Sosyal Medya

Güncel

Yargıtay'dan asgari ücretle çalışan işçiye müjde

Yargıtay, milyonlarca asgari ücretli çalışanı ilgilendiren emsal bir karara imza attı. Yüksek mahkeme, Bursa’da işten atılan bir işçinin açtığı dava sonucunda vasıflı bir kıdemli işçinin asgari ücretle çalışmasının hayatın olağan akışına ters olduğuna hükmetti.



Bursa’daki bir fabrikada pres operatörü olarak çalışan işçi, iÅŸveren tarafından tazminat ödenmeden kapı önüne konuldu. 7 yıl emek verdiÄŸi fabrikadan haksız ÅŸekilde atıldığının ÅŸokunu yaÅŸayan işçi, Bursa 3. Ä°ÅŸ Mahkemesi’ne dava açtı.

Ä°ÅžVEREN DURUÅžMALARA KATILMADI

Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile fazla mesai ücreti, yıllık izin ücreti ve ücret alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini isteyen işçi, iÅŸ akdinin haklı bir neden olmaksızın iÅŸverence feshedildiÄŸini iddia etti. Davalı iÅŸveren ise davacı işçinin iddialarına cevap vermeyerek duruÅŸmalara katılmadı.

EMSAL KARAR

Mahkeme, toplanan deliller ve bilirkiÅŸi raporuna dayanarak davayı kabul etti. Kararın temyiz edilmesi üzerine dava dosyasını inceleyen Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, emsal bir karara imza attı.

ASGARÄ° ÃœCRETÄ°N ALTINDA KALMAMALI

9. Hukuk Dairesi kararında, iÅŸ sözleÅŸmesinin taraflarının, asgari ücretin altında kalmamak kaydıyla sözleÅŸme özgürlüğü çerçevesinde ücretin miktarını serbestçe kararlaÅŸtırabileceklerine dikkat çekildi. Ä°ÅŸ sözleÅŸmesinde ücretin miktarının açıkça belirtilmemiÅŸ olmasının, taraflar arasında iÅŸ sözleÅŸmesinin bulunmadığı anlamına gelmeyeceÄŸi hatırlatıldı. Kararda ÅŸu ifadelere yer verildi:

6,5 YILI AÅžKIN KIDEMÄ° VAR

“Ãœcretin miktarı, işçinin kiÅŸisel özellikleri, iÅŸyerindeki ya da meslekteki kıdemi, meslek unvanı, yapılan iÅŸin niteliÄŸi, iÅŸ sözleÅŸmesinin türü, iÅŸyerinin özellikleri, emsal işçilere o iÅŸyerinde ya da baÅŸka iÅŸyerlerinde ödenen ücretler, örf ve adetler göz önünde tutularak belirlenir. Çalışma yaÅŸamında daha az vergi ya da sigorta pirimi ödenmesi amacıyla zaman zaman, iÅŸ sözleÅŸmesi veya ücret bordrolarında gösterilen ücretlerin gerçeÄŸi yansıtmadığı görülmektedir. Bu durumda gerçek ücretin tespiti önem kazanır. İşçinin kıdemi, meslek unvanı, fiilen yaptığı iÅŸ, iÅŸyerinin özellikleri ve emsal işçilere ödenen ücretler gibi hususlar dikkate alındığında imzalı bordrolarda yer alan ücretin gerçeÄŸi yansıtmadığı şüphesi ortaya çıktığında, bu konuda tanık beyanları gözetilmeli ve işçinin meslekte geçirdiÄŸi süre, iÅŸyerinde çalıştığı tarihler, meslek unvanı ve fiilen yaptığı iÅŸ bildirilerek sendikalarla, ilgili işçi ve iÅŸveren kuruluÅŸlarından emsal ücretin ne olabileceÄŸi araÅŸtırılmalı ve tüm deliller birlikte deÄŸerlendirilerek bir sonuca gidilmelidir. Somut uyuÅŸmazlıkta, davacı net 1.300 TL ücret aldığını iddia etmiÅŸ, davalı ise davayı takip etmemiÅŸ ve herhangi bir savunmada bulunmamıştır. Mahkemece, SGK kayıtlarına itibar edilerek davacının asgari ücretle çalıştığı kabul edilmiÅŸ ise de, iÅŸyerinde pres operatörü olarak çalışan davacı 6,5 yılı aÅŸkın kıdeme sahiptir. Vasıflı işçi durumunda olan ve uzun süre kıdeme sahip bir işçinin bu ücretle çalıştığının kabulü hayatın olaÄŸan akışına aykırıdır. Bu nedenle emsal ücret araÅŸtırması yapılıp sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile yazılı ÅŸekilde karar verilmesi hatalıdır. Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı bozulmasına oy birliÄŸi ile karar verilmiÅŸtir".

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.