Sosyal Medya

Dünya

AP Milletvekili Gomes: AB'nin göçmen politikasından utanç duyuyorum

AP Milletvekili Gomes, "Ben bir Avrupalı olarak AB'nin göçmen politikasından ve bulunduğumuz durumdan utanç duyuyorum." dedi.



Avrupa Parlamentosunun (AP) Portekizli Milletvekili Ana Gomes, Brüksel'de bulunan AP'de  Avrupa BirliÄŸi’nin (AB) göçmen politikasına iliÅŸkin sorularını cevapladı.

AB'nin 2015’te patlak veren göçmen krizine yönelik politikalarını deÄŸerlendiren Gomes, "AB göçmen sorunuyla çok kötü bir ÅŸekilde baÅŸ etti. Avrupa'nın temel deÄŸerlerine ve ulusal deÄŸerlere ihanet etti.” dedi.

AB’nin göçmen politikasının baÅŸarısızlığının önde gelen nedenlerinden birinin üye ülkeler arasındaki farklılıklar olduÄŸunu kaydeden Gomes, Avrupa Konseyinin Ä°talya ve Yunanistan’dan 160 bin sığınmacıyı zorunlu kota sistemi uyarınca üye ülkelere yerleÅŸtirme kararının doÄŸru bir karar olduÄŸunu söyledi. 

"AB'NÄ°N MÃœLTECÄ° POLÄ°TÄ°KASINDAN UTANIYORUM"

Göçün toplumlar için çok fayda sağlayabileceğini vurgulayan Gomes, kendi ülkesi Portekiz'in mültecilere kabul edebildiği oranda kapılarını açtığını belirterek "Göç karşıtlığı aptallıktır. Popülizmden ibarettir ve bana göre çok çirkin bir hadisedir." diye konuştu.

Gomes, "Açıkçası ben bir göçmen krizinin olduğunu düşünmüyorum. Esas kriz bizim değerlerimizi vurdu. Bizim savaştan, zulümden ve çatışmadan kaçan sığınmacılarla baş etme şeklimiz bir krizi ortaya çıkardı." ifadesini kullandı.

AB’nin iç ve dış politikalarını bu çerçevede gözden geçirmesi gerektiÄŸini vurgulayan Gomes, örneÄŸin AB’nin Suriye baÄŸlamında farklı bir politika izleyerek bu kadar kiÅŸinin ülkeyi terk etmesini engelleyebileceÄŸini söyledi.

Gomes, diÄŸer yandan AB’nin yasal yollardan göç imkanı tanıyarak mültecilerin hayatlarını riske atmalarını ve insan kaçakçılarının eline düşmelerini engelleyebileceÄŸini ifade etti.

Birçok ülkelinin mültecilere iliÅŸkin yasal ve ahlaki sorumluluklarını yerine getirmediÄŸini kaydeden Gomes, “AB ciddi anlamda baÅŸarısızlık gösteriyor. Ben bir Avrupalı olarak AB’nin göçmen politikasından ve bulunduÄŸumuz durumdan utanç duyuyorum." dedi.

"TÃœRKÄ°YE'NÄ°N ÇABALARINI  TAKDÄ°R ETMEMÄ°Z GEREKÄ°YOR"

Gaziantep’i 2012 yılında ziyaret ettiÄŸini söyleyen Gomes, Türkiye devleti tarafından kurulan göçmen kamplarını görme fırsatı da olduÄŸunu ifade etti. Gomes, "Türkiye devleti tarafından kurulan göçmen kampları oldukça etkiliydi, yerleÅŸim imkanı açısından gördüğüm en iyi kamplar arasındaydı." diye konuÅŸtu.

Åžehrin dışında bulunan çadır kamplarında ise mültecilerin aynı imkanlara sahip olmadığına dikkati çeken Gomes, "Öte yandan Türkiye’nin büyük çaba sarf ettiÄŸinin farkındayım. Bunu takdir etmemiz gerekiyor ve bu çerçevede AB’nin Türkiye’ye destek vermesi gerekiyor." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

AB'nin bu çerçevede iş birliği yürütmesi gereken en önemli ülkelerden birinin Türkiye olduğunu vurgulayan Gomes, iş birliğinin mültecileri korumaya yönelik uluslararası hukuk ve kurallar çerçevesinde yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.