Sosyal Medya

Güncel

PYD'den sivillere 'Afrin'i terk etmeyin' baskısı

Türkiye'nin operasyon yapılması sinyalini vermesiyle gözlerin çevrildiği Suriye'nin terör örgütü PYD denetimindeki Afrin kentinde de hareketlilik başladı.



Afrin'in girişine operasyona karşı hendekler kazılarak savunma hatları oluşturan ve stratejik konumdaki hakim bölgelerde ağır silahlarla konuşlanan teröristler, endişelenerek kent terk etmeye çalışan sivillere ise izin vermiyor.

GÃœNEY SINIRI'NA FIRAT KALKANI ETKÄ°SÄ°

Türkiye'nin güney sınırında GaziantepKilis ve Hatay ile sınırı bulunan Afrin, Suriye iç savaşının baÅŸlaması ardından terör örgütü PYD denetimine geçti.

Afrin'de yönetimi elinde bulunduran PYD, 2014 yılı başında kanton ilanında bulundu. Fırat Kalkanı Harekatı ile Türkiye'nin sınır hattında terör örgütü PYD tarafından Cezire, Kobani ve Afrin kantonları birleÅŸtirme hayali sonlandırıldı.

Fırat Kalkanı Harekatı manevrasının ardından birleştirilmek istenen kantonlar arası koridor engellenirken, Fırat'ın batısında Cerablus-Azez hattının ÖSO'nun hakimiyetini girmesiyle, Afrin ve çevresindeki bazı bölgelerde kalan PYD'nin hareket alanı da kısıtlanmış oldu.

OPERASYON SÄ°NYALÄ° Ä°LE TEDÄ°RGÄ°NLÄ°K BAÅžLADI

Son günlerde Türkiye'nin sınır güvenliÄŸinin saÄŸlanması ve terör unsurlarının tehdidinin bertaraf edilmesi amacıyla Cerablus-Azez hattında olduÄŸu gibi Afrin'de de operasyon yapılacağı konuÅŸulmaya baÅŸlandı. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın da bu yöndeki açıklamalarının ardından sınırın Türkiye tarafında yaÅŸanan askeri hareketlilik, gözlerin çevrili olduÄŸu Afrin'de tedirginliÄŸe yol açtı. PYD'li teröristler olası askeri harekat durumuna karşı Afrin ve buraya ulaşımın saÄŸlanabileceÄŸi bölgelerde hazırlık baÅŸlattı. Teröristler, Afrin'e ulaşımı saÄŸlayan noktalarda siper ve hendekler kazdı, hakim noktalara ağır silahlar ve nöbetçiler yerleÅŸtirdi. Teröristlerin ayrıca olası harekatta gizlenebilmek amacıyla Afrin'de tüneller kazıp, sığınaklar oluÅŸturduÄŸu bildirdi.

PYD'den sivillere 'Afrin'i terk etmeyin' baskısı

SÄ°VÄ°LLERE BASKI ARTTI

Türkiye'nin harekat sinyali Afrin'de yaÅŸayan Kürt ve savaÅŸ sırasında güvenli olduÄŸu düşüncesiyle buraya yerleÅŸen farklı etnik gruplara mensup sivillerde de endiÅŸe ve tedirginliÄŸe yol açtı. Birçok sivil olası harekattan zarar görmemek için kenti terk etmek için harekete geçti. Ancak, kentten ayrılmak isteyen sivillere, Afrin'de kontrolü elinde bulunduran PYD'nin silahlı kanadı olan YPG Ã¼yeleri izin vermiyor. Kentten ayrılmak isteyenlerden bazılarını cezaevine koyup, bazılarına para cezası kesen PYD'liler, sivillerden kesinlikle Afrin'den ayrılmamaları için baskı yapıyor. Bazı sivillerin ise YPG'lilere yüksek miktarda paralar vererek kontrol noktalarını geçerek Afrin'den ayrılabildikleri ifade ediliyor. Siviller üzerinde baskısını artıran PYD'nin, 500 bine yakın nüfusun yaÅŸadığı Afrin'deki ailelerin yetiÅŸkin çocuklarını zoraki olarak askere aldığı ve aileleri de bu yöntemle kentten ayrılmaktan alıkoyduÄŸu belirtildi.

Ä°LK HEDEF; MÄ°NNAG HAVAALANI, TELRIFAT VE MARANEZ

Olası Afrin operasyonunda öncelikli olarak bu kentin çevresinde PYD denetimindeki bölgelerin ele geçirilmesinin planlandığı öğrenildi. Olası harekatta ilk olarak Afrin'in 17 kilometre güneyinde bulunan ve kritik öneme sahip Minnag Havaalanı ile yine Afrin ile Azez arasındaki kritik bölge olarak adlandırılan Tel Rıfat Kasabası ile Maranez, Meryemeyn, Eneb, El Melkiye, El Kamiye ve Der Cemal bölgelerinin PYD'nin elinden alınması amaçlanıyor. Buraların ele geçirilmesi ardından Afrin'in çevresindeki ikmal yollarının kesilerek bağlantılarının engellenmesi hedefleniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.