Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriye televizyonu: Rejim güçleri birkaç saat içerisinde Afrin'e girecek

Suriye devlet televizyonu, Esed rejimi yanlısı güçlerin saatler içerisinde Afrin’e gireceğini duyurdu.



Suriye devlet televizyonu, Esed rejimi yanlısı güçlerin saatler içerisinde Afrin’e gireceÄŸini duyurdu.

Terör örgütü PYD/PKK, Zeytin Dalı Harekatı ile  sıkıştırılması üzerine, BeÅŸÅŸar Esed rejimi ile Afrin'de iÅŸ birliÄŸi görüşmelerine hız vermiÅŸti. 

Geçen hafta içinde, Ä°ran destekli Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen  Mayadin televizyon kanalı, PYD/PKK'nın Afrin'i Esed rejimine devretmesi için ilk  görüşmeyi yaptıklarını öne sürmüştü. Anadolu Ajansı muhabirlerinin yerel kaynaklardan edindiÄŸi bilgilere göre, Halep'in  kuzeyindeki Åžehba kasabasında Rusya'nın aracılığıyla bir araya gelen terör örgütü  PYD/PKK ile Esed rejimi arasındaki toplantıda uzlaÅŸma saÄŸlanamadı.

Kuzey Irak'ta yayın yapan Kurdistan24 televizyon kanalına  konuÅŸan sözde Cezire kantonu savunma heyeti sorumlusu Rezan Gilo, rejim ile  Afrin'in sınırlarının korunması için müzakere içinde olduklarını kabul etti. Gilo, rejimin silahları teslim almak istediÄŸi için anlaÅŸmanın  saÄŸlanamadığını da söyledi.

Menbiç modeli gündemde

Esed rejimi, Fırat Kalkanı Harekatı sırasında da Bab ilçesinin  batısında TSK ve ÖSO ile PYD/PKK arasında yaÅŸanan çatışmalarda terör örgütüne  yardımcı olmuÅŸtu.Türkiye'nin Menbiç'e yönelik operasyon ihtimaline karşı, Esed rejimi,  Menbiç'in batısında Fırat Kalkanı Harekatı bölgesine sınır hatta asker konuÅŸlandırmıştı.

Anadolu Ajansı muhabirine bilgi veren güvenilir yerel kaynaklar, Afrin'de terör örgütünün silah bırakmak istemediÄŸi gibi, yönetimi de rejime devretmek istemediÄŸini, bunun üzerine Menbiç modelinin müzakere edilmeye baÅŸlandığını ifade  etti.

PYD/PKK ve Esed rejiminin uzlaÅŸtığı iddia edilen Menbiç modeline göre,  rejim, Afrin'e temsili sayıda askeri unsur sevk edecek.

Rejim askerleri, Zeytin Dalı Harekatı'yla cephe durumundaki bölgelere  yerleÅŸecek.

Esed ile PYD/PKK iliÅŸkisi

PYD/PKK'nın Suriye'deki varlığı 1979'da terörist elebaşı Abdullah  Ã–calan'ın Suriye'ye kaçmasıyla baÅŸladı. Bu tarihten sonra teröristlerin  katılımıyla örgütün yapısı ve eylemlerinin belirlendiÄŸi birçok kongreyi,  Suriye'deki kamplarda gerçekleÅŸtiren Öcalan, PKK'yı yaklaşık 19 yıl boyunca  Suriye'den yönetti.

Terör örgütü PKK, Suriye'deki ilk kongresini 1981 yılında yaptı. 1982  yılında Suriye'nin baÅŸkenti Åžam'da yapılan ikinci kongrede Hafız Esed rejiminin  desteÄŸi ile Türkiye'ye karşı silahlı mücadele kararı aldı.

Hafız Esed iktidarı, Türkiye ile baÅŸta Hatay ve su sorunu ile gerilen  iliÅŸkilerde kullanmak üzere, PKK'nın Suriye'nin kuzeyinde örgütlenmesine yardım  saÄŸladı.

Suriye'de PYD adını alan PKK güdümündeki terör örgütünün liderliÄŸi,  Åžam istihbaratına üye Mervan Zeki'ye verildi. PYD/PKK'nın eski sözde baÅŸkanı  Salih Müslim de bu partinin siyasi ofisinden sorumluydu. Åžam'ın talimatı ile PYD, Öcalan'ın Suriye'yi terk etmesinden iki ay sonra 12 Ekim 1998'de resmen siyasi  hayata katıldı.

Adana Mutabakatı ile Öcalan'ın Suriye'yi terk etmesinin ardından  Åžam'da yaÅŸanan yönetim deÄŸiÅŸikliÄŸi ile Esed-PKK iliÅŸkisi de yenilendi. 2011  yılında baÅŸlayan Suriye iç savaşının yol açtığı kaos ve otorite boÅŸluÄŸunda Esed  rejiminin desteÄŸi, terör örgütü PKK'nın ülkenin kuzeyinde PYD adı altında  Ã¶rgütlenmesine, silahlı ve idari yapılar teÅŸkil etmesine zemin hazırladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.