Sosyal Medya

Dünya

'Yunanistan'da kaybeden yine azınlık oldu'

Yunanistan'da, Batı Trakya Müslüman Türk azınlık mensuplarıyla ilgili durumlarda İslami kuralların yanı sıra Yunanistan Medeni Hukukunun da kullanılmasını mümkün kılan yasal düzenlemeye tepkiler büyüyor.



Yunanistan'da, Batı Trakya Müslüman Türk azınlık mensuplarıyla ilgili miras, evlenme ve boÅŸanma gibi konularda Ä°slami kuralların yanı sıra Yunanistan Medeni Kanununun da geçerli olması yönünde hazırlanarak meclisten geçen yasal düzenleme Batı Trakya'da tepkilere neden oldu.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu BaÅŸkanı ve Gümülcine seçilmiÅŸ müftüsü Ä°brahim Åžerif, söz konusu yasal düzenlemeyi azınlık hakları açısından olumsuz bir geliÅŸme olarak deÄŸerlendirdi.

Yeni kanunla "azınlığın anlaÅŸmalarla belirlenmiÅŸ haklarının hukuk yoluyla planlı ÅŸekilde elinden alındığını" ifade eden Åžerif, "Kaybeden yine azınlık oldu." yorumunda bulundu. 

Yeni kanunun meclisten geçtiği şekilde müftü seçimi konusunda da soru işaretleri yarattığını belirten Şerif, "Diğer taraftan, bu yasanın uygulanmasının devamında, müftülere yargı yetkisi bir şekilde tanındığı gerekçesiyle müftü seçimi de yapılmayabilir. Bu durum, hukuka ve anlaşmalara aykırıdır. Dolayısıyla, mecliste onaylanan bu yasal düzenlemeyle azınlığın Lozan Antlaşması'yla da bağlantısı bulunan yasal bir hakkı elinden alınmış oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

"MÜFTÜ SEÇİMİ İÇİN İSLAMİ KURALLARIN KALDIRILMASINA GEREK YOK"

Demokratik İttifak Partisi (DHSY) Rodop Milletvekili Avukat İlhan Ahmet ise yeni kanunun parlamentoda onaylanmasını, azınlıklarla ilgili olumlu yönde atılmış bir adım olarak gördüğünü ancak bu sürecin devam etmesi gerektiğini söyledi.

Yeni kanunun, Batı Trakya'da İslami kuralların tamamen ortadan kaldırılmasını öngörmediğini vurgulayan Ahmet, "Bizler azınlıkta İslami kuralların uygulanmasının tamamen kaldırılmasına karşıyız. Yasayı olumlu yönde atılmış bir adım olarak değerlendiriyoruz. Öte yandan azınlığın kendi değerlerine ve anlaşmalara saygı çerçevesinde müftü seçiminin yapılmasını bekliyoruz." dedi.

"NEREDEYSE TAMAMEN YETKÄ°SÄ°Z DURUMA GETÄ°RÄ°LÄ°YOR"

Yeni kanunda, "eşler arasında anlaşmazlık durumunda yetkili makamın medeni hukuk olarak öngörülmesinin, müftülerin yetkilerinin kırpılması anlamına geldiğini" ifade eden Ahmet, şöyle devam etti:

"Bizim görüşümüze göre, eÅŸler arasında anlaÅŸmazlık durumunda ÅŸeriat hukukunun geçerli olması lazım. Yoksa müftülerin yetkileri çok fazla sınırlandırılmış oluyor, neredeyse tamamen yetkisiz duruma getiriliyor. Biz, ÅŸahsi hal davalarında bunun tam aksini istiyoruz. Miras hükümlerindeki durumu ise azınlık yıllar öncesinde çözdü. Miras durumlarında zaten medeni hukuka göre mal paylaşımı yapılıyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.