Sosyal Medya

Kültür Sanat

Tuale 'Vav' çizdi...

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eskişehir Modern Sanat Müzesi temel atma töreninde konuştu.



Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eskişehir Modern Sanat Müzesi temel atma töreninde yaptığı açıklamalardan önemli başlıklar şöyle;

Önümüzdeki dönemlerde, kültür ve eğitimi önceliğimiz olarak yapmayı planlıyoruz. Kültüre ve sanata yapılan her yatırım bizi heyecanlandırıyor. Bir kez daha bu eserin ülkemize şehirimize kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

İnsanlığın ilk yerleşim yerinden başlayarak her türlü tarihi zenginliğe sahip olup da bunu sergileyememek anlaşılabilir bir durum değil. Bizim kültür ve sanat konusunda eksiğimiz olmadığına, tam tersine göz kamaştırıcı bir zenginliğe sahip olduğumuza inanıyorum. Eğitimi ve kültürü önceliklerimizin en üst sırasına çıkarmakta kararlıyız.

Ülkelerin ve toplumların gücü konusunda kültür ve sanatı ilk sıraya yerleştirmekte asla tereddüt etmem.

Sanat Müzesinin Temel atma töreni domino yöntemi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gerçekleştirildi...

Erdoğan, törende onun için boş bırakılan bir tuale ise Arapça'da vav olarak bilinen harfi hat sanatına uygun şekilde çizdi.

20180217_2_28765403_30858649

VAV'IN ANLAMI VE ÖNEMİ NEDİR?

Vav harfi, Vahidiyet, Vahdaniyeti ihtiva etmesi yönüyle de Allah’ın birliÄŸini ifade eder.

Ä°yi bakıldığında, görmek için bakıldığında; Bazen bir insanın secdedeki hali, bazen bir ceninin anne karnında ki haline benzer Vav Harfi, Allah’ın Vahid ismini ve birliÄŸini simgeler.

Ebced hesabında 6 rakamına denktir ki; Bu yönüyle aynı zamanda imanın 6 şartını temsil ettiği söylenir. Harfi med olduğu gibi, kasem harfidir. Aynı zamanda, iki cümleyi veya özneyi bağlayan bağlaçtır.

Vav’ı görünce dur! Vav Harfinin Sırrı Kur’an-ı Kerim’de vav ile baÅŸlayan ayetlerde yemin edilmiÅŸtir. Bir ÅŸeyin üzerine kasem ediliyorsa yemin edilen ÅŸeyin delil olarak kullanılacağını anlamalıyız. Bu yüzden vav eÄŸer yemin anlamındaysa, arkasından dikkatlerimizin çekilmek istendiÄŸi önemli bir ÅŸeyin geliyor olacağını bekleyebiliriz. Ku’anı- Kerim’de çoÄŸu vakitler üzerine -kuÅŸluk vaktine, fecre, geceye, gündüze (vel-fecr, ve’d-duha, ve’n-nehâr, ve’l-asr, ve’l-leyl…) ve bunların alametleri sayılan güneÅŸle aya yemin edilir. Asr sûresinde, mutlak mânâda zamana yemin edilerek, akıp giden vakti dikkatle deÄŸerlendirmesi konusunda insanoÄŸlu uyarılır.

Vav ile ilgili meÅŸhur bir hikâye de anlatılır: Osmanlı Devleti’nin en büyük hat sanatı ustalarından biri Hafız Osman’dır. Hafız Osman, emekli olduktan sonra kafa dinlemek için o devrin en sakin semtlerinden biri olan Ãœsküdar’a yerleÅŸir. Fırtınalı bir günde kayıkla BeÅŸiktaÅŸ’a geçmek ister. Sahilden bir kayığa biner. Yol bitmek üzereyken kayıkçı ücretleri ister. Fakat Hafız Osman, yanına para almayı unuttuÄŸunu fark eder. Tabii artık çok geçtir. Bir çare gelir aklına… Kayıkçıya “Efendi, yanımda param yok, ben sana bir ‘vav’ yazayım; bunu sahaflara götür, karşılığını alırsın.” der. Kayıkçı, yüzünü ekÅŸitip söylenerek yazıyı alır. Bir zaman sonra kayıkçının yolu sahaflara düşer. Bakar ki yazılar, levhalar iyi fiyatlara alınıp satılıyor; cebindeki yazıyı hatırlar ve satıcıya götürür. Satıcı yazıyı alır almaz, ‘Hafız Osman Vav’ı’ diyerek açık artırmaya baÅŸlar. Sonunda çok iyi bir fiyata satar. Kayıkçı, bir haftalık kazancından daha fazlasını bu ‘vav’ ile kazanmıştır. Gel gelelim, bir gün Hafız Osman karşıya geçmek istediÄŸinde yine aynı kayıkçıyla karşılaşır. Yol bitmek üzereyken ücretler toplanır. Hafız Osman da parayı kayıkçıya uzatır. Kayıkçı, “Efendi, para istemez; sen bir ‘vav’ yaz yeter.” der. Hafız Osman, tebessüm ederek cevap verir kayıkçıya: “Efendi, o ‘vav’ her zaman yazılmaz. Sen dua et, baÅŸka bir gün para kesemi yine evde unutayım…

Anne karnındaki bir insan sureti ya da secdeye varmış, acizlik makamında bir kul silüeti: Vav... Çileyle yoğrulmuş bir kulun edeple eğilişi, alnını seccadeye sabitleyişi, sıfır olup sonsuzluğa uzanışı... Hepsi "vav" ismiyle müsemma! Vav, adı söylenmeye bile çekinilen bir gizli sır, bir ağır emanet gibi kalpte saklanmış. Kalbe hayat veren müstesna sevgilinin sembolüne dönüşmüş, kâinatın ta ilk gününde. Allah'ın (cc) Vahid ismini, birliğini ve benzersizliğini, temsil etme görevini üstlenmiş. Ve Rabb'in kudretiyle yarattığı kâinatın yerini tutmak bir tek vav harfine nasip olmuş.

Vav, hayatın özeti bir nevi, yaşantısı Allah'a (cc) yakın olan bir kulun büyük sevdası, bir hattatın baş tacı her daim... Hat sanatının ilk öğrenilen harfi o. O yazılınca, diğerleri peşinden bir bir dökülüveriyor. Diğer bütün harfleri, kelimeleri bir araya getiren, eksik parçaları tamamlayan harf "vav". Tıpkı ayrı duran hatları sımsıkı birleştiren bir çengel gibi... Bir de rahlenin önünde kendini vav çekmeye hazırlayan öğrencinin imtihanı. Çekilmesi en zor harf olduğundan bu. Koca bir kalp dolusu aşk, çok maharet, çok sabır istiyor...

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.