Sosyal Medya

Güncel

MoÄŸol ordusu

90'lı yıllardayız: Amerika Zaho'daki çekiç güç üssünde 5000'e yakın peşmergeyi maaşlı olarak eğitti ve rivayete göre ABD vatandaşı yaptı. Bir o kadarını da Guam adalarında eğitime götürdü. Bunlar o günün basınında çıktı ve ABD bunları yalanlamadı. Bu Adalar ABD’ye bağlı özerk adalar; buralarda askeri üsleri olduğu gibi, eğitim kampları da var, dahası kaçırdığı insanları ölümüne buralarda sorguladığı haberleri yayınlandı.



Bunlar bilinenler. Matematiksel olarak bir bilinen olduğunda denklemlerde çözümlere ulaşılabiliyor. Peki bu kadar bilinenden sonra biz neden bir çözüme ulaşamıyoruz ya da çözüme ulaşıp, önlemlerimizi çok önceden alamıyoruz.

Matematiksel denklem gibi çözüm mantığına göre, bilinenleri tek tek yerleştirerek çözüm arayışına girersek ve çözüme yönelik tespitlerde bulunursak birçok şeyi daha iyi anlamlandırabiliriz.
Mesela Irak ve Suriye’yi neredeyse ele geçirecek olan, ele geçirmek üzere olan IÅžID denklemde yerine koyun ve ÅŸimdi buharlaÅŸmasını açıklamaya çalışın.
Mesela başımıza bir anda sorun olan PYD’nin organizeliÄŸini, savaşçılığını ve Amerika'nın desteÄŸini neden bu kadar cezbettiÄŸini denklemde yerine koyun sanırım anlayabiliyorsunuz?

ABD Kürtlerden ve PYD’den neden vazgeçmediÄŸini doksanlı yıllardaki plan ve projesini denklemde yerine koyarsanız, ABD ile giriÅŸeceÄŸiniz siyasal diyalog ve çözüm arayışının bir iÅŸe yaramayacağını sanırım anlayabilirsiniz. Bir ÅŸey daha anlamalıyız; ABD büyük bir Ordu hazırladı ve bu orduyu bu coÄŸrafyanın insanlarından hazırladı. Bu orduyu psikolojik eÄŸitimlerle vahÅŸeti kudurtan bir eÄŸitim ile yaptı. Çünkü ABD bunu yapar. Bunu tarihteki MoÄŸol ordusu gibi düşünün, ondan daha vahÅŸi olduÄŸunu düşünün, bu orduyu OrtadoÄŸu’ya salmayı planlıyor. Bunu yapacak; ama sadece sonuçlarını kestirmeye çalışıyor.

Veysel Ocak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.