Sosyal Medya

Düşünce Platformu

BAE'den Tunus'a 'Nahda' baskısı

Birleşik Arap Emirlikleri, Tunus’a hükümetten Nahda Hareketi Partisi üyelerinin çıkarılması için baskı yapıyor.



BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE) yönetimi geçen ay uçak krizi yaÅŸadığı Tunus'a hükümetten Nahda Hareketi Partisi Ã¼yelerinin ayıklanması için baskı yapıyor.

Le Monde gazetesinden yayımlanan analize göre, iki ülke arasındaki siyasi krizin temel nedenlerinden biri olarak, BAE'nin, Tunus'taki koalisyon hükümetinde Nahda Haraketinin yer almasından duyduğu rahatsızlık gösteriliyor.

Le Parisien gazetesine göre de iki ülke arasındaki uçak krizi sona erse de Tunus ve Abu Dabi arasındaki gerginlik devam ediyor

Le Monde gazetesinin bir Tunuslu diplomattan aldığı bilgiye göre, uçuşların normale dönmesi, asıl nedeni siyasi olan bir krizi sona erdirmeyecek.

Gazetenin görüşlerine yer verdiği diplomat, "Kriz henüz bitmedi. İlişki sağlıklı bir zemine oturmadı. Abu Dabi, Tunuslu İslamcılar iktidarın ortağı kaldığı sürece devam edecek." ifadesini kullandı.

Siyasi bir kriz

Gazete sorunun asıl kaynağının Katar’a yakın Nahda Hareketinin CumhurbaÅŸkanı Baci Kaid es-Sibsi tarafından kurulan Nida Tunus partisi öncülüğünde kurulan koalisyonda bulunması olduÄŸunu öne sürüyor.

Le Monde’a göre, BirleÅŸik Arap Emirlikleri, seçim aritmetiÄŸinin gereÄŸi olarak oluÅŸan koalisyonun kurulmasını hiçbir zaman istemedi. Sibsi’nin seçim kampanyasını "utangaç" bir ÅŸekilde destekleyen BAE, ülkede 2011 devrimi sonrası rakibi Katar’ın diplomatik anlamda faydalandığı dönemin etkilerini silmeyi amaçlıyordu.

Gazeteye göre, Katar yönetimi ise Nahda Hareketinin etkili olduğu 2011-2014 yıllarındaki troyka yönetimiyle "mükemmel" ilişkiler geliştirmişti.

BAE, Nida partisinin zaferinden sonra Tunus ile Katar arasında siyasi ve diplomatik iliÅŸkilerinin kopmasını ümit ediyordu. Nahda Hareketinin de ortak olduÄŸu bir hükümetin kurulması Abu Dabi’yi yanıltmıştı.

Gazeteye konuÅŸan Tunus ve Körfez ülkeleri iliÅŸkileri uzmanı Yusuf Åžerif de BAE’nin geçici bir koalisyonu kabullenebileceÄŸini belirterek, "Ancak durum daha da ileri gitti ve koalisyonun Nida Tunus Partisine raÄŸmen devam edeceÄŸi ortaya çıktı." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Åžerif ayrıca Tunus'un kendi yatırımcı ve ihracatçılarına imkanlar saÄŸlayan Katar’ı maruz kaldığı ambargo karşısında rahatlatmak istediÄŸini vurguladı.

Tunus siyasetinde Libya sorunu

Le Monde’a konuÅŸan jeopolitik uzmanı Mehdi Taj’a göre ise baÅŸka bir gerilim noktasını ise Libya sorunu oluÅŸturuyor. BAE, Tunus’un Libyalı General Halife Hafter'in desteklemesini arzu ediyordu.

Mısır ve BAE açık bir ÅŸekilde Hafter’i, ülkede siyasal Ä°slamla mücadele ettiÄŸi için destekliyordu. Ancak Tunus tarafında bu konuda herhangi bir hareket yoktu.

BAE ile Tunus arasındaki gerginlik son günlerde azalmış gibi görünse de yeni bir krizin patlaması tekrar gündeme gelebilir.

Uçak krizine yol açan olay

Geçen yıl 22 Aralık'ta Emirates Havayolları ile yolculuk edecek Tunuslu kadınların uçağa alınmadığı iddiaları ortaya çıkmıştı.

Bu çerçevede, BAE'ye ait havayolu şirketi, haberlerin ardından yaptığı açıklamada, Tunuslu kadın yolcuların vizelerine kısıtlama getirildiğini bildirmişti. BAE Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Karkaş da Tunuslu kadın yolcuların Dubai uçuşlarına alınmama kararının "güvenlik istihbaratı" gerekçesiyle olduğunu söylemişti.Tunus Ulaştırma Bakanlığı, söz konusu uygulamanın ardından BAE'ye ait Emirates Havayollarının tüm seferlerinin durdurulduğunu bildirmişti. Bakanlık 5 Ocak'ta ise BAE'nin Tunuslu kadınlara ilişkin uyguladığı vize yasaklarını kaldırması nedeniylekrizin aşıldığını açıklamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.