Sosyal Medya

Coğrafyamız

TSK, 100 yıl sonra Katme Şehitliğinde

PKK/YPG işgalindeki bölgede yer alan Katme Şehitliğimizin acı bekleyişi tam 100 yıldır sürüyordu. Mehmetçiğin gelişiyle binlerce masum sivil terör esaretinden kurtarılırken, bölgede bulunan şehitlerimiz de huzur bulacak.



Akit’in daha önce gündeme getirdiÄŸi Katme ÅžehitliÄŸi, Zeytin Dalı Harekatı ile gün yüzüne çıkıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Afrin’deki terörist unsurları bertaraf etmek üzere baÅŸlattığı harekat, binlerce masum sivili terör esaretinden kurtarırken, bölgede bulunan ÅŸehitlerimiz de huzur bulacak.

KATME ŞEHİTLERİNİN ACI BEKLEYİŞİ SONA ERİYOR

Yurtdışındaki birçok önemli ÅŸehitlik ikili anlaÅŸmalar kapsamında Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde oluÅŸturulan bir birim tarafından restorasyonu, bakımı yapılarak muhafaza altına alınırken, böyle bir iliÅŸkinin Suriye ile geçmiÅŸte kurulamaması sebebiyle Katme ÅžehitliÄŸinin bugüne kadar bu acı ile yüz yüze kaldığı belirtiliyor. 

TARIM ARAZÄ°SÄ° YAPTILAR

Katme ÅžehitliÄŸi, Halep ÅŸehir merkezinin 50 kilometre kuzeyinde Afrin ile Azez arasında PKK/YPG’nin iÅŸgalindeki Katme köyünde bulunuyor. Åžehitlik alanının bugün boÅŸ bir arazi olduÄŸu ve üzerinde o bölgenin ÅŸehitlik olduÄŸuna dair hiçbir yapının bulunmadığı biliniyor. Bir dönem Halep BaÅŸkonsolosluÄŸu’nun sorumluluk alanında bulunan ÅŸehitliÄŸin ve bulunduÄŸu bölgenin, Suriye rejiminin ‘iskan’ politikaları kapsamında Yezidilere tahsis edildiÄŸi belirtiliyor. Yıllarca tarım arazisi olarak kullanılan ÅŸehitlik, bölgedeki çatışma ortamı nedeni ile atıl bir vaziyette. Fırat Kalkanı Harekatının sınırlarına çok yakın olan ÅŸehitlik, Zeytin Dalı operasyonu ile 100 yıl aranın ardından Türk askerine kavuÅŸuyor. 

SAVAÅžIN SON MUHAREBESÄ°YDÄ°

Birinci dünya savaşı sonlarına doÄŸru Hicaz, Yemen ve Akabe cephelerindeki tüm kahramanlıklarına raÄŸmen geri çekilme durumunda kalan ve geri çekilme sürecini düzensiz bir ÅŸekilde yürüten Osmanlı birlikleri, dönüş yolunda binlerce ÅŸehit bırakmıştı. Mustafa Kemal’in de görev aldığı bu geri çekilme harekatlarında Åžam bölgesinden itibaren bir araya getirilen birlikler, belli bir düzen içinde geri çekilme sürecine geçerken, yol boyunca Ä°ngilizler ve yerel iÅŸbirlikçilerinin taciz ve saldırılarına maruz kalan askerlerimizden bin tanesi de Katme bölgesinde ÅŸehit olarak burada topraÄŸa verilmiÅŸti. 

1918 yılı Ekim ayı sonunda Ä°ngilizler ve yerel iÅŸbirlikçileri ile Osmanlı ordusu arasında meydana gelen ÅŸiddetli çatışmalarda, Ä°ngilizlere ağır kayıplar verdirilmiÅŸ, ancak Bleyramun civarında Osmanlı Ordusu da binin üzerinde kayıp vermiÅŸti. Mustafa Kemal, muharebede ÅŸehit olan askerlerimizin cenazelerini Müslümiye üzerinden Katme’ye getirterek buraya defnedilmesini saÄŸlamıştı. Bu muharebe aynı zamanda Birinci Dünya savaşının son muharebesi olarak kayıtlara geçti.

YENÄ° AKÄ°T

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.