Sosyal Medya

Güncel

BirleÅŸmiÅŸ Milletler: PKK sivilleri engelliyor

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, PYD/PKK'nın Afrin'deki sivillerin bölgeden ayrılmasını engellediğini belirtti.



BM Güvenlik Konseyi'ni Suriye'deki geliÅŸmelere iliÅŸkin bilgilendiren BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Ä°nsani Ä°ÅŸlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, BM'nin kuÅŸatma altındaki ve eriÅŸimin zor olduÄŸu 10 bölgeye insani yardım ulaÅŸtırmaya hazır olduÄŸuna ancak BMGK'nın insani ateÅŸkes kararına raÄŸmen eriÅŸim izni verilmediÄŸine dikkati çekti.

"DOĞU GUTA'DA DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK"

Lowcock, Suriye'de 30 gün insani ateÅŸkes talep eden karara raÄŸmen DoÄŸu Guta'daki insani durumun hiçbir ÅŸekilde iyileÅŸmediÄŸini, hiçbir tıbbi tahliyenin gerçekleÅŸmediÄŸini ve sivillerin bölgeden ayrılamadığını belirterek, Rusya'nın DoÄŸu Guta'da ''günde beÅŸ saat insani mola'' kararına iliÅŸkin, ''BeÅŸ saat içinde insani yardım konvoyu göndermek mümkün deÄŸil.'' ifadesini kullandı.

Ateşkese rağmen daha fazla bombardıman, daha fazla ölüm ve yıkımın, daha fazla açlığın yaşandığını söyleyen Lowcock, 18 Şubat'tan beri Doğu Guta'da 580 kişiden fazla kişinin öldüğünü, binden fazla kişinin de yaralandığını söyledi.

Lowcock, Ä°dlib'deki çatışmalarda sivillerin hayatını kaybetmeye devam ettiÄŸini, aralık ayından beri 385 bin kiÅŸinin yerinden edildiÄŸini ve nüfusunun yarısı daha önce yerinden edilmiÅŸler olan idlib'de insanların yeniden göçe zorlandığına vurgu yaparak ''Açlık ve ve hastalık, bombalardan daha fazla insanı öldürecek.'' dedi.

"PKK SÄ°VÄ°LLERÄ°N AYRILMASINI ENGELLÄ°YOR"

Afrin'deki geliÅŸmelere de deÄŸinen Lowcock, ''yerel yetkililer'' ÅŸeklinde tanımladığı terörörgütü PYD/PKK'nın sivillerin daha güvenli yerlere gitmesini engellediÄŸini belirterek "Türk makamları, (Afrin'e) insani eriÅŸimi saÄŸlama konusundaki istekliliklerini vurguladılar, Åžam'dan yardım konvoylarının geldiÄŸini görmek istiyoruz ancak Suriye tarafı henüz kabul etmedi." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler: PKK sivilleri engelliyor


BM Genel Sekreteri'nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman ise uluslarası toplum olarak iki hafta sonra 8. yılına girecek savaşa son vermekte başarısız olduklarını söyledi.

Uluslararası hukuku ihlal eden tüm tarafları kınadıklarını belirten Feltman, "Suriye hükümetinin el-Nusra savaşçılarını hedef alma gerekçesiyle 400 bin sivilin yaÅŸadığı Guta'da geliÅŸigüzel saldırılar düzenlemesi hiçbir ÅŸekilde meÅŸrulaÅŸtıramaz." diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.