Sosyal Medya

Ekonomi

IMF heyeti, Türkiye'nin bu yıl yüzde 4 büyümesini bekliyor

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Türkiye heyeti, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 4 büyümesini beklediğini açıkladı. IMF’nin 2018’e ilişkin bir önceki büyüme beklentisi yüzde 3,5 seviyesindeydi.



Uluslararası Para Fonu'nun yayınladığı deÄŸerlendirme raporunda, IMF heyetinin Türkiye’ye iliÅŸkin "Madde 4 Görüşmelerini" tamamladığı bildirildi. 

Türk ekonomisinin 2016 yılındaki zayıflamanın ardından 2017’de mali geniÅŸleme ve elveriÅŸli dış koÅŸulların yardımıyla toparlandığına vurgu yapılan raporda, “2017 yılında büyümenin yüzde 7 civarında olduÄŸu tahmin ediliyor. Potansiyelin oldukça üzerinde olan bu büyümenin sonucunda üretim açığı, ilgili dengesizliklerin iÅŸaretleriyle birlikte pozitif gözüküyor” ifadelerine yer verildi.

“IMF heyetinin baz senaryosuna göre, Türkiye’nin bu yıl yüzde 4 büyümesinin beklendiÄŸi” kaydedilen deÄŸerlendirmede, bunda geçen seneye göre daha az mali geniÅŸleme uygulanmasının etkili olacağı belirtildi.

IMF Yönetim Kurulu'nun henüz onaylamadığı değerlendirme raporundan önce ekim ayında yayımlanan Dünya Ekonomik Görünüm raporunda, Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5 genişleyeceği öngörüsünde bulunulmuştu.

"EKONOMÄ° AÅžIRI ISINMA Ä°BARELERÄ°YLE KARÅžI KARÅžIYA KALDI"

Türk lirasındaki deÄŸer kaybı, artan talep ve maliyet baskılarından ötürü yükselen enflasyonun, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın daha fazla faiz artırmaması durumunda tek haneli rakamlara düşmeyeceÄŸi iddia edildi. 

Ayrıca, cari açığın bu yıl Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın yüzde 5’in üstünde seyredeceÄŸi öngörüsüne yer verilen raporda, bunda yükselen petrol fiyatlarının ve güçlü iç talebin önemli rol oynayacağı kaydedildi.

IMF heyetinin hazırladığı raporda, "Bu kadar güçlü bir toparlanmanın ardından ekonomi şimdi pozitif üretim açığı, hedefin oldukça üzerinde enflasyon ve daha geniş cari açık olmak üzere aşırı ısınma ibareleriyle karşı karşıya kaldı." yorumu yer aldı.

Bu durumun, Türkiye’nin deÄŸiÅŸen küresel ÅŸartlardan olumsuz etkilenme ihtimalini yükselttiÄŸi kaydedilen raporda, iç ve dış dengesizliklerin mali politikaların dikkatli yönetimi ile parasal sıkılaÅŸmayı içeren bir politika kombinasyonuyla çözülmesi tavsiyesinde bulunuldu. Söz konusu politika kombinasyonun yapısal reformlarla birlikte Türkiye’yi yükselen piyasa ekonomilerine yönelik küresel algının deÄŸiÅŸmesi ihtimaline karşı hazırlayacağı da vurgulandı.

Dış finansman ihtiyacı, sınırlı döviz rezervi, kısa vadeli sermaye giriÅŸlerine bağımlılık ve kurumsal borçların kırılganlıklar arasında sıralayan IMF heyeti, raporunda “Ä°nÅŸaat sektöründe muhtemel arz fazlası iÅŸaretleri yükseliyor” uyarısına da yer verdi.

4. MADDE KONSÃœLTASYONU NEDÄ°R?

IMF'nin kuruluÅŸ anlaÅŸmasına göre her üye ülkenin "4.Madde Konsültasyon Çalışması" çerçevesinde düzenli olarak denetlenmesi gerekiyor. 

IMF, üye ülkelerin ekonomi yönetimlerine yol gösterici olmak ve uluslararası finansal sistem üzerindeki gözetim görevini yerine getirmek amacıyla her üyenin ekonomik gelişmelerine ilişkin olarak (genellikle yılda bir kere) ayrıntılı gözden geçirme çalışmalarında bulunuyor. Söz konusu çalışmalar, IMF Kuruluş Anlaşması'nın 4. maddesi kapsamında gerçekleştirildiğinden "Madde 4 Görüşmeleri" olarak isimlendiriliyor.

IMF heyetlerinin, Madde 4 Görüşmeleri çerçevesinde yaptığı deÄŸerlendirmeler onay için IMF'nin Washington'daki Yönetim Kurulu’na sunuluyor.

WASHINGTON / AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.