Sosyal Medya

Güncel

Türkiye'nin hamlesi panik yarattı! 'İtibarımız sarsılabilir'

Doğu AKdeniz'de İtalyan ENİ şirketine 'Saipem 12000’ gemisi Türkiye'nin münhasır bölge olarak kabul ettiği üçüncü parselde doğalgaz araması yapmak istedi. Bunun üzerine Türkiye de bölgede askeri tatbikat başlattı. 'Saipem 12000' gemisi, üçüncü parsele yaklaştığı sırada karşısında Türk savaş gemilerini buldu. Rum basını ENİ'nin bölgede araştırma yapmaktan vazgeçmesi durumunda, Rum tarafının itibarının sarsılacağını yazdı.



Türk Deniz Kuvvetleri, Rumların Akdeniz'de doÄŸalgaz araması için sondaj çalışması yapmak istediÄŸi 3'üncü parsel bölgesindeki faaliyetlerini 10 Mart’a kadar uzattı. Bunun üzerine Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis Bakanlar Kurulu'nu 'acil' toplantıya çağırdı. Toplantıdan Türkiye'yi uluslararası alanda ÅŸikayet etmek için çalışma baÅŸlatılması kararı çıktı. Anastasiadis, Yunanistan BaÅŸbakanı Alexsis Çipras ile de telefonda görüştü.

Kıbrıs Rum Kesimi'nin, DoÄŸu Akdeniz’deki doÄŸal zenginlikler üzerinde Türk tarafının haklarını yok sayarak, tek taraflı adımlar atmaya devam etmesi, bölgedeki krizi tırmandırıyor. Ada'daki doÄŸalgaz krizi, Ä°talyan ENÄ° ÅŸirketine ait 'Saipem 12000' gemisinin, Türkiye'nin münhasır bölge olarak kabul ettiÄŸi üçüncü parselde doÄŸalgaz araması yapmak için bölgeye hareket etmesiyle patlak verdi. Türkiye, Rumlara bölgede doÄŸalgaz arama izni verilmeyeceÄŸi çıkışı yaptı. Ancak ENÄ°'ye ait 'Saipem 12000’ gemisi rotasını deÄŸiÅŸtirmedi. Bunun üzerine Türkiye de bölgede askeri tatbikat baÅŸlattı. 'Saipem 12000' gemisi, üçüncü parsele yaklaÅŸtığı sırada karşısında Türk savaÅŸ gemilerini buldu. Türk savaÅŸ gemilerinin, 'Saipem 12000’i bölgeye sokmama kararlılığı karşısında, ENÄ°'ye ait gemi, geri çekilmek zorunda kaldı. Ä°talya hükümeti de konuya müdahil oldu, yapılan diplomatik görüşmeler sonunda geminin üçüncü bölgeye uzak bir yerde konumlanması saÄŸlandı.

NAVTEX UZADI, RUMLAR ACÄ°L TOPLANDI

Bu arada Türkiye'den yeni bir hamle geldi. Münhasır Ekonomik Bölge’de (MEB) faaliyetlerini sürdüren Türk savaÅŸ gemileri, 22 Åžubat'ta sona erecek Navtex'i 10 Mart'a kadar uzattı. Bunun üzerine Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Bakanlar Kurulu'nu 'acil' toplantıya çağırdı. Toplantıdan Türkiye'yi uluslararası alanda ÅŸikayet etmek için çalışma baÅŸlatılması kararı çıktı. Rum lider Anastasiadis, Yunanistan BaÅŸbakanı Alexsis Çipras ile telefonda görüştü. Anastasiadis'in, Çipras'tan Ankara'ya baskı yapılması için diplomatik destek istediÄŸi ifade edildi. ABD'yi de sürecin içerisine katmak isteyen Anastasiadis, ABD'nin LefkoÅŸa Büyükelçisi Kathleen Doherty’i de Rum BaÅŸkanlık Sarayı'na çağırdı.

TÜRKİYE'Yİ BM'YE ŞİKAYET ETTİ

Anastasiadis, Türkiye'nin Navtex yayınlamasını Brüksel gündemine de taşımak için çalışma baÅŸlattı. Rum yönetimi ayrıca Türkiye'yi BM'ye ÅŸikayet etti. Åžikayette, “Türkiye'nin, Kıbrıs Rum Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını, deniz hukuku da dahil uluslararası hukuku ihlal, bölgedeki barış ve istikrarı tehdit ettiÄŸi” öne sürdü.

RUM MEDYASINDA GENÄ°Åž YER BULDU

Konuya geniş yer veren Rum medyası da 'Türk meydan okuması' başlıklarını kullandı. Kıbrıs Türk tarafının da Türkiye ile hareket ettiğine vurgu yapılan haberlerde, 'Üçüncü parselin Türk ablukası altında olduğu' ileri sürüldü. Rumların ilk kez doğalgaz aramasının engellendiğine dikkat çekilen haberlerde, yoğun bir diplomatik çalışmanın da devam ettiği kaydedildi.

Politis gazetesi, "Munhasır ekonomik bölgedeki gerginlik büyük bir AB-Türkiye krizine dönüşebilir, ortam yatışmazsa Güney Lefkoşa ve Atina yaptırım talebinde bulunabilir. Türkiye-AB ilişkileri başlığını kesin kapatacak, Türk karşıtı güçler de orada hazır olacak" yorumunda bulundu.

'RUMLARIN Ä°TÄ°BARI SARSILACAK'

Fileleftheros gazetesi de ENİ'nin bölgede araştırma yapmaktan vazgeçmesi durumunda, Rum tarafının itibarının sarsılacağını yazdı. Gazeteye göre ENİ geri çekilirse, şu sorunlar ortaya çıkacak: "Rumların bütün enerji programı, Türk meydan okumaları şartına bağlı olacak. Rumlar, yalnız enerji konularında değil, bütün konularda egemenlik haklarını kullanmakta aciz kalacak. Enerji programı kesin şekilde buzdolabına girecek. Süreç bundan sonra Türk hükümetine bağlı olacak. Yabancı şirketler ve bölgedeki müttefikler açısından da güvenilmez hale gelinecek, bunun da birçok olumsuz etkisi olacak.

'DOÄžALGAZ TÃœRKLER VE RUMLARIN ORTAK DEÄžERÄ°'

Rumların enerji konusunda tavrını, Doğan Haber Ajansı'na, 'kabul edilemez' olarak değerlendiren üst düzey bir yetkili, "Rumların akıllarını başa alması gerektiğini" ifade etti ve "Doğalgaz Türkler ve Rumların ortak değeri" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da "Bizim için Afrin neyse Ege'deki, Kıbrıs'taki haklarımız da odur" açıklaması yapmıştı.

DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.