısı üzerinde değişiklikler yapılması talebiyle bu sabah yeniden toplandı.

Oturumda, başta Doğu Guta olmak üzere Suriye'de rejimin işlediği tüm temel insan hakları ihlalleri ve istismarları, uluslararası hukuku çiğnemesi ve insani durumun kötüleşmesini kınayan karar tasarısı 29 evet, 4 hayır ve 14 çekimser oyla kabul edildi.

REJİMİN İHLALLERİ "ŞİDDETLE" KINANIYOR

Konsey'in kabul ettiği karar tasarısında, rejimin, Doğu Guta'ya sürekli insani erişim vermemesi, hastanelere ve sivil altyapıya karşı bitmek bilmeyen saldırıları, her türlü ağır silah ve hava bombardımanlarıyla sivilleri ayrım gözetmeksizin vurması ve kimyasal silah kullanıldığı iddiaları "şiddetle" kınanıyor.

İngiltere'nin karar tasarısında Doğu Guta'da BM'nin aldığı 30 günlük insani ateşkes kararının hemen uygulanması, sivillere acil insani yardım sevkiyatı yapılması ve bölgedeki yaralı ve hasta binden fazla kişinin acil tahliye edilmesi talebi yer alıyor.

Tasarıda ayrıca Doğu Guta'da insan hakları ihlalleri ve istismarlarını işleyenler ile uluslararası hukuku çiğneyenlerin hesap vermesi gerektiği vurgulanırken bölgedeki son ihlallerin BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu tarafından kapsamlı ve bağımsız şekilde soruşturulması talep ediliyor.

RUSYA'NIN TALEPLERÄ° REDDEDÄ°LDÄ°

Öte yandan Konsey, Rusya'nın karar tasarısı üzerindeki deÄŸiÅŸiklik taleplerini reddetti. 

İngiltere ise cuma günü konseye sunduğu karar tasarısında bazı değişiklikler yaptı. Metinde "savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçların hesabının sorulması" ifadelerinin yerine "insan hakları ihlalleri ve suistimalleriyle uluslararası hukukun ihlal edilmesi" ifadelerinin konulması dikkati çekti.

Oylamada Konsey'in 47 üyesinden Burundi, Çin, Küba ve Venezuela "hayır" oyu verdi. Avrupa BirliÄŸi üyesi ülkeler ise tercihlerini "evet"ten yana kullandı. Oylamada Mısır, Irak, Pakistan ve Kırgızistan gibi Ä°slam ülkeleri çekimser kaldı. 

Ä°nsan Hakları Konseyi daha önce yaptığı oturumlarda da Esed rejimini kınayan kararlar almıştı. Konsey kararlarının baÄŸlayıcı özelliÄŸi bulunmamasına raÄŸmen, Esed rejimine yönelik uluslararası baskının daha da artırılması açısından kabul edilen tasarı önem arz ediyor. 

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi, 24 Åžubat'ta aldığı kararla DoÄŸu Guta baÅŸta olmak üzere Suriye genelinde siviller için insani ateÅŸkes ilan edilmesini istemiÅŸti. Ancak "gecikmeksizin" hayata geçirilmesine hükmedilen ateÅŸkesin nasıl baÅŸlayacağı belirsiz kalmıştı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.