Sosyal Medya

Güncel

İşte insansız mini tank ANKEBOT!

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'İnsansız tank üreteceğiz' sözleriyle yeni projeyi açıkladı. Konya'da ise bir firma ANKEBOT adıyla mini insansız tank üretmişti. ANKEBOT'un üzerinde kamera ve hafif makineli silahla bulunuyor. Uzaktan kumanda ile kontrol edilen mini tank; gözetleme, yakın muhabere, bomba imha, yangın söndürme ve yaralı taşıma fonksiyonlarını da yerine getirebiliyor.



Türkiye'nin ilk yerli insansız tankı Konya'da endüstriyel elektronik sektöründe faaliyet gösteren bir firma tarafından üretildi. ANKEBOT adı verilen insansız tank terörle mücadelede kullanılmak üzere tasarlandı.  

Firma, uzun süren Ar-Ge çalışmaları sonunda bir metre yüksekliÄŸi ve 1,5 metre uzunluÄŸunda paletli mini tank görünümündeki robotu geliÅŸtirdi. 

 

Ä°ÅžTE Ä°NSANSIZ TANK ANKEBOT  

Konya'da üretilen İnsansız Tank görüntülü joystick kumanda paneli ile kontrol edilen ANKEBOT isimli araç, 8 saatlik aküsü, saatte 6 kilometre hız kapasitesiyle 100 kilogram yükü taşıyabiliyor. Tehlikeli bölgelerin keşfinde güvenlik güçlerine katkı sağlaması amaçlanan araç, yetenek ve özellikleriyle savunma sanayisinin ilgisini çekmeyi başardı.

18-02/21/nsansiz-tank-urettiler.jpg

İNSANSIZ TANK BOMBA İMHA, YANGIN SÖNDÜRME ÖZELLİKLERİNE SAHİP

Firmanın yönetim kurulu başkanı Bahattin Düzgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzaktan kumanda sistemi üzerine çalıştıklarını söyledi.

Türkiye'nin, yurt içi ve dışında yürüttüğü terör operasyonlarında kullanabileceği bir araç üretmek için çalışma başlattıklarını anlatan Düzgün, şöyle konuştu:

"ANKEBOT'un birinci versiyonu bu. Kendi imkanlarımızla yaptık. Özel amaçla üretildi ve muharebeye müsait. Genelkurmay Başkanlığı ile de görüştük. Savunma Sanayii Müsteşarı buraya geldi ve robotu inceledi. Savunma Sanayii Müsteşarlığından haber bekliyoruz. ANKEBOT, güvenlik kurumlarımızın yöneticilerini etkilemeyi başardı. Savunma sanayisine kazandırabilir, bunu hedefliyoruz. Örnek modelini ortaya koyduk. Robot, bomba imha çalışmalarında, yangına müdahalede, sıcak çatışmalarda ve yaralıları taşımada aktif şekilde kullanılabilecek."

Robotun, zor arazi koşullarında aksamadan hareket ettiğini, insan hayatını tehlikeye sokacak noktalarda görüntülü keşif yapabildiğini belirten Düzgün, 200 metre kumanda menziliyle etkin şekilde kullanılabileceğini vurguladı.

Düzgün, ANKEBOT'un süreç içinde zırh, ağır makineli silah ve termal görüntü sistemleriyle zenginleştirilebileceğine işaret ederek, "İkinci etabında ve seri üretiminde destek gerekiyor. Ar-Ge'yi sağlıyoruz. Gösterilen ilgi ve destekle seri üretime geçmesini bekliyoruz." diye konuştu.

Ä°NSANSIZ SÄ°STEMLER

Aselsan'ın resmi sistesinde ise robot insansız araçlarla ilgili yapılan çalışmalar hakkında ÅŸu bilgilere yer verildi: 

İnsansız Sistemler faaliyet alanında, geleceğin savaş sahasında yaygın bir şekilde kullanılacak olan, uzaktan kontrol edilebilir ve kendi başına karar verip uygulama yeteneğine sahip insansız araçların geliştirilmesi ve üretilmesi hedeflenmektedir.

Bu kapsamda,

Keşif, gözetleme ve istihbarat
Asimetrik tehditler ile mücadele
Kritik tesislerin güvenliği
Sınır gözetleme
El Yapımı Patlayıcılar ile Müdahale
Mayın Tespiti ve Etkisiz Hale Getirilmesi
Arama ve kurtarma
Liman, boğaz ve deniz ticareti güvenliği
Lojistik destek saÄŸlama
gibi uygulama alanlarında kullanılabilecek İnsansız Sistemler üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.

Bu kapsamda,

Hava Savunma Silah ve Füze Sistemleri
Ana Muharebe Tankı
Çok Namlulu Roket Atar
Uzaktan Kumandalı Makineli Tüfek ve Top Sistemleri
Radar Sistemleri
Mühimmat Transfer ve Besleme Sistemleri ve
Hareketli Robot Platformları
için servo sistem çözümleri geliştirme, üretim ve lojistik destek faaliyetleri yürütülmektedir.

Servo Sistemler

ASELSAN; özgün tasarım anlayışı ile kara, deniz ve hava platformlarında kullanılan silah, radar ve optik sistemler için askeri standartlarla uyumlu, yüksek performanslı servo sistem çözümleri geliştirmekte, üretmekte ve dünya ordularının hizmetine sunmaktadır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.