Sosyal Medya

Coğrafyamız

Sudan'daki köyünde çocuklara Türkçe öğretiyor

Sudan Kur'an-ı Kerim ve İslami İlimler Üniversitesi Diller Fakültesi Türkçe Bölümü'nde okuyan Sudanlı Osman, hafta sonu boş vakitlerinde köyündeki çocuklara Türkçe öğretiyor



Sudan Kur'an-ı Kerim ve İslami İlimler Üniversitesi Diller Fakültesi Türkçe Bölümü'nde okuyan Sudanlı Halid Osman, hafta sonları boş vakitlerinde köyündeki çocuklara Türkçe öğretiyor.

Ülkenin Hartum eyaletinin Omdurman iline bağlı Yeni köyündeki çocuklara ders veren Osman, Türkiye'de aldığı Türkçe eğitiminin ardından ülkesindeki Sudan Kur'an-ı Kerim ve İslami İlimler Üniversitesi Diller Fakültesi Türkçe Bölümü'nde okumaya karar verdi.

Üniversite üçüncü sınıf öğrencisi 24 yaşındaki Osman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkçeyi çok sevdiğini belirtti.

Ä°stanbul’da bir yıl Türkçe eÄŸitimi aldığını anımsatan Osman, eÄŸitimi sırasında Türkiye’yi kendi vatanından ayırmadığını söyledi.

Osman, Türkiye'nin ve Türk insanının yardımseverliÄŸinden bahsederek, "Türklerin fedakarlıklarını asla unutmayacağım. Bana yapılan güzelliklere karşı bir ÅŸeyler yapmak istedim. Köyümdeki çocukların Türkçe öğrenmesini çok istiyordum. Åžu an fikrimi hayata geçirmenin mutluluÄŸunu yaşıyorum.” dedi.

"KÖYÜMÜN ÇOCUKLARI DA BENİM GİBİ TÜRKÇE KONUŞACAK"

Köyündeki 10 ila 15 yaşlarındaki 25 çocuğa hafta sonlarında Türkçe öğrettiğini dile getiren Osman, öğrencileriyle birebir ilgilendiğini kaydetti.

Osman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkçe derslerimize yaklaşık 2 ay önce baÅŸladık. Gayet güzel ÅŸekilde ilerliyoruz. Öğrenciler, Türk alfabesini yavaÅŸ yavaÅŸ tanımaya baÅŸladı. Belli bir zaman sonra en azından kendilerini ifade edecek konuma gelecekler. Bir sene sonra Türkçeyi öğrenmiÅŸ olacaklarını düşünüyorum. O zaman köyümün çocukları benim gibi Türkçe konuÅŸacak.”

Osman, Türkçe dersi verdiği öğrencilerin aynı zamanda hafızlık eğitimi aldıklarını bildirdi.

Osman'ın köyündeki bir medresede hafta sonları verdiği kursa yaklaşık 25 öğrenci katılıyor.

Türkçe derslerine katılan 14 yaşındaki Hasan Adem, Türkçe öğrenmeyi çok istediÄŸini dile getirerek, “Hafta içi hafızlık eÄŸitimi alıyoruz. Hafta sonları da Türkçe dersimiz çok keyifli geçiyor. Türkçe öğrenirken zevk alıyorum.” diye konuÅŸtu.

Köy sakini 15 yaşındaki Seyyid Abdurrahman da “Derslerimiz çok güzel ilerliyor. Öğretmenimiz bize bildiÄŸi her ÅŸeyi öğretmeye çalışıyor. Sadece defter ve kalem eksikliÄŸimiz var. Onları da tamamladığımız zaman Türkçeyi daha kısa zamanda öğreneceÄŸimizi düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.