Sosyal Medya

Dünya

'Türk ve ABD askerleri tarihte ilk defa karşı karşıya gelebilir'

Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, ABD askerlerinin Münbiç'ten çekilmemesi durumunda Türk askeriyle karşı karşıya geleceğini söyledi.



İstinye Üniversitesi Uluslararası Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Suriye'de Rus uçağının düşürülmesi ve Suriye yönetiminin PYD ile ittifaka katıldığı iddialarını değerlendirdi. CNN Türk canlı yayınında açıklama yapan Caşın, Tillerson'un ziyaretinin kritik önemde olduğuna dikkat çekti ve ateşkes görüşmelerinde Suriye yönetiminin de muhatap alınması gerektiğini söyledi. Caşın'ın açıklamasından satır başları:

"Rusya'nın uçağının düşürülmesinin ardından, 'Hizbullah'ı cezalandırma' iddiasında olan İsrail'in Şam'a saldırıları geldi. İran'a ait insansız hava aracının düşürüldüğü iddia edildi. Vekalet savaşı dediğimiz savaşta tarafların sahaya indiğini görüyoruz. İsrail'in yanına ABD'yi de alarak İran'a karşı meşruiyet sağlamaya çalıştığını söyleyebiliriz. ABD'nin askeri varlığı, Türkiye ile karşı karşıya gelmeyi gerektirecek mi? ABD'li bazı komutanların Türkiye'yi tehdit eden konuşmaları var. Bu Türkiye tarafından hiç hoş karşılanmadı. ABD'li komutanların Menbiç'e gidip PYD'lilerle fotoğraf çekilmesi; Türkiye'nin tüylerini diken diken eden bir durum. Orada "YPG bizim için terör örgütü değildir" diyor. ABD, derhal Türkiye'nin güvenlik kaygılarını dikkate aldığını ilan etmelidir. ABD'nin geldiği nokta bir ABD-Türk çatışması olursa ne olur. Jeffrey, "Türkiye'nin desteği olmadan Suriye ve Irak'ta ABD askeri kalamaz" diyor.

Tillerson'un yapacağı Ankara'daki son adımlar ilişkilerin geleceğini belirleyecek. Birincisi PKK ve PYD'ye silah desteğini çek, ikincisi Türkiye'nin garantilerini ver. Bu garantileri vermedikleri sürece Türkiye-ABD ilişkilerinin zor bir sürece gireceğini, Türk ve ABD askerlerinin tarihte ilk defa karşı karşıya geleceğini düşünüyorum... Afrin'de şehit olan askerlerimize sivil elbiseliler tarafından saldırı yapıldı ve uluslararası basında Türkiye aleyhine kampanya var.

- Dünden bu yana bazı Batı kaynaklı sosyal medya hesaplarından PYD'lilerin altında İran yapımı jipler olduğu, askerimize atılan füzede arkada İranlı milislerin sesinin olduğu gibi iddialar var? Türkiye'yi o cepheden kopario ABD-İsrail cephesine çekmeye çalışan bir kampanya var sosyal medyada. Türkiye, İran ve Rusya'nın kurduğu bi birliğin bozulma ihtimali var mı?

ABD, 5 bin TIR'lık silahı kime verdi. Öldürülen Mehmetçik. ABD, mütefik olarak Türkiye'nin yanında durmak istiyorsa Türkiye'nin içini rahatlatan açıklamanın yapılması gerekiyor.

Şam yönetimi ile görüşülmeli. Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunan, 3 buçuk milyon mültecinin olduğu başka ülke yok...

Biz Suriye ile ilelebet birlikte yaşayacaksak ateşkesin sağlanması ve normalleşme için Cenevre ve İstanbul Zirvelerini Rusya ve ABD'nin katılımıyla gerçekleştirmek gerekiyor. Şam yönetiminin de bu sürecin içinde olması gerekiyor olmadığı zaman bu durumu kullanıyorlar. Türk diplomasisi bunu aşacaktır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.