Sosyal Medya

Güncel

Türkiye'den çirkin iddiaya sert cevap!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin kimyasal silah kullandığı iddialarını "saçma sapan bir şey" diye cevap verdi.



DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Münih'te devam eden 54. Uluslararası Güvenlik  Konferansı'nda katıldığı panelin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.Türkiye'yi eÅŸit bir ortak olarak görmeyi herkesin öğrenmesi  gerektiÄŸini belirten ÇavuÅŸoÄŸlu,"Türkiye tehditlere veya  baskılara boyun eÄŸen  bir ülke deÄŸildir.'' diye konuÅŸtu.

Almanya-Türkiye iliÅŸkilerine yönelik soru üzerine ÇavuÅŸoÄŸlu,  sorunların suni ÅŸeyler olduÄŸuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Almanya ile iliÅŸkilerde suni ÅŸeyler var bize göre. Suni ÅŸeyler.  Bizden kaynaklanan sorunlar olmadı hiçbir zaman. Almanya'da seçim öncesi   baÅŸlayan bir furya bizde referandum öncesi baÅŸlayan... Ama bunun tabii arkasında  yıllardır artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı, Ä°slam düşmanlığı, Türkiye  düşmanlığı gibi akımların da etkisiyle, popülizmin etkisiyle böyle bir durum  oldu. Epeydir belli bir zamandan bu yana özellikle Sigmar Gabriel ile  oluÅŸturduÄŸumuz diyalog ortamı ve sorunları aÅŸma konusunda ortaya koyduÄŸumuz ortak  irade sayesinde daha pozitif bir ortam var ama  tamamen her ÅŸey bitmiÅŸ deÄŸil, her  ÅŸeyden önce bu ön yargıların kalkması lazım.''

Batı'da yaÅŸanan Türkiye ve Ä°slam karşıtlığı gibi eÄŸilimlerin tersine  çevrilmesi gerektiÄŸine iÅŸaret eden ÇavuÅŸoÄŸlu, ''Türkiye ile herkes  nasıl  yaklaÅŸacağını, nasıl konuÅŸacağını öğrenirse  o zaman iliÅŸkilerimiz daha saÄŸlıklı  zeminde  gider. Bizim kimseye düşmanlığımız yok, kimseyle bir problemimiz de yok.  Biz tam tersine birçok  inisiyatifimizle sorunların çözülmesi için ara buluculuk  yapan medeniyetler ittifakı ile ÅŸu artan yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve  hoÅŸgörüsüzlüğün giderilmesi için dünya barışı için katkı saÄŸlayan bir ülkeyiz  biz.'' ifadelerini kullandı.

"KİMYASAL SİLAH İDDİALARI SAÇMA SAPAN BİR ŞEY"

ÇavuÅŸoÄŸlu, Suriye'de BeÅŸÅŸar Esed rejimine baÄŸlı SANA haber ajansının,  Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile baÅŸlattığı Zeytin  Dalı Harekatı'nı karalamak için Afrin'in Mezyene köyünde 6 kiÅŸinin zehirli gazdan  etkilenerek tedavi altına alındığı yönündeki iddialarıyla ilgili de konuÅŸtu.

Suriye'de Türkiye'nin kimyasal silah kullandığı iddialarını "saçma  sapan bir ÅŸey" olarak tanımlayan ÇavuÅŸoÄŸlu, bazı basında yer alan iddiaların  Münih'te ciddiye bile alınmadığını ve hiç gündeme bile gelmediÄŸini vurguladı.

Bakan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

''Kimyasal saldırı diye bir ÅŸey yok. Burada hiç gündeme bile gelmedi.  Basında yer aldı, saçma sapan bir ÅŸey. Biz kimyasal silaha da nükleer silaha da  karşıyız. Kimyasal silahların önlenmesiyle ilgili kurumun başında da Büyükelçimiz  Ahmet Ãœzümcü var. Ayrıca Suriye'de rejim tarafından kullanılan kimyasal silahlar  ile ilgili toplanan delillerin bu iÅŸin merkezi olan Lahey'e ulaÅŸması konusunda da  uçak bile tahsis ediyoruz. Biz bu kadar kararlıyız. Hiç burada ciddi böyle bir  ÅŸey gündeme gelmedi.''

"ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN DAVRANDIĞIMIZI SÖYLÜYORUZ"

ÇavuÅŸoÄŸlu Münih'te bugün sona erecek konferansta herkesin kendi  düşüncesini söylediÄŸini, Türkiye olarak da Suriye ve OrtadoÄŸu konularında  konuÅŸtuklarını belirtti.

Katıldığı platformda kendisine Türkiye'nin operasyonları hakkında  sorular geldiÄŸini aktaran ÇavuÅŸoÄŸlu, ''Gayet net ÅŸekilde uluslararası hukuktan  kaynaklanan haklarımız olduÄŸunu, terör örgütleriyle mücadele ettiÄŸimizi,  Suriye'nin geleceÄŸi için bunun önemli olduÄŸunu, bunu yaparken de tüm bildirimler  dahil uluslararası hukuka uygun davrandığımızı söylüyoruz.'' deÄŸerlendirmesinde  bulundu.

ÇavuÅŸoÄŸlu, Suriye'de toprak bütünlüğünü herkesten daha fazla  Türkiye'nin savunduÄŸunun altını çizerek, ''Bu konuda hiç kimsenin şüphesi yok.  Irak'ın toprak bütünlüğünü de herkesten daha fazla savunduÄŸumuzu referandumda tüm  dünya gördü. KomÅŸularımızın sınır bütünlüğünü, toprak bütünlüğünü, istikrarını,  barışını, huzurunu destekliyoruz.'' dedi.

Münih Güvenlik Konferansı'ndaki temasların Türkiye için son derece  baÅŸarılı ve verimli geçtiÄŸini ifade eden ÇavuÅŸoÄŸlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sayın BaÅŸbakanımızın buradaki konuÅŸması, ikilili görüşmelerimiz,  bizim bugünkü panele katılmamız, basın ile yaptığımız mülakat genel anlamda son  derece baÅŸarılı geçti. Vermemiz gereken mesajları verdik. Yıllardır buraya  katılıyoruz. Bölgenin huzuru ve istikrarı için yaptığımız katkıların da sadece  göçmenlere ev sahibi olarak deÄŸil, yaptığımız müdahaleler ile Astana, Soçi ve  Cenevre süreçleri ile diÄŸer uygulamalarımızı herkesin gördüğünden memnun olduk.  Herkes dediÄŸim tabii bu iÅŸe olumlu bakanlardan bahsediyoruz.''

ÇavuÅŸoÄŸlu ve beraberindeki heyet, Münih temaslarının ardından Ãœrdün'e  hareket etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.