Sosyal Medya

Kürsü

İsrail'in soykırım iddialarını reddetmesinin arkasından Azerbaycan çıktı

Hafta içi çarşamba günü İsrail Meclisi'ne gelen sözde “Ermeni Soykırımı’nı tanıma” tasarısının Türkiye'ye karşı kabul edileceği tahmin edilirken, reddedildi. Peki İsrail Meclisi (Knesset), bu tasarıyı neden reddetti?



Ä°srail Parlamentosu (Knesset), çarÅŸamba günkü oturumunda Yesh Atid Partisi'nin gündeme getirdiÄŸi sözde “Ermeni Soykırımı'nı tanıma” konulu yasa tasarısını oyladı. Tasarının Türkiye'ye karşı kabul edileceÄŸi tahmin edilirken, reddedildi. Peki Ä°srail Meclisi (Knesset), bu tasarıyı neden reddetti?

Yeni Şafak Yazarı Taha Kılınç konuyu bugünkü köşesine taşıyarak bu soruyu cevapladı. İşte Kılın'ın yazısının ilgili bölümü:

BÄ°RÄ°NCÄ° SEBEP: TEL AVÄ°V, ANKARAYI KARÅžISINA ALMAK Ä°STEMÄ°YOR

Ä°srail yönetimi, Türkiye'nin hassas olduÄŸu böylesine bir meselede, Ankara'yı karşısına almak istemiyor. Ä°ki ülke arasındaki iliÅŸkilerin en gerilimli olduÄŸu dönemlerde dahi, Ä°srail “Ermeni kozu”nu kullanmayı düşünmedi. Benyamin Netanyahu gibi ülkesinin dış iliÅŸkilerinde özensiz ve başına buyruk davranmayı adet haline getiren bir baÅŸbakan döneminde bile bu olmadı. Türkiye'yi tamamen kaybetmek, OrtadoÄŸu'nun mevcut ÅŸartları içinde, Ä°srail'in iÅŸine gelecek bir ÅŸey deÄŸil. Bu nedenle, Ermenilerin bütün isteklerine ve çaÄŸrılarına raÄŸmen, “soykırım tasarısı” ciddiyetle ele alınmadı.

Ä°KÄ°NCÄ° SEBEP: AZERBAYCAN Ä°LE DERÄ°N Ä°LÄ°ÅžKÄ°LER

Ä°kinci sebep, Ä°srail'in, Türkiye ile olduÄŸundan çok daha yakın ve derin iliÅŸkilerle baÄŸlı bulunduÄŸu Azerbaycan'ın hassasiyeti. Petrolünün yüzde 40'ını Azerbaycan'dan ithal eden ve bu ülkeye savunma sistemleriyle silah ihraç eden Ä°srail, Bakü ile iliÅŸkilerini hiçbir ÅŸekilde sekteye uÄŸratmak istemiyor. Azerbaycan, Ä°ran'a yakınlığı nedeniyle de Ä°srail'in bilhassa özel ilgi gösterdiÄŸi bir ülke. Ä°ran'a düzenlenecek muhtemel bir askeri operasyonda, Azerbaycan'ın “askeri üs” olarak kullanılabileceÄŸi deÄŸerlendiriliyor. Bu yönüyle, Tel Aviv-Bakü iliÅŸkileri, gelecek on yıllar düşünülerek dizayn ediliyor. Deniz baÄŸlantısı bulunmayan, izole Ermenistan'ı Azerbaycan'la kıyaslayan Ä°srail devlet aklı, Ermenilerin taleplerini yerine getirme uÄŸruna Azerbaycan'ı kaybetmeyi mantıklı ve kârlı bulmuyor.

ÜÇÜNCÜ SEBEP: YAHUDİ SOYKIRIMININ BİRİCİKLİĞİNİ KORUMAK

Üçüncü sebep ise, resmen açıklanmasa da, diÄŸer iki stratejik unsurun ÅŸuuraltındaki teorik çerçevesini oluÅŸturuyor adeta: Ä°ÅŸgal politikalarına yöneltilen her türlü eleÅŸtiriyi Yahudilerin uÄŸradığı mezalimi dünyanın başına kakarak susturan Ä°srail, bir baÅŸka “soykırım”ın dünyanın gündeminde kalmasını istemiyor. Bir tür, “En çok ben zulüm gördüm, benim yaÅŸadıklarımdan baÅŸkası gündemi meÅŸgul etmesin” takıntısı. Holokost'u uluslararası konumunu saÄŸlamlaÅŸtırmakta ustalıkla kullanan Ä°srail, ortak olarak ikinci bir “mezalim” istemiyor. Ä°lginç, dikkat çekici, psikolojik yönü de düşünülesi bir durum bu.

DÖRDÜNCÜ SEBEP: İÇ POLİTİKA HESAPLAŞMALARI

Son tasarının reddedilmesinde, bir ilave sebep daha var. O da, Ä°srail BaÅŸbakanı Benyamin Netanyahu hakkında -yine geçen hafta- açılan yolsuzluk soruÅŸturması. Netanyahu'nun başını ciddi ÅŸekilde aÄŸrıtacağı anlaşılan soruÅŸturma sürecinde ÅŸahitliÄŸine baÅŸvurulan isimlerden biri de, Ermeni tasarısının (Ä°srail'deki) mimari Yair Lapid. Milletvekillerinin kararında, “Lapid'e bir zafer daha hediye etmeme” düşüncesinin de etkili olduÄŸu belirtiliyor. Ä°srail iç siyasetindeki gerilimin yüksekliÄŸi dikkate alındığında, “Ermenilerle gündemi meÅŸgul etmenin sırası mı?” fikrinin hâkim olduÄŸu düşünülebilir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.