Sosyal Medya

Coğrafyamız

İsrail medyası: İran ile direkt savaş başladı

İsrail'de yayın yapan Jerusalem Post gazetesinde çıkan yazıda, İsrail ile İran arasında açık bir savaşın başladığı ifade edildi.



Suriye'nin güneyinde yaÅŸanan karışıklıklara Ä°srail de dahil oldu. Bölgede uçuÅŸ yapan Ä°ran Ä°HA'sı Ä°srail tarafından baÅŸlatılan harekatla düşürüldü. Ä°HA'nın düşürülmesinden sonra Suriye hava savunma sistemleri de Ä°srail'e ait F-16'yı düşürdü.

Bölgede yaÅŸanan gerilim, Ä°srail medyasına da yansıdı. Ãœlkede yayın yapan Jerusalem Post gazetesinde Yaakov Katz'ın imzasıyla çıkan analiz haberde, savaÅŸ söylemleri kullanıldı.

"SAVAŞ GİZLİ KAPAKLI YÜRÜTÜLDÜ"

Suriye'de "gölge savaşın" devam ettiÄŸini yazan Katz, "Åžimdiye kadar bu savaÅŸ gizli kapaklı yürütüldü. Savaşın bazı detayları kamuoyu tarafından bilinse de, büyük kısmı sır kalmaya devam ediyor." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

İsrail medyası: İran ile direkt savaş başladı

"Ä°RAN Ä°LE Ä°SRAÄ°L ARASINDA DÄ°REKT SAVAÅžIN BAÅžLANGICI"

Yaakov Katz, yazısına şöyle devam etti: "Cumartesi günü gerekleÅŸen olay, Ä°ran ve Ä°srail arasında direkt savaşın baÅŸlangıcı. Ä°srail üzerindeki Ä°HA’nın düşürülmesi, Ä°srail’e ait F-16’nın düşürülmesi, ve akabinde Ä°srail’in Suriye ve Ä°ran’a karşı misilleme saldırıları, Ä°ran’in yeni Suriye’deki gücünü bilemesi devam ettiÄŸi takdirde bölgede patlayacak daha geniÅŸ bir çatışmanın sadece giriÅŸ sahneleri.

 

Ä°ran’ın cumartesi günü olanlardan ders alıp almadığını öğrenmek için henüz çok erken. Bir yandan Ä°ran Ä°srail’e Ä°HA sızdırmayı baÅŸardı. Her ne kadar yolu kesilmiÅŸ olsa da. MüttefiÄŸi Suriye ise Ä°srail savaÅŸ jetini düşürmeyi baÅŸardı. Fakat diÄŸer yandan Ä°srail, 1982’de Suriye’nin hava savunmasının neredeyse tamamen yok ettiÄŸinden beri, ülkedeki en kapsamlı bombalamalarını gerçekleÅŸtirdi.

Ä°SRAÄ°L'Ä°N MÄ°SÄ°LLEMESÄ°

Ä°srail’in misillemesi iki nedenden dolayı önem taşıyordu: F-16’yı düşürmek için kullanılan Suriye güçlerini etkisiz hale getirmesi gerekiyordu ve Ä°HA’yı yöneten kontrol merkezini bombalayarak Ä°ran’a bir fatura çıkarması gerekiyordu.

Peki Ä°srail caydırıcılığında etkili olabildi mi? Bu sorunun cevabı Ä°ran’ın sıradaki hamlesine baÄŸlı. Ä°ran, Suriye’deki varlığını güçlendirmeye devam edecek mi? Ya da ilerleyen günlerde Ä°srail’in ‘egemenliÄŸini yeniden ihlal’ mi edecek?"

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.