Sosyal Medya

Dünya

'Ä°ngiltere PKK/YPG konusunda karar vermeli'

İngiltere'de Avam Kamarası, İngiliz Hükümeti'nin YPG'nin PKK ile ilişkili olduğu konusunda açık bir görüşe ulaşılması çağrısı yaptı



İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nın Dışişleri Komisyonu Başkanı Tom Tugendhat, komisyona sunulan kanıtların terör örgütü PKK ile YPG bağlantısını temellendirdiğini belirterek, İngiliz hükümetinin de bu bağlantı konusunda açık bir görüşe ulaşması gerektiğini bildirdi.

DışiÅŸleri Komisyonunun 3 aylık çalışması sonucusunda hazırlanan, "Kürtlerin hevesleri ve Ä°ngiltere’nin çıkarları" baÅŸlıklı rapor yayımlandı.

Raporla ilgili deÄŸerlendirmede bulunan Tugendhat, “Suriye’de kısaltmaların ötesine geçmeli ve müttefiklerimiz arasında Ä°ngiltere’yi etkileyecek ciddi politika farklılıkları olduÄŸunu görmeliyiz.” görüşüne yer verdi.

Türkiye’nin YPG’yi PKK ile baÄŸlantılı bir terör örgütü olarak gördüğünü, ABD’nin ise aynı örgütü DEAÅž’la mücadelede müttefik saydığını ve silah saÄŸladığını aktaran Tugendhat, Ä°ngiltere’nin bu baÄŸlamda hangi pozisyonda olduÄŸunu açıklığa kavuÅŸturması gerektiÄŸini vurguladı.

"İngiliz Dışişleri Bakanlığının mevcut görüşü tutarsız" ifadesini kullanan Tugendhat, YPG ile ilgili şunları belirtti:

"AraÅŸtırmamız sırasında sunulan kanıtlar bu grubun PKK ile baÄŸlantılı olduÄŸunu temellendirdi. Bu baÄŸlantıların tabiatı ve kapsamı tartışmaya açık olsa bile. Ancak Ä°ngiliz DışiÅŸleri bu baÄŸlantıların mevcudiyeti konusunda bile kararsız göründü. Bu inanılabilir deÄŸil. DışiÅŸleri, tekrar tekrar bildirilen baÄŸlantılardan söz etmeyi bırakıp bu konuda kendi açık görüşüne sahip olmalı.”

RAPOR

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) geçen yıl yaptığı bağımsızlık referandumu ile Suriye’deki PKK/YPG iliÅŸkilerinin ele alındığı 33 sayfalık bugün yayımlanan komisyon raporunda, Orta DoÄŸu’da yeni bir savaÅŸ riski olduÄŸu tespitine yer verildi.

“DEAÅž ile mücadele edenlerin ortak bir düşmanı vardı ama onun yerine geçmesi gereken ÅŸey konusunda farklı vizyonları bulunuyor” ifadeleri kullanılan raporda, “Åžimdi DEAÅž yenildiÄŸine göre, eski zaferler yarının savaÅŸlarına yol açma riski barındırıyor.” deÄŸerlendirmesi yapıldı.

Bu çatışmaların Ä°ngiltere’nin çıkarlarını da tehdit ettiÄŸi belirtilen raporda, Kürt grupları içeren çatışma örneklerinin ÅŸimdiden ortaya çıktığına iÅŸaret edildi. Raporda, IKBY’nin bağımsızlık referandumu sonrasında Irak merkezi hükümeti ile yaÅŸanan çatışma ve Türkiye’nin Afrin’de baÅŸlattığı Zeytin Dalı Harekatı örneklerine deÄŸinildi.

Irak’ta merkezi hükümet ile IKBY arasında müzakereye dayalı bir çözümün mümkün olduÄŸu savunulan raporda, Ä°ngiliz hükümetine de bu diyalogu kolaylaÅŸtırıcı bir rol oynaması tavsiyesinde bulunuldu.

Raporda İngiliz hükümetine IKBY içindeki yolsuzlukları ve antidemokratik uygulamaları eleştirmesi ve Irak merkezi hükümetinin İran ile bağlantılı Şii güçler ile bağlantısı kesmesi için çalışması çağrısı yapıldı.

YPG’nin hali hazırda Suriye toprağının 4’te birinden fazlasını ele geçirdiÄŸine iÅŸaret edilen raporda, bunun da çatışma riskini beraberinde getirdiÄŸine iÅŸaret edildi. Raporda, YPG’nin Suriye’de geniÅŸ bir toprak parçasını ele geçirmesinde Ä°ngiltere’nin DEAÅž’la Mücadele Koalisyonu kapsamında saÄŸladığı hava desteÄŸinin oynadığı role de dikkat çekildi.

BAKAN BURT PKK Ä°LE PYD/YPG Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ°NÄ° DOÄžRULAMIÅžTI

Komisyonun 9 Ocak’ta gerçekleÅŸen son oturumunda Ä°ngiltere'nin Orta DoÄŸu'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alistair Burt PKK ile PYD/YPG iliÅŸkileri konusunda komisyon üyelerinin yönelttiÄŸi soruları yanıtlamakta zorlanmıştı.

Komisyonun İşçi Partili üyesi Mike Gapes’in, PKK ve PYD/YPG arasındaki iliÅŸkilerle ilgili sorusu üzerine Burt, "PKK ile kendimiz iliÅŸki içinde deÄŸiliz ancak olası baÄŸlantılar konusunda kaygılıyız ve PYD’yi her zaman PKK ile olabilecek her türlü baÄŸlantıyı kesmeye çağırıyoruz." yanıtını vermiÅŸti.

Gapes, "NATO müttefikimiz Türkiye bu konuda sert bir tutum aldığına ve biz de PKK’yı terör örgütü listesine aldığımıza göre ve Türk hükümeti ve baÅŸkaları da ki bir kısmı bize de tanıklık etti bu örgütler arasında çok sıkı iliÅŸkiler olduÄŸunu söylediÄŸine göre, bu konuda yorum yapmanız niçin doÄŸru olmasın?" sorusu üzerine de Bakan Burt, ÅŸunları kaydetmiÅŸti:

"PKK ile temasımız yok. DediÄŸiniz gibi iliÅŸkilerin de farkındayız. (PYD) Suriye Demokratik Güçleri içinde hakim güç. Biz teçhizat, silah saÄŸlamıyoruz bu güçlere. Hava desteÄŸi alıyorlar çünkü desteklediÄŸimiz bir çatışma içindeler. PYD ve YPG ile konuÅŸtuÄŸumuzda, PKK ile iliÅŸkileri kesmesi gerektiÄŸini söylüyoruz. Pratikte ise muhtemelen kesmiyorlar. Ä°liÅŸkiler ortada. Bunu biliyoruz ancak PKK ile temasımız yok. Bu meseleyi PYD ile her zaman gündeme getiriyoruz .”

PKK ile PYD’nin ayrı örgütler olduÄŸuna inandıklarının altını çizen Burt, "Ä°liÅŸkileri olduÄŸu çok açık ancak sahadaki durum çok karışık." ifadelerini kullanmıştı.

Gapes’in "PKK ile PYD arasında silah ve personel geçiÅŸi oluyor mu?” yönündeki sorusuna da Burt, “Çatışma ortamı dikkate alındığında aynı tarafta çarpışanlar arasında silah geçiÅŸi olmuyorsa ÅŸaşırırım. BaÅŸka türlü düşünmek naiflik olur ancak biz hiçbir silah temin etmiyoruz." karşılığını vermiÅŸti.

Ä°ngiliz parlamentosunun 11 üyeli Dış Ä°ÅŸleri Komisyonu "Kürtlerin hevesleri ve Ä°ngiltere’nin çıkarları" baÅŸlıklı araÅŸtırmasını kasım ayında baÅŸlatmıştı. Komisyon oturumlarında bölgede rol sahibi muhtelif aktörler ile uzmanlar tanık olarak dinlenmiÅŸti. Komisyona Türkiye’nin Londra BüyükelçiliÄŸi de yazılı bir metin sunmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.