Sosyal Medya

Güncel

İngiliz parlamentosunda mason locası tartışması

Parlamentoda, milletvekilleri ve parlamento çalışanları ile parlamento muhabirlerine yönelik faaliyet gösteren iki mason locası bulunduğu ortaya çıktı



İngiliz parlamentosunda milletvekilleri ve parlamento çalışanları ile parlamento muhabirlerine yönelik faaliyet gösteren iki mason locası bulunduğu ortaya çıktı.

The Guardian gazetesinin haberine göre, Ä°ngiliz parlamentosundaki mason örgütlenmesinde “New Welcome Lodge (Yeni Karşılama Locası)" milletvekillerini ve parlamento çalışanlarını üye yaparken, “Galeri Locası” parlamento muhabirleri ile basın çalışanlarından üye alıyor.

Yılda 4 kez bir araya geldiÄŸi belirtilen "gizli" locaların varlığı, Ä°ngiltere ve Galler’deki mason teÅŸkilatlarını çatısı altında toplayan Londra merkezli Ä°ngiltere BirleÅŸik Büyük Locası (UGLE) tarafından da dolaylı olarak doÄŸrulandı.

UGLE’den yapılan açıklamada, bireylerin politikacı ve gazeteci kimlikleri ile masonluk arasında bir çeliÅŸki olmadığı savunularak, “Ãœyelikleri hem birey olarak kendileri hem de genel olarak toplum için olumlu bir yön.” ifadesi kullanıldı.

Masonların ön yargı ve ayrımcılıktan korktukları için kimliklerini açıklamadıkları belirtilen açıklamada, “Bir bireyin mason olup olmadığını açıklaması ile mesleÄŸini icrası arasında bir çeliÅŸki olmaması gerekir.” deÄŸerlendirmesinde bulunuldu.

Parlamentodaki "Yeni Karşılama Locası"nın 1926'da İşçi Partili milletvekillerini de üye yapabilmek için kurulduğu belirtiliyor. Mason İşçi Partili milletvekillerinin büyük çoğunluğunun, 1980'li yıllarda partinin milletvekili adaylarına mason olup olmadıklarını açıklama zorunluluğu getirmesi üzerine mason teşkilatından ayrıldığı öne sürülüyor.

"Yeni Karşılama Locası"nın bugünkü üye sayısının 30 ila 40 olduğu, bunların çoğunluğunu da eski milletvekillerinin oluşturduğu kaydediliyor. İngiltere'de aktif milletvekillerinin üye olduğu başka locaların bulunduğu ifade ediliyor.

Parlamento muhabirlerine yönelik "Galeri Locası"nın üye sayısının ise 45 civarında olduğu belirtiliyor. Locanın geçmiş üyeleri arasında The Times ve Daily Express ve The Scotsman gazeteleri muhabirlerinin yer aldığı dile getiriliyor.

PARLAMENTO RAPORLARINDA YANSIDI

Ä°ngiltere’de masonluk uzun yıllardır kamuoyunda tartışma konusu olmayı sürdürüyor.

Mason teÅŸkilatı son olarak Polis Federasyonunun eski baÅŸkanı Steve White’ın örgüte yönelik suçlamaları ile gündeme gelmiÅŸti. Polis teÅŸkilatı bünyesindeki masonların, kadınlar ile etnik azınlık mensuplarına karşı ayrımcılık uyguladığını belirten White, teÅŸkilat içindeki terfilerde de mason localarına üyeliÄŸin rol oynadığını ileri sürmüştü.

Ä°ngiltere’de mason localarının polis içindeki rolüne iliÅŸkin 1990’larda parlamentoda iki defa araÅŸtırma komisyonu raporu hazırlanmıştı. BaÅŸta Birmingham Pub Bombalaması olmak üzere bazı soruÅŸturmaların mason polisler tarafından tahrif edildiÄŸi iddialarının ele alındığı 1998 yılındaki raporda, hükümete, polisler ile yargıç ve savcıların mason localarına üyeliklerini bildirmelerini saÄŸlamaya dönük tedbirler alması tavsiyesinde bulunulmuÅŸtu.

Polis ve yargı teşkilatının büyük çoğunluğu üyeliklerini beyan etmeleri için kendilerine gönderilen formaları doldurmamıştı.

Ãœlkede göreve yeni baÅŸlayan yargı mensuplarının mason olup olmadıklarını açıklamaları 2009’a kadar zorunlu tutuldu ancak bu uygulama, Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesinin Ä°talya’daki benzer bir uygulamayı örgütlenme hakkını ihlal saymasının ardından Ä°ngiltere’de de yürürlükten kaldırıldı.

Ä°ngiltere’nin ikinci büyük kenti Birmingham’da 1974 yılında meydana gelen bombalı saldırıda 21 kiÅŸi ölmüş, 182 kiÅŸi yaralanmıştı. Mason polislerin, patlamayla ilgili soruÅŸturmada suçlanan ancak daha sonra aklanan 6 kiÅŸiyle ilgili sahte deliller ürettiÄŸi iddia edilmiÅŸti.

DÜNYA ÇAPINDA 6 MİLYON 300 ÜYE

Ä°ngiltere ve Galler’de UGLE’ye baÄŸlı yaklaşık 6 bin 300 mason locasının faaliyet gösterdiÄŸi biliniyor. Bu localara baÄŸlı üye sayısı 200 bin olarak tahmin ediliyor. Mason teÅŸkilatı ile ilgili son 40 yılda yaÅŸanan tartışmaların ardından örgütün üye sayısının yaklaşık yarı yarıya azaldığı belirtiliyor.

Ä°ngiltere’de hakkındaki iddiaların yoÄŸunlaÅŸmasının ardından kapsamlı bir halkla iliÅŸkiler çalışması baÅŸlatan örgüt, son yıllarda merkezini ve bazı törenlerini halka açma yoluna gitti.

Ä°ngiltere ve Galler’deki masonları çatısı altında toplayan UGLE’nin ana locası Londra’nın merkezinde, Covent Garden semtinde yer alıyor. 1933’de hizmete giren locada bir müze ile masonik “hediyelik eÅŸya” satan bir maÄŸaza da yer alıyor.

Ä°ngiltere’de 1717’de Büyük Loca çatısı altında toplanmaya baÅŸlayan mason teÅŸkilatının üyeleri arasında çok sayıda kraliyet ailesi mensubu, siyasetçi, asker ve yazar olduÄŸu biliniyor.

Mason İngiltere kralları arasında 8. Edward ile 6. George yer alırken, eski başbakanlardan Winston Churchill ile eski Genelkurmay Başkanı Lord Kitchener de bulunuyor. Rudyard Kipling, Arthur Conan Doyle ve Oscar Wilde da ülkenin ünlü mason edebiyatçıları arasında yer alıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.