Sosyal Medya

Dünya

Rusya'dan açıklama: Suriye'de ateşle oynamayın

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın ABD’nin Suriye’yi bölmeye yönelik eylemlerinden endişe duyduğunu söyleyip, ateşle oynamamaya çağırdı.



Valday Tartışma Kulübü’nde konuÅŸan Lavrov, ABD’nin Suriye’deki eylemlerinin ülkeyi bölmeye yönelik olduÄŸunu ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozmak için Kürtleri kullandığını söyledi.

Lavrov açıklamalarına şöyle devam etti: "Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozmaya yönelik adımları endiÅŸeyle takip ediyoruz. Bunun nedeni ABD’nin sahada, özellikle de Fırat’ın doÄŸusu ile Suriye’nin Irak- Türkiye sınırı arasındaki bölgedeki uygulamaya baÅŸladığı planları. Bana kalırsa ABD’li partnerlerimizin, Suriye’deki amaçlarının yalnızca IŞİD’le mücadele etmek ve ülkenin bütünlüğünü korumak olduÄŸuna yönelik ifadelerinin net adımlarla doÄŸrulanması gerekiyor. ABD’yi bir kez daha ateÅŸle oynamamaya ve günümüz politikasının mevcut durumunun yarattığı ani ihtiyaçlar doÄŸrultusunda deÄŸil Kürtler de dahil, tüm Suriye, Irak ve diÄŸer bölge ülkelerinin halklarının uzun vadeli çıkarlarına dayalı adımlar atmaya çağırıyorum.”

'AFRÄ°N’DE YAÅžANANLARA, ABD’NÄ°N ADIMLARI SEBEP OLDU'

ABD’nin Suriye’de provokatif adımlar attığını vurgulayan Lavrov “Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozmaya çalışıp PYD’yi de bu doÄŸrultuda hareket edecek ÅŸekilde etkilediler, bu da Türkiye ile iliÅŸkilerin daha da gerilmesine neden oldu. Afrin’de olanları biliyorsunuz” ifadelerini kullandı.

'BİRİLERİ, KÜRTLERLE İLGİLİ DURUMU KENDİ AMAÇLARI İÇİN KULLANMAK İSTİYOR'

Suriye’nin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığının uluslararası hukuk ile BM kararları çerçevesinde korunması gerektiÄŸini kaydeden Lavrov, Kürtlerle ilgili durumun siyasi amaçlar için kullanılmaması ve Kürt faktörü üzerinden spekülasyon yapılmaması gerektiÄŸini vurguladı.

Lavrov "Daha önce de birçok kez bunun baÅŸlıca tutumumuz olduÄŸunu, Kürt halkının asırlık ve büyük tarihleriyle uyumlu olarak, kendi gelenekleri, adetleri ile yaÅŸamaya dair meÅŸru amaçlarını kesinlikle desteklediÄŸimizi söyledik.  Ancak bu arada Kürt halkının isteklerinin birileri tarafından, Kürtlerin ve bölgesel güvenliÄŸin çıkarıyla hiçbir ilgisi olmayan kendi jeopolitik oyunları içinde kullanılmasını doÄŸru bulmuyoruz" dedi.

Lavrov şöyle devam etti: "Afrin’le ilgili detaylara girmek istemiyorum. GerginliÄŸin artmaması ve Kürt faktörü üzerinden spekülasyon yapılmaması amacıyla Rusya ordusu ve Suriye hükümetinin uzun süre boyunca oradaki Kürtlerle temasları oldu. Maalesef Kürtlerin, kendi çıkarları ile ilgisi olmayan oyunlarda kullanılmasına yönelik giriÅŸimler gözlemliyoruz. Moskova olarak bu süreçlerde dahil olan tüm tarafları durup, bir ÅŸekilde çıkar dengesi çerçevesinde müzakere yapmaya çağırıyoruz.  Birileri üzerinden oyunlar oynayarak ve Kürtlerin istekleri üzerinden speküslasyonlar yaparak deÄŸil."

'KOALİSYONUN EL NUSRA İLE MÜCADELEYE HAZIR OLDUĞUNDAN ŞÜPHELİYİZ'

Rusya’nın ABD öncülüğündeki koalisyonun Suriye’de El Nusra (yeni adıyla Fetih eÅŸ Åžam’la) mücadeleye gerçekten hazır olup olmadığından şüphesi olduÄŸunu vurgulayan Lavrov, ÅŸunları söyledi: "El Nusra militanları provokasyonlarına devam ediyor. DoÄŸu Guta’dan, özellikle de Åžam’daki yerleÅŸim birimlerine saldırı düzenliyorlar. AteÅŸ edilen yerler arasında Rusya BüyükelçiliÄŸi, Rusya ticaret misyonu binaları da bulunuyor. Ancak Batılı partnerlerimiz her nedense Ä°dlib ve DoÄŸu Guta’da gerçekte neler olduÄŸunu söylemek yerine, bu iki bölge hakkında yaygara çıkarmayı tercih ediyor."

'SURÄ°YE’DE Ä°STÄ°KRAR, ABD’NÄ°N YAPMAYACAKLARINA BAÄžLI'

Lavrov, ABD’nin Suriye’de Åžam’la hiçbir alakası olmayan yönetimler yarattığını belirterek “Bu durum Suriye’nin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını korumaya yönelik gerekenleri karşılama konusunda çok ciddi bir sorun olabilir. Suriye’de istikrarın baÅŸarısı Rusya’nın baÅŸka neler yapabileceÄŸine deÄŸil, ABD’nin neler yapmayacağına baÄŸlı” diye konuÅŸtu.

'SURÄ°YE’DE YÃœZLERCE RUS ASKERÄ°NÄ°N ÖLDÜĞÜNE YÖNELÄ°K Ä°DDÄ°ALAR SPEKÃœLASYON'

Bu arada basında yer alan ve Suriye’de koasliyon tarafından hükümet yanlısı güçlere karşı düzenlenen saldırıda yüzlerce Rus paralı askerin öldüğü iddialarına da deÄŸinen Lavrov “Yüzlerce, hatta binlerce Rus paralı askerin öldüğüne dair yazılanlar, savaÅŸ üzerinden yapılan spekülasyonlar. Suriye’de ne yazık ki bu speküslasyonlar devam ediyor” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.