Sosyal Medya

Dünya

Pentagon'dan Türkiye'ye yeni Afrin mesajı: Güçlerimizi savunuruz

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Binbaşı Adrian Galloway, Türkiye’nin Afrin operasyonuyla ilgili Amerika’nın mesajlarını yineledi. Galloway, sahadaki güçlerin DEAŞ'a karşı savaştan çekilmeleri olasılığına işaret ederek, buna hoşgörü göstermeyeceklerini ifade etti.



Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre El Hurra televizyonunun sorularını yanıtlayan Galloway, Türkiye’nin sınırlarında kayda deÄŸer ölçüde bazı güvenlik endiÅŸelerine sahip olduÄŸunu gördüklerini belirterek, “Türkiye devam eden bir terörist isyana sahip tek NATO ülkesi ve bu operasyonların neden yapıldığını anlıyoruz” dedi.

Galloway, ABD’nin bu operasyonların parçası olmadığını dolayısıyla sahadaki güçlerin statüsü hakkında konuÅŸamayacağını kaydederek, “Åžu anda güçlerin DEAÅž’e karşı savaÅŸtan çekilme olasılığının bulunduÄŸu bir durumla karşı karşıyayız ve bu hoÅŸgörü gösteremeyeceÄŸimiz bir durum. Suriye’deki DEAÅž tehdidinin ortadan kalkmasını saÄŸlamalıyız ve bunu ancak odak noktasını (DEAÅž üzerinde tutmayı) devam ettirerek yapabiliriz” diye konuÅŸtu.

galloway

ABD DışiÅŸleri Bakanı Rex Tillerson’ın yakın süre önce Türk DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu’yla görüştüğünü ve iki ülke arasındaki bazı meselelerin çözümü için bir çerçeve anlaÅŸmasına varıldığını hatırlatan Galloway, Afrin’de olup bitenlerin, bu görüşmelerin ana gündem maddesini oluÅŸturacağının kesin olduÄŸunu belirtti.

Galloway, “(Operasyonun) Afrin’deki ÅŸiddetten elbette endiÅŸeliyiz. Bölgedeki daha acil güvenlik tehdidi olan DEAÅž’den dikkatleri dağıttığını düşünüyoruz. Ä°htilafın sadece Afrin’de deÄŸil Suriye genelinde sivillere yönelik etkilerinden de çok kaygılıyız” diye konuÅŸtu.

Suriye’de bugün iki farklı “hikayenin” olduÄŸuna iÅŸaret eden Galloway, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fırat Nehri’nin doÄŸu yakasında yerel toplumların DEAÅž idaresi sonrasında kentlerini istikrara kavuÅŸturmakta, kendi güvenliklerini saÄŸlamakta ve yeniden toparlanmakta olduÄŸunu görüyorsunuz. Bunu, ortağımız Suriye Demokratik Güçleri’ne eÄŸitim, rehberlik ve yardım noktasında destek saÄŸlayan koalisyonun yardımıyla yapıyorlar. Fırat Nehri’nin batı yakasındaysa çok farklı bir hikaye var. Sivillerin öldüren ve ÅŸiddetin yatıştırılmasına yönelik BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal eden Suriye rejimince iÅŸlenmeye devam eden katliamları görüyorsunuz. Güçlerimizi savunacağımızı net ortaya koyduÄŸumuzu düşünüyorum ama burada gerçek anlamda önemli olan nokta ÅŸu; Suriye’deki tüm taraflar ÅŸiddeti yatıştırmalı ve ihtilafı Cenevre süreci üzerinden çözmek için gerekli koÅŸulların yaratılmasını saÄŸlamalı.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.