Güncel
KKTC sandık başında
Bugün erken seçim yapılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 190 bin seçmen 50 sandalyeli parlamentoyu belirleyecek.
KKTC'de Cumhuriyet Meclisi'ndeki 50 temsilcisini belirlemek için bugün yapılan seçimde oy verme işlemi saat 08.00'de başladı.
14. SEÇİM
1976'dan bugüne kadar ara seçimler dahil 14'üncü kez yapılacak milletvekilliği seçimine, 8 siyasi partiden 379 ve 9 bağımsız olmak üzere toplam 388 aday katılıyor.Bugünkü seçimde, Lefkoşa'dan 16, Gazimağusa'dan 13, Girne'den 10, İskele'den 5, Güzelyurt'tan 4 ve Lefke'den de 2 milletvekili belirlemek üzere 190 bin 551 seçmen 719 sandıkta oy kullanabilecek. Bu arada seçime katılan siyasi partiler oy pusulasında Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Milliyetçi Demokrasi Partisi (MDP) Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) Yeni Güçler, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Demokrat Parti (DP) Yeniden Doğuş Partisi (YDP), Halkın Partisi (HP) Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) sırasıyla yer alıyor.
İLK KEZ ÇARŞAF LİSTE UYGULANACAK
Kıbrıs Postası'na göre, Cumhuriyet Meclisi'nde oy çokluğuyla kabul edilen Seçim ve Halkoylaması Değişiklik Yasası ile KKTC'deki seçimlerde ilk kez çarşaf liste uygulanacak; seçmenler sadece bulundukları ilçede değil ülke genelindeki 50 milletvekilini belirlemede etkili olacak.
YÃœZDE 30 CÄ°NSÄ°YET KOTASI
Bu arada, oy verme iÅŸleminin saat 18.00 ‘de sona erecek seçime katılan siyasi partiler, Siyasi Partiler Yasası uyarınca adaylarını belirlerken yüzde 30 cinsiyet kotası uyguladı.
CUMHURBAÅžKANI AKINCI'DAN UYARILAR
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, geçmişte yaşanan fakat bundan sonraki seçim süreçlerinde yaşanmamasını dileği bazı konulara değinerek, şu ifadeleri kullandı:
"Tam seçim sürecine giderken aniden nüfus sayısında patlama, vatandaşlık sayısında belirgin artışlar ki bunlar seçmen listelerine yansıyor. Bunlar tabii ki ciddi farklılıklar yaratıyor. Bunun yanı sıra devlet olanaklarının seçim sürecinde abartılı şekilde kullanılması olmaması gereken hususlardır. Temenni ederim seçimlerden sonra bunlar gündemde tartışılmaya devam etmez çünkü seçim sürecinde bunlar çok tartışıldı. Bu ve benzeri konuların artık toplumsal gündemimizden çıkması lazım. Bu gibi işlemler rutin hayatın akışı içinde, hakkı olanın hakkını aldığı bir süreç olması lazım. Seçime yaklaşıldığı dönemlerde bir lütufmuş gibi vatandaşlara sunulmaması lazım."
Akıncı, seçim sonuçlarının Kıbrıs Türk halkının daha iyiye ulaşmasında kilometre taşı oluşturması temennisinde bulunarak, "Bu sonuçların gereği ne ise yeni hükümetin oluşması açısından cumhurbaşkanı olarak bunu yerine getireceğimizi ifade etmek istiyorum" diye konuştu.
Seçim sonuçlarının Kıbrıs müzakerelerinin geleceğine yönelik herhangi bir etkisinin olup olmayacağı yönündeki soru üzerine Akıncı, Kıbrıs meselenin, geçen yıl İsviçre'nin Crans-Montana kentinde yürütülen görüşmelerin sonuçsuz kalması, müzakerelerle ilgili şu anda herhangi bir hareketliliğin olmaması ve iç meseleler nedeniyle seçim kampanyası sürecinde önemli bir yer kaplamadığını söyledi.
Akıncı, müzakerelere devam edilip edilmemesine bakılmaksızın Kıbrıs'ın trafik ve ekonomi gibi kendi iç meselelerini çözmeye yönelik çalışmalar yapması gerektiğine dikkati çekti.
Henüz yorum yapılmamış.