Sosyal Medya

Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: YPG terör örgütü maymuncuk gibidir...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, YPG terör örgütünün maymuncuk gibi olduğunu söyleyerek, “Nerede ne yapacakları belli olmaz. Türkiye’nin böyle bir maymuncuğa ya da böyle bir maşaya ihtiyacı yok” dedi.



Hürriyet Gazetesi'nden Hande Fırat'ın haberine göre, Vatikan-İtalya temaslarını kendisini izleyen gazetecilere değerlendiren Erdoğan, özetle şu mesajları verdi:
 
“Papa Françesko’yla görüşmeleri sürdürme, irtibatı kesmeme konusunda da mutabık kaldık; barışa yönelik, dünya barışına yönelik ne gibi adımlar atabileceÄŸimizi telefon diplomasisi aracılığıyla temas kurmak suretiyle de olsa çözümler üretme kararlılığımızı ifade ettik. Onların da bu konudaki hassasiyetleri bizleri memnun etti. Papa’yla görüşmemde, 1915 olayları konusundaki hassasiyetimizi de aktardım. Bunun tarihçilere bırakılmasından, siyasi malzeme yapılmamasından yana olduÄŸumuzu anlattım.
 
KUDÜS İÇİN BERABER ÇALIŞMALIYIZ
(Kudüs meselesi) Papa Françesko’nun bu hususta kararlı olduÄŸunu gördüm. Kudüs, hem Müslümanlar hem Hıristiyanlar hem Museviler için kutsal bir ÅŸehir. Papa’ya göre de ÅŸehrin statüsünün korunması gerekiyor. O da ABD’nin attığı adımın yanlış olduÄŸunu söylüyor. Kendisine, ‘Siz 1 milyar 200 milyonluk Katolik dünyasının ruhani liderisiniz, an itibarıyla ben de 1 milyar 700 milyonluk Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı’nın dönem baÅŸkanıyım. Kudüs’ün statüsünün muhafaza edilmesi için beraberce çalışmalıyız. Katolik dünyasına bu doÄŸrultuda sizin vereceÄŸiniz mesajlar önemli’ dedim. Türkiye’de ya da farklı yerlerde uluslararası toplantılar düzenleyerek bu iÅŸi diri tutmanın önemli olduÄŸunu düşünüyorum.
 
TANKIMIZI VURAN SÄ°LAHIN MENÅžEÄ°
(Zeytin Dalı harekâtında tankı vuran silahın menşei) İncelemeler devam ediyor. ABD bahsettiğiniz iddiayı reddediyor, kabul etmiyor. Genelkurmay Başkanımdan incelemenin sonucuna dair henüz bir bilgi gelmedi. Netice ortaya çıktığı anda bunu kamuoyumuzla paylaşırız.
 
YPG MAYMUNCUK GÄ°BÄ°DÄ°R
(YPG’nin Esad’la iÅŸbirliÄŸi yaptığı iddiası) YPG bir maymuncuk gibidir, nerede ne yapacakları belli olmaz. Bunu herkes kullanabilir. Türkiye’nin böyle bir maymuncuÄŸa ya da böyle bir maÅŸaya ihtiyacı yok. YPG bir terör örgütüdür. ABD’nin bir terör örgütüne karşı bir baÅŸka terör örgütüyle mücadeleye yönelmiÅŸ olduÄŸu ortamda biz kendimizin neler yapabileceÄŸine odaklanmak durumundayız. Rusya’nın ya da Ä°ran’ın dediÄŸiniz türden bir hareket tarzı benimseyeceklerine ihtimal vermek istemiyorum.
 
(Bir B planı var mı?) O tür planlar olsa dahi açıklanmaz.
 
ADETA AYAKLANMA HALÄ°NDELER
(Münbiç konusunda ABD ile Türkiye görüşmeleri ne aÅŸamada?) Münbiç yeni bir olay deÄŸil. Bu, Obama döneminde baÅŸlamış olan bir süreç. Biz bu konuda ne düşündüğümüzü ABD’ye baÅŸtan beri söyledik. Maalesef Obama bu hususta bize yalan söyledi. Åžu an Trump yönetimi de, -maalesef, istemeyerek söylüyorum- görünüşe göre aynı istikamette ilerliyor. Trump bize, ‘Onlar orada kalmayacaklar, kalamazlar, Fırat’ın doÄŸusuna gidecekler’ demiÅŸti. Münbiç’in gerçek sahibinin Araplar olduÄŸunu kabul etmiÅŸti. Ama söylenilenler halen hayata geçirilmedi. Åžu anda Münbiç’in içinde bir hareketlilik var; oradaki insanlar, aÅŸiretler adeta bir ayaklanma halindeler. Münbiç er ya da geç gerçek sahiplerini bulacaktır. Biz de üzerimize düşeni yapmak durumundayız. Bizdeki mülteciler arasında da Münbiçliler var; ‘Artık evlerimize dönelim’ diyorlar. Afrinliler Afrin’e, Ä°dlibliler Ä°bdlib’e dönmek istiyorlar. ABD ve koalisyon güçleri samimi iseler bu manzara karşısında tavırlarını ortaya koymalıdırlar; ‘Türkiye’de 3.5 milyon mülteci var, oradaki Suriyelilerin kendi evlerine, kendi topraklarına dönmeleri için onlara yardımcı olmalıyız’ demeleri lazım. Bunun yapılması herkesin yararına olur.
 
ELÄ°NÄ°ZDEYSE Ä°ADE EDÄ°N’ DEDÄ°K
(Soçi ve Cenevre’yi nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz?) Cenevre sürecinin çok baÅŸarılı olduÄŸuna inanmıyorum. Yapılan tüm çalışmalara raÄŸmen somut bir ÅŸey ortaya çıkarılamadı. Astana süreci ise netice alma bakımından daha verimli oldu. Astana’yı biz Cenevre’nin adeta mütemmim cüzü olarak deÄŸerlendiriyoruz. Soçi’yle ilgili sıkıntılar yaÅŸandı, bunların aşılması için Mevlüt Bey’in epey gayretleri oldu. O gayretler neticesinde bazı yanlışlar düzeltildi. Ama tamamı düzeltildi diyemem. ÖrneÄŸin o terörist adamın (Mihraç Ural) oraya gitmiÅŸ olması. Bunu ben Sayın Putin’e söylediÄŸimde, ‘Benim bundan haberim yok’ dedi. Ondan sonra konuyla ilgili görüşmeler yaptı. Bize aktardıkları bilgiye göre adam oraya sahte kimlikle giriÅŸ yapmış.
 
SOÇİ'NİN EN BÜYÜK AÇIĞI OLMUŞTUR
(Ä°adesi istendi mi?) Gereken her ÅŸeyi söyledik. Mevlüt Bey de Lavrov’a (Rusya DışiÅŸleri Bakanı) söyledi. ‘O adam oraya madem o ÅŸekilde girmiÅŸ, elinizdeyse bize iade edin’ dedik. Kendisinin bizim 50’nin üzerinde insanımızın hayatını kaybetmesine yol açan bir terör eyleminin faili olduÄŸunu, aranmakta olduÄŸunu belirttik. Böyle bir teröristin her ne surette olursa olsun görüşmecilerin arasına sızabilmesi, Soçi’nin en büyük açığı olmuÅŸtur. Bunu anlamak mümkün deÄŸil.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.