Sosyal Medya

Güncel

Belçika, Türk kökenli vatandaşların aile birleşimini zorlaştırıyor

Artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve aşırı sağcı söylemlerin yasalara da yansıdığı Belçika'da, özellikle Türk kökenli kişilerin aile birleşimi yoluyla eşlerini ülkeye getirmesi giderek zorlaşıyor



Avrupa genelinde artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı, aşırı saÄŸcı popülist söylemlerden en fazla etkilenen ülkelerden biri olan Belçika'da, aile birleÅŸimi yoluyla ülkeye gelmek isteyen Türk kökenli vatandaÅŸlara yönelik engeller artıyor.

Belçika'da özellikle 2011-2016 yıllarında bu alanda yapılan yasal düzenlemelerin, Belçika'daki Türk kökenli vatandaşların haklarına ciddi kısıtlamalar getirdiği görülüyor.

Belçika Türk Dernekleri Başkanı Rıfat Can, aile birleşimine ilişkin Belçika yasalarında gerçekleştirilen değişikliklerin yeni gelmek isteyen kişileri engellemeyi amaçladığını söyledi.

Başvuru yapan bireylerin vize alma süreçlerini, gelirlere ilişkin düzenlemeler ile kişiler hakkında yürütülen soruşturmaların zaman zaman çok uzun sürmesinin zorlaştırdığına dikkati çeken Can, kişilerin Belçika'ya geldikten sonra da sıkıntı çekmeye devam ettiğini anlattı.

Can, aile birleşimi yoluyla Belçika'ya gelen kişinin zorunlu olarak uyum kurslarına gitmesi gerektiğini, bu kursa gitmeyen kişilere yüksek miktarlarda cezalar kesildiğini ifade etti.

Ülkeye yeni gelen bir kişinin temel ihtiyaçlarını gidermek için çalışması gerektiğine işaret eden Can, "Bu kişiler çalışma zorunluluğuyla kursları takip edemiyor. Biz de bu kursların faydalı olduğunu düşünüyoruz ancak ceza yerine kişilerin teşvik edilmesinin daha olumlu sonuçlar vereceğini düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

4 YILDIR EŞİNİ GETİREMİYOR

Belçika'da yaşayan Süleyman Özcan, 4 yıldır evli olduğu eşini Belçika'ya getiremediğini, aile birleşimini gerçekleştiremediği için mağdur olduğunu söyledi.

Aile birleşimi için 3 defa başvuruda bulunduğunu dile getiren Özcan, "Başvuruma 3 kere ret cevabı geldi. Düğün, balayı fotoğrafı gibi ek belgeler istediler, bunları sunamadığım için resmi olarak evli olmama rağmen sahte evlilik yapmakla itham ediliyorum." dedi.

Geçen yılın ağustos ayında eşi Ümmühan Yılmaz'ı Belçika'ya getirmek için başvuru yapan Serkan Yılmaz ise başvurusunun hala sonuçlanmadığını, avukatlarının süreç hakkında bilgi edinmeye çalıştığını ancak başarılı olamadığını kaydetti.

AİLE BİRLEŞİMİ İÇİN ŞARTLAR AĞIRLAŞTIRILDI

Belçika'da yaşayan Türklerin, evliliklerinin ardından eşlerini ülkeye getirebilmesi için birtakım şartları yerine getirmesi gerekiyor.

Belçika'nın 2011 ve 2016 yıllarında aile birleşimi mevzuatında yaptığı kısıtlayıcı değişikliklerin aile birleşimi yapmak isteyen bireyler için ağır şartlar getirdiği görülüyor. Belçika Federal Göç Merkezinin Haziran 2017'de hazırladığı "Aile Birleşimi Hakkı" başlıklı rapor da yeni getirilen kısıtlamalarla ortaya çıkan zorluklara dikkati çekiyor.

BaÅŸvuru yapanları zorlayan ilk husus 2011 yılında yaÅŸ sınırındaki deÄŸiÅŸiklikle ortaya çıkıyor. Mevzuat deÄŸiÅŸimi sonucu aile birleÅŸimi baÅŸvurusu yapan eÅŸte aranan 18 yaÅŸ ÅŸartı, 21’e yükseltildi.

Öte yandan, baÅŸvuru yapan kiÅŸinin gelirinin asgari Sosyal Uyum ÖdeneÄŸi’nin en az yüzde 120’si oranında olması ÅŸartı da mevzuata eklenen maddeler arasında yer alıyor. 

RAKAMLAR KISITLAMALARIN TÜRKLERİ ETKİLEDİĞİNİ GÖSTERİYOR

Belçika'daki Türk kökenli vatandaşların aile birleşimine yönelik getirilen kısıtlamaların etkisini gösterdiği raporda verilen rakamlarda görülüyor.

Raporda, Türkiye'den Belçika'ya aile birleşiminin sağlanması için verilen vize sayısının, belirtilen kısıtlamalar getirilmeden önce 2011 yılında bin 265 olduğu belirtiliyor. Tüm kısıtlamalar uygulamaya girdikten sonra 2016 yılında ise bu rakam yüzde 63,5'lik azalmayla 461'e düştü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.