Sosyal Medya

Güncel

Ankara'da 99 yıllık tarihi eczane kapandı

Ankara'da 1919 yılında Hüseyin Hüsnü Sarı tarafından kurulan ve 'Atatürk’ün Eczanesi' olarak bilinen, 99 yıllık İstanbul Eczanesi, 55 yıldır kiracısı olduğu Ulus Çarşısı’ndaki sıkıntılar nedeniyle 31 Aralık 2017’de kapandı.



Eczaneyi 1979 yılından beri iÅŸleten Eczacı Ömer Faruk Erdem, kapatma kararına iliÅŸkin, "Motivasyonum bozuldu" dedi. Eczacı Erdem eczaneyi Refik Saydam’ın talimatıyla 19 Ocak 1919 yılında Hüseyin Hüsnü Sarı, o zamanki parayla 750 liraya Anafartalar Caddesi’nde açtığını anlatırken şöyle dedi:

18-01/07/35.png

"1955 yılana kadar orada çalışıyorlar. 1955 yılından sonra bugünkü Ankara Adliye Sarayı’nın olduÄŸu yerde hizmet veriyor. 1962 yılında Ulus Ä°ÅŸ Hanı tamamlandığında buraya taşınıyor. 1965 yılında Hüseyin Hüsnü Sarı rahmetli olunca yerine oÄŸlu Adil Sarı geçiyor. 1979 Åžubat ayında da Adil Bey bana devretti ve ben bugüne kadar getirdim."

ANLATIRKEN DUYGULANDI

Kapatma kararını anlatırken duygulandığı gözlenen Ömer Faruk Erdem, "Ekonomik nedenlerle kapatmak zorunda kaldım. Zaten Ulus Ä°ÅŸ Hanı’ndaki iÅŸ yerlerinde son 10 yıldır bir tedirginlik var.

18-01/07/23.png

Buranın yıkılacağı ve yayalaÅŸtırılacağı söylentileri var. SözleÅŸmesi biten iÅŸ yerlerine BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından boÅŸaltmaları için tebligat gönderiliyor. Bizim sözleÅŸmemiz de Haziran 2018’de bitiyor. Aynı tebligat bize de geldi. Buradaki esnaf bu nedenle cesaretle ticaretini yapamadı" dedi.

'1 YIL 14 GÃœN DAHA BEKLESEM 100 YIL OLACAKTI'

İşinin gayet iyi olduğunu ancak, son dönemdeki sıkıntılarla işin bereketinin kaçtığını ve motivasyonunun bozulduğunu söyleyen Ömer Faruk Erdem, "Maliyet çok. Fazla karı olmayan bir meslek.

18-01/07/34.jpg

Ben de ’Artık yeter’ dedim. 1 yıl 14 gün daha beklemiÅŸ olsam 100 yılı tamamlayıp Türkiye Cumhuriyeti’ne 100 yıllık bir müessese armaÄŸan edecektim. Ama olmadı. Ãœzgünüm" ifadelerini kullandı.

ATATÜRK DE MÜŞTERİSİYDİ

Atatürk ve dönemin siyasetçilerinin eczaneden ilaç aldığını belirten Ömer Faruk Erdem, şöyle konuştu:

18-01/07/2-1515324226.jpg

"Atatürk ve diÄŸer meclis üyeleri alışveriÅŸlerini buradan yapıyor. Bu alışveriÅŸleri pek çok zaman veresiye olarak yapıyorlar. Mevcut bir veresiye defterimiz vardı. Bunun 45 sayfası Atatürk’e aitti. Tabi diÄŸerlerinin de vardı. Ama her ayın sonunda onların faturaları kesilerek Meclis’e gönderilir, kendileri de maaÅŸlarını aldıktan sonra öderlermiÅŸ. En son Atatürk’e 20 Ekim 1938 tarihinde ilaç yapılıp gönderilmiÅŸ. O zaman Atatürk Dolmabahçe Sarayı’nda hasta yatağında yatıyor. Gönderilen o ilaçları, Dolmabahçe Sarayı’nı gezdiÄŸim bir sırada revirde gördüm. Åžimdi o defter Türkiye Eczacılar BirliÄŸi’nin müzesinde muhafaza edilmekte."

Recep Peker, Kazım Orbay, Kazım Karabekir gibi isimlerinde o defterde yer aldığını belirten Ömer Faruk Erdem, eczanede aÄŸzı hiç açılmamış yaklaşık 60-70 yıllık ilaçların bulunduÄŸu ÅŸiÅŸelerin ve ilk kurulduÄŸundan beri eczanede bulunan eÅŸyaların Ankara Eczacılar Odası ve Türk Eczacılar BirliÄŸi’ne bağışladıklarını ekledi.

ANKARA/DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.