Le président @fhollande a reçu des représentantes du PYD, organisation qui a repoussé Daech de Kobané #Syrie
Kürsü
'Suriye krizini öğrenmek için buradan başlayabilirsiniz'
![](resimler/detay/163313.jpg?1537803235)
Berat Şenyerli, Suriye iç savaşının başlangıcından bugüne yaşanan tüm gelişmeleri yazdı.
Suriye Dosyası isimli yeni bir yazı dizisine baÅŸlıyoruz. Bu yazı dizisi ile, Suriye krizi özelinde Türkiye’nin dış politikasına dair genel bir çerçeve sunmayı, aynı zamanda yakın tarihli geliÅŸmeleri kronolojik olarak takip ederek, kümülatif bir bakış açısı inÅŸa etmeyi amaçlıyorum. Tarihin bu denli hızlı aktığı bir coÄŸrafyada, geliÅŸmeleri anlamanın, kümülatif bir bakış açısı ile ancak mümkün olduÄŸunu düşünüyorum, umarım bu yazı dizisini okuyanlara bir katkı sunabilirim.
***
Türkiye, Suriye krizinde başından bu yana uluslararası aktörleri Suriye’nin kuzeyinde BM koruması altında, insanların kara ve hava güçlerinin bombardımanlarından emin olabileceÄŸi, uçuÅŸa yasak ‘’güvenli bölgelerin’’ [1]oluÅŸturulması konusunda ikna etmeye çalıştı. BMGK, mülteci akınlarının ve binlerce Suriyeli sivilin saldırılarda ölmesini engelleyebilecek adımları atmadan çok uzaktı, politika üretemedi, üretmedi.
Suriye Krizi: Tarihsel Bir DeÄŸerlendirme
Terör Örgütünün Meşrulaştırılması Çabaları
Tüm bu süreçler akabinde DEAÅž’la mücadele kapsamında ABD ve onun liderliÄŸindeki koalisyon PKK/PYD-YPG unsurlarını eÄŸitti, donattı ve uluslararası kamuoyunda bu terörist unsurları ‘’özgürlük savaşçıları’’ olarak lanse etti. 8 Åžubat 2015’te Elysee Sarayı’nda Fransız CumhurbaÅŸkanı François Hollande tarafından PYD-YPG terörist unsurları ağırlandı, bu örgütün Avrupa baÅŸkentlerindeki faaliyetlerini hızlandırıcı bir iÅŸlev gördü. PYD-YPG, Åžubat 2016’da Rusya’nın baÅŸkenti Moskova’da ilk ‘’diplomatik’’ temsilciliklerini açtığını duyurdu bunu Prag, Berlin, Stockholm gibi Avrupa baÅŸkentlerinde ofislerin açılması takip etti. AB’nin baÅŸkenti Brüksel’de PKK/KCK/PYD-YPG flamaları ve Abdullah Öcalan posterleri ile tanıtımlar yapıldı.<
2016 Nisan’ında CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın ABD ziyareti öncesi Amerikan Hükümetinin basın organı VOA, ‘’Ä°stenmeyen Misafir ErdoÄŸan’a Randevu yok’’ [2] baÅŸlıklı haberi ile medya spekülasyonlarına giriÅŸti. Mayıs ayında Suriye’nin kuzeyinde YPG armalı, ABD özel kuvvetler askerlerinin fotoÄŸrafları yayımlandı.
Fırat Kalkanı
24 AÄŸustos 2016, Türkiye, sınır boylarının DEAÅž’tan temizlenmesi ve PKK/PYD-YPG unsurlarının Suriye’nin kuzeyinde Akdeniz’e inen bir terör koridoru oluÅŸturmasını engellemek üzere Fırat Kalkanı Operasyonunu baÅŸlattı.
Savunma Bakanı Fikri Işık, El Bab Operasyonuna koalisyon güçlerinin destek vermemesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Işık, ‘Koalisyonun destek vermemesi Ä°ncirlik Ãœssü’nün de sorgulanmasına neden oluyor’ dedi.[3]
Türkiye’nin Irak, Sincar’daki terör yuvalarının imha edilmesine yönelik hava harekâtı sonrası ABD Merkez Ordusu, yaptığı açıklamada Türk güçlerinin, ‘’ortaklarını’’ öldürdüğünü ifade etti bunu ABD’li subayların terör mevzilerine taziye ziyareti takip etti.
DAEÅž’in yeni görev sahası Mısır mı?
ABD Özel Kuvvetler Komutanı Orgeneral Raymond Thomas, Türkiye’nin, terör örgütü PKK ile iliÅŸkili görmesi sebebiyle YPG’ye “isim deÄŸiÅŸtirme” tavsiyesinde bulunduklarını, bunun üzerine örgütün, adını “Suriye Demokratik Güçleri” (SDF) olarak deÄŸiÅŸtirildiÄŸini söyledi.[4]
ABD’nin YPG-PYD unsurlarını silahlandırma ve onları modern teknolojik askeri teçhizatlarla donatma politikası ABD’deki yönetim deÄŸiÅŸikliÄŸine raÄŸmen sürüyor. DAEÅž’e karşı silahlandırıldığı iddia edilen bu grupların DAEÅž sonrası dönemde hala neden silahlandırıldığının bir cevabı yok. Bu muammayı CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan şöyle ifade etmiÅŸti: ” Nerede kullanacak bu silahları Amerika? DEAÅž diye bir ÅŸey mi kaldı ortada? Suriye’ye karşı mı kullanacak? Irak’a karşı mı kullanacak? Yok. E kime karşı kullanacak? Ya Ä°ran, ya Türkiye, sıkıysa Rusya. Åžimdi buradan bir ÅŸey açıklıyorum. Rakka operasyonundaki DEAÅž militanlarının sürüleceÄŸi yer neresi biliyor musunuz? Mısır, Sina Çölü. Ve orada onlar istihdam edilecekler.”
DAEÅž teröristlerinin Suriye topraklarından ABD ve SDF güçlerinin ortak operasyonu ile nasıl tahliye edildiÄŸini, DAEÅž üst düzey liderleri ve tonlarca mühimmatın Suriye dışına, ABD ve koalisyon güçlerinin bilgisi, onayı ve desteÄŸi ile nasıl çıkarıldığını BBC, ‘’Raqqa’s Dirty Secret’’ baÅŸlıklı özel haberiyle tüm dünyaya duyurmuÅŸtu. DAEÅž’in yeni proje alanının, yeni misyonun gerektirdiÄŸi yeni kimlik ile Nil Nehri ve SüveyÅŸ Kanalı bölgesi olduÄŸu ve Mısır’ın toprak bütünlüğünün tehdit edileceÄŸine dair projeksiyonlar[5] olmakla beraber, bunu zamanla görebileceÄŸiz.
Uçak Krizi
Türkiye, Ekim ayında başlayan Rus jetlerinin Türk hava sahası üzerindeki (Yayladağı/Hatay bölgesi) ihlal ve tacizleri üzerine Dışişleri Bakanlığı vasıtasıyla, Rus büyükelçiyi bakanlığa davet etmiş ve bunu kamuoyuna şöyle duyurmuştu:
Sözkonusu ihlal, Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi, Bakanlığımız MüsteÅŸar Vekili tarafından Bakanlığa çağırılarak kuvvetle protesto edilmiÅŸ, bu tür bir ihlalin tekerrüründen kaçınılması önemle talep edilmiÅŸ, aksi takdirde yaÅŸanabilecek arzu edilmeyen bir hadiseden RF’nin sorumlu olacağı bildirilmiÅŸtir. (DışiÅŸleri Bakanlığı, 269 No’lu Açıklama)
24 Kasım 2015’de ‘’arzu edilmeyen’’ hadise cereyan etti. Genelkurmay, milliyeti bilinmeyen bir uçağın 5 dakikada 10 kez uyarıldığını ve buna raÄŸmen ihlale devam ettiÄŸini takibinde söz konusu uçaÄŸa angajman kuralları çerçevesinde iki F-16 ile “müdahale edildiÄŸini” duyurdu. Düşürülen jet, Rus jetiydi. Olay sonrası iki devlet arası münasebetler oldukça gerilmiÅŸti. Küresel çerçevede ise bir NATO üyesi, SSCB’nin varisi Rusya Federasyonu ile askeri olarak neredeyse bir savaşın eÅŸiÄŸine gelmiÅŸti.
Devam edecek…
Dipnotlar:
[1] “Biz bunun belli yoÄŸunluklu nüfusların olduÄŸu yerlerde… Mesela Halep’in kuzeyinde olması lazım. Çünkü Halep’te hem rejim saldırıları var hem IŞİD saldırıları var. Halep’le Türkiye sınırları arasında olması lazım. Ä°dlib’in Türkiye sınırlarına yakın yerlerinde, aynı ÅŸekilde Lazkiye’nin kuzeyinde, yine Haseke’de belli bölgelerde ve ÅŸu anki Cerablus bölgesinde, Ayn el Arab’da. Bütün bu kuÅŸakta yerleÅŸim merkezlerinin olduÄŸu alanlara göre derinliÄŸi deÄŸiÅŸebilir” Ahmet DavutoÄŸlu, Al Jazeera, 16.10.2014 link
[2] Voice of America’nın haberi, link
[3] Bakan Işık’tan flaÅŸ Ä°ncirlik açıklaması –Hürriyet, 04.01.2017 link
[4] US suggested YPG change its name to shift optics on terror links, TRT World link
[5] Gazeteci Mehmet Kancı : tweet zinciri için link
Henüz yorum yapılmamış.