Sosyal Medya

Güncel

PYD'den Rusya'ya Soçi tepkisi

Rusya öncülüğünde Soçi’de gerçekleştirilen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne ilişkin bir açıklama yaptı.



Barzani yönetimine yakınlığı ile bilinen Kürdistan 24'ün haberine göre PYD'ye baÄŸlı Kuzey Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, Soçi'ye iliÅŸkin yazılı açıklama yaptı. 

Açıklamada "katılmadıkları toplantıların sonuçlarının kendilerini ilgilendirmediÄŸi" , "Soçi kongresinin de siyasi çözümden öte yatırım yeri olduÄŸu" belirtilerek, “Bu durum, Suriye krizinin siyasi çözümünü istediklerini söyleyen ülkelerin, krizi derinleÅŸtirdiÄŸi ve Suriye'de yeni bir savaşın önünü açtıkları anlamına gelmektedir. Çözüm için verdikleri tüm sözleri arkalarında bıraktılar” denildi.

RUSYA'YA SÄ°TEM

“Rusya sürekli Kürtlerin müzakerelerin bir parçası olması gerektiÄŸini söylüyordu, ancak ÅŸimdi Rusya'nın aynı yanlış stratejiyi izleyerek Kuzey Suriye siyasi yönetimini görmezden geldiÄŸini, Kuzey Suriye bileÅŸenlerini kendi irade ve kararlarından dönmeleri ya da Türk devletinin Efrin bölgesine girmesi ÅŸartlarına zorladığını görüyoruz.”

Açıklamada  ayrıca Türkiye'nin Afrin'e yönelik saldırılarının görülmemesi ve bu yüzden Suriye halkının beklentilerini karşılamayacağı" kaydedildi.

PYD, Türkiye'nin karşı çıkması nedeniyle Soçi'de kendine yer bulamamıştı.

RUSYA: PYD'YE Ä°HANET ETMEDÄ°K

Öte yandan Rusya DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova , Rusya'nın Afrin'deki Kürtlere (PYD'ye) ihanet ettiÄŸine dair sölemleri kabul etmediklerini ifade etti ve bunların bir suçlama olduÄŸunu söyledi. Haftalık basın toplantısında konuÅŸan Zaharova "Moskova, bazı Kürt siyasetçilerin Rusya ve Suriye hükümetini Türkiye'nin askeri eylemlerine göz yummakla ve hatta Kürtlere ihanet etmekle suçlayan açıklamalarını gördü. Bu çerçevede, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin ulusal güvenliÄŸine tehdit olarak gördüğü koÅŸulların Rusya tarafından oluÅŸturulmadığını belirtmek isteriz. MeÅŸru Suriye hükümetinin ülkenin büyük bölümünde kontrolü ele geçirmesinin engellenmesinden de Rusya sorumlu deÄŸildir” dedi.

Zaharova Rusya'nın ayrılıkçı eğilimleri körükleyerek söz konusu bölgelerde Suriye devletiyle rekabet edebilecek işlevlere sahip silahlı güçler oluşturma girişiminde bulunmadığını da vurguladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.