Sosyal Medya

Güncel

Zırhlı araçları saran ağ ne işe yarıyor?

Zırhlı araçlara giydirilen kafes kalkan ya da esnek kafes sistemi hayat kurtarıyor. Dünyada başta İsrail olmak üzere kimi orduların kullandığı bu sistem, bazı roketlerin çarpma etkisini yarı yarıya azaltıyor. askeri uzmanlar tarafından "hayat kurtaran gömlek" olarak da tanımlanan bu ekipmanlar, çatışma alanlarında Türk ordusuna yönelik RPG saldırısına karşı savunma sağlıyor.



Terörle mücadelede, zırhlı araçlar için ek savunma katmanı getiriliyor. Hayat kurtaran bu sistem kafes kalkan ya da esnek kafes kalkanı olarak adlandırılıyor.

Roketlerin delici ve ısı yayan mühimmatı zırhlı araçların bir yanından girip diğer yanından çıkıyor. Halbuki patlamanın zırhın yüzeyinde gerçekleşmesini engelleyen "kafes kalkanlar" bu delici etkiyi yüzde 50 oranına kadar azaltabiliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri bu tür kalkanların imali için, geçtiÄŸimiz iki yıl önce bir ihale açtı. Eylül ayında ise ihaleyi kazanan Roketsan ile, bu tür zırhları üretmek için sözleÅŸme imzalandı. "Zırhlı araçlar için esnek katmanlı kafes zırh sistemi" olarak tanımlanan ekipmanlar TSKenvanterinde bulunan tank ve zırhlı personel taşıyıcılara yerleÅŸtirildi.
Türk ordusunda Almanca'dan gelen bir ifadeyle "Schürzen", yani "gömlek" olarak da tanımlanan bu ekipmanlar, ilk olarak Alman ordusu tarafından Ä°kinci Dünya Savaşı sırasında kullanılmıştı. 

Zırhlı araçlara sonradan giydirilen aralıklı zırh, özellikle roketatar mermilerinin patlayıcı ve delici etkisini azaltıyor. Zırhlı araca isabet eden mermi ne kadar önce patlarsa bunu sonucunda başlığının içerisinde bulunan patlayıcı da erken harekete geçiyor. Bunun sonucunda ana zırha gelmeden bütün gücü ortaya çıkan merminin etkisi azalıyor. Bu sebepten tank ya da benzeri zırhlının mürettebatı tarafından araçların üzerine araca ait palet veya yedek parçaların yerleştirilmesi şehir savaşlarında sıklıkla uygulanan bir yöntem.

AĞAR: MEHMETÇİK KENDİ ZEKASIYLA TEDBİR ÜRETTİ

Güvenlik Uzmanı Abdullah AÄŸar, yeni ekipmanların TSK'nın iÅŸine yarayacağını belirtti. AÄŸar, sahadaki askerin yeni teknikler geliÅŸtirdiÄŸini ve bunları uyguladığını da ifade etti. AÄŸar, "RPG 7 roketatar sistemlerinde çok etkili olduÄŸunu söylememiz mümkün. Özellikle harp baÅŸlığının büzülmesiyle patlamanın erken gerçekleÅŸmesini saÄŸlayan bir sistem. Bu terörle mücadele unsurlarımızca uygulanmaya baÅŸlamıştı. Omuzdan ateÅŸlenen sistemlerde etkili ancak güdümlü füzelerde de etkili olması için çalışılıyor. 


Bizim mehmetçiklerimiz kendi kıta mamülü dediÄŸimiz bazı teknikleri de geliÅŸtirdiler. MehmetçiÄŸin kendi zekasını çalıştırarak üretmiÅŸ olduÄŸu tedbirler var. PKK'nın elinde Fransız-Alman yapımı 300 MILAN füzesinin bir ÅŸekilde olduÄŸunu gösteren saha raporları var. 
IŞİD'in Musul'dan sonra 6 Irak tümeninin 2 peÅŸmerge tugayının önünden kaçmasından sonra silahlar ellerine geçmiÅŸ. Biz terör örgütleriyle mücadele etmiyoruz, terörize olmuÅŸ devletlerin kullandığı silahları ele geçiren unsurlarla mücadele ediyoruz. Sadece Irak ordusundan ele geçirilen malzemenin miktarının 25 milyar dolar olduÄŸu ifade ediliyor" ifadelerini kullandı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.