Sosyal Medya

Güncel

Türk Telekom'un yüzde 55'ine bankalar ortak oluyor

Borcu tahsil edemeyen bankalar alacakları karşılığı Türk Telekom’a ortak olmaya karar verdiler.



Türk Telekom’un yüzde 55’ine sahip OtaÅŸ’a kredi veren ve geri alamayan en büyük üç bankanın UlaÅŸtırma Bakanlığı ile anlaÅŸtığı ve sürecin hukukileÅŸtirilmesine karar verildiÄŸi öğrenildi. Bankaların nihai amacının OtaÅŸ’ın iflasını isteyerek ya da anlaÅŸarak sahibi olmak, bu yolla alacaklarını tahsil etmek olduÄŸu görülüyor.

Hürriyet'in haberine göre, Türk Telekom’un yüzde 55’ine sahip OtaÅŸ’a kredi verip, yaklaşık 2 yıldır taksitlerini tahsil edemeyen bankalar alacakları karşılığı Türk Telekom’a ortak olmaya karar verdiler. Bir baÅŸka deyiÅŸle, Türk Telekom’da ağırlıklı hisseye sahip olmak için harekete geçtiler. Hükümet ile alacaklı bankalar anlaÅŸtığı ve yüzde 55 paya sahip OtaÅŸ’a karşı hukuki sürecin baÅŸlatılmasına karar verildiÄŸi öğrenildi.

Konuyla ilgili bilgi veren kaynaklar en büyük alacaklı üç bankanın hükümet adına UlaÅŸtırma Bakanlığı ile anlaÅŸtığını ve sürecin hukukileÅŸtirilmesine karar verildiÄŸini söyledi. Bankaların nihai amacının OtaÅŸ’ın iflasını isteyerek ya da anlaÅŸarak sahibi olmak, bu yolla alacaklarını tahsil etmek olduÄŸu görülüyor.

Aslan payı 3 bankada

Tamamı Öger Telekom’a ait OtaÅŸ ÅŸirketi Türk Telekom’da yüzde 55 paya sahip. OtaÅŸ 2013 yılında 29 bankadan toplam 4.7 milyar dolarlık kredi almıştı. Kredide en büyük pay 1.5 milyar dolarla Akbank’a aitken, ardından gelen bankalar ise yaklaşık 1 milyar dolarlık kredi ile Garanti Bankası ve 500 milyon dolarlık kredi ile Ä°ÅŸ Bankası olarak sıralanıyor. Kalan 1.7 milyar dolarlık kredi ise 26 bankaya ait.

2016 yılında kredilerin geri ödenme zamanı gelince, 290 milyon dolarlık ödeme tranşları tahsil edilmemeye başlandı. Yani alacaklı bankalar 2016 yılından bu yana, anapara ve faizler dahil, hiçbir alacak tahsilatı yapamadı.

3 milyar dolar transfer

Öger Telekom’un sahibi olan Hariri ailesinin girdiÄŸi darboÄŸaz nedeniyle bu durumun oluÅŸtuÄŸu belirtilirken, hükümetin da araya girmesiyle ÅŸimdiye kadar çeÅŸitli yollar denendi ama hiçbirinden sonuç alınamadı. Grubun o zamana kadar kar payı olarak yurtdışına 3 milyar doları aÅŸkın para transfer ettiÄŸi de biliniyor.

Bir ara OtaÅŸ’ın elindeki hisselerin Saudi Telekom baÅŸta olmak üzere talipli üçüncü ÅŸirketlere satışı söz konusu olmuÅŸtu ama alacaklılar kredinin bir bölümünün ve faiz ile gecikme cezalarının silinmesini istemiÅŸlerdi. Bu konudaki pazarlıklardan, özellikle bir bankanın direnmesi nedeniyle, hiçbir sonuç alınamamış ve tıkanıklık bu yılın başına kadar gelmiÅŸti

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.