Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan Fransız mevkidaşı Macron ile ortak basın açıklaması yapıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa'da mevkidaşı Macron ile Elysee Sarayı'nda görüştü. İki lider kritik görüşme sonrası ortak basın açıklaması yapıyor... Fransa Cumhurbaşkanı Macron "AB Türkiye'ye iyi davranmadı" ifadesini kullandı. Erdoğan, Türkiye'nin Suriye'de terör örgütlerine silah gönderdiğini iddia eden Fransız gazeteciye sert cevap verdi. Erdoğan "FETÖ ağzıyla konuşuyorsun. YPG'ye verilen 4 bin TIR'ı sorun" dedi.



AnlaÅŸmaların imzalanmasının ardından Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron ve CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ortak basın toplantısı düzenliyor:

ERDOĞAN'DAN FRANSIZ GAZETECİYE: FETÖ AĞZI İLE KONUŞMA

Basın toplantısının soru cevap bölümünde CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile Fransız bir gazeteci arasında gerilim yaÅŸandı. Fransız gazeteci soru kısmında 'Türkiye' Suriye'ye TIR'larla silah gönderdi' dedi. Bunun üzerine CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan hemen araya girerek 'Suriye'ye kim silah gönderdi?' diye sordu. Ä°ÅŸte o diyaloglar... 

ERDOÄžAN: Sorunuzu anlamadım? Suriye'ye kim silah gönderdi? 

GAZETECÄ°: Kamyonlar, MÄ°T servisinin kamyonları bulunmuÅŸ. 2014 Ocak ayında sınırda bulunmuÅŸ, içinde silah bulunmuÅŸ.

ERDOÄžAN: Sen FETÖ aÄŸzıyla konuÅŸuyorsun.

GAZETECÄ°: Bir gazeteci gibi konuÅŸuyorum

ERDOÄžAN: Ã‡Ã¼nkü o operasyonu yapanlar FETÖ'nün savcılarıydı. Åžu anda hapisteler. Operasyonu yaptılar. Bakın istihbarat teÅŸkilatlarının bu tür operasyonlara yönelik, kamyonlarla silah taşımaya yönelik yetkileri vardır.

Sen bana bu soruyu böyle soruyorsun da Amerika'nın 4 bin TIR Suriye'ye getirdiği silahları niye sormuyorsun? Gazetecisin ya. Bunları da araştırsaydın, niye bunların üzerine durmuyorsun Bunları yazın. Sorularınızı sorarken bu noktada hassas olur. Ve bir başkasının ağzıyla konuşmayın. Ve bunları da kolay kolay karşınızda yutacak birisi yok, bilmenizi isterim. FETÖ ağzıyla konuşmamayı da lütfen öğrenin.

 

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile Fransız mevkidaşı Macron'un ortak basın toplantısından öne çıkanlar şöyle: 

ERDOÄžAN'DAN AB ELEÅžTÄ°RÄ°SÄ°

Fransa'yı ziyaret etmekten mutluluk duyuyorum. Bu ziyaretimizde 500 yılı aşkın bir mazisi olan dostluğumuzun bugün çok daha farklı şekilde attığımız adımlarla yaptığımız anlaşmalarla güçlenerek devam ettiğini görüyorum.

Her ÅŸeyden önce tabi Türkiye AB süreci içerisinde ne yazık ki sene 63 sene 2017. 54 yıldır bu kapıda bekletilen bir ülke. Åžu anda tabi Fransa'da AB'nin önemli bir ayağını oluÅŸturuyor. Türkiye gibi bir baÅŸka ülke AB'de yok. AB bize gerekçe de sunamıyor ve öyle ki ilk zamanlar 15 fasıl üzerinden bizi engellerken, daha sonra bize yönelik bu fasılların sayısı 35'e çıktı. Ve bu 35 fasıl daha sonra da farklı yaklaşımla faslın açılması ama kapatılması noktasına gelince, kapatılması da olmadı. Bunları da yaÅŸadık, hala da yaşıyoruz.

BÄ°ZÄ° ALIVERÄ°N' DÄ°YECEK HALÄ°MÄ°Z YOK

Tabi bu bizi ciddi manada yorduğu gibi milletimi de ciddi manada yoruyor. Belki de bizi bir karara doğru sürükleyecektir. Sürekli olarak 'ne olur artık bizi de alıverin' diyecek halimiz de pek yok. Bunu Fransa'dan söylüyorum, buradan sesleniyorum.

Tek tek ele aldığımızda bir NATO'da beraberiz. Bizim stratejik ortaklığımız da var. Bugün Eurosam ile anlaÅŸmayı imzaladık, bu da çok önemli bir adım. Ä°talya'yı da içine alacak ÅŸekilde üçlü bir anlaÅŸmanın adımını da atmış olduk. Bundan sonrası süratle yola çıkmak, üretimine geçmek. 

Hedef 20 milyar euro gibi bir ticaret hacmine ulaÅŸabilmek. Fransa Türkiye el ele verdiÄŸi zaman yapılmayacak bir ticaret hacmine ulaÅŸmak deÄŸildir, bunu baÅŸarabiliriz. Bütün mesele ilgili birimlerimizin dayanışma içerisinde atacakları adımdır. 

Tabi bir baÅŸka adım da özellikle THY ve Airbus arasındaki imza altına alışımız, bu da önem arz ediyor. Aselsan, Roketsan ve Eurosam konsorsiyumu olarak adımı atmış bulunuyoruz. Her iki ülke için hayırlı olsun. 

TERÖRLE MÜCADELEDE CİDDİ BEDELLER ÖDEDİK

Biz teröre 40 yıldır çok ciddi bedeller ödedik. Fransa'nın da tabi terörle mücadelede ödediÄŸi bedelleri biliyorum. Fakat Türkiye'de ÅŸu anda Suriye'deki mültecilere yönelik, insan sayısı 3,5 milyona ulaÅŸmıştır. Ayrıca 270 bin insan da çadırlarda ve konteynır kentlerde barınıyor. Bunların bakımı bize ait. STK'larımıza ait. Ve biz bunlara yönelik ÅŸu ana kadar 30 milyar dolar harcama yaptık. AB'nin vermiÅŸ olduÄŸu söz vardır, bu söz yerine gelmemiÅŸtir. Kendileriyle görüşmemizde 'verdik veriyoruz' demiÅŸlerdir, verdikleri bir ÅŸey yok. Verdikleri rakam 900 milyon eurodur. 

ŞİMDİ DOSTLARIMIZA SESLENİYORUM

Ãœlkemizin içinde DEAÅž'a karşı mücadelemiz var. Sınırımızda Suriye'ye karşı mücadele var. Åžu anda da her an DEAÅž ile mücadelemiz süreceÄŸimiz gibi, ÅŸimdi dostlarımıza sesleniyorum. Aynı ÅŸekilde PYD YPG, PKK'nın yan kollarıdır. Bunlara karşı da aynı mücadeleyi bizim beraber vermemiz gerekir. Maalesef bazı dostlarımız hala YPG'yi PYD'yi yanlarına almak suretiyle DEAÅž'a karşı mücadele ettiklerini sanıyorlar. Halbuki yeni yeni planlamalar yapılıyor, onlara daha farklı yaÅŸam zemini hazırlanıyor. 

Tabi Fransa'da nüfusu 700 bin civarında olan soydaÅŸlarımız var, vatandaÅŸlarımız var. Ve onların bir köprü görevi görmesi de bizi mutlu etmektedir. 

HAKLI DEĞİLSENİZ, GÜÇLÜ DEĞİLSİNİZ

Bugünkü görüşmemizde bu konularda sınırlı kalmadık. Suriye'yi, Irak'ı, Filistin'i görüştük. Ä°srail-Filistin iliÅŸkilerini görüştük. Ä°ki devletli Filistin meselesini görüştük. Fakat son dönemde BM'de yapılan oylamanın getirisini götürüsünü de görüşme imkanımız olmuÅŸ oldu. Biz olaylara duygusal yaklaÅŸmıyoruz. Ama olayları deÄŸerlendirirken de hakkın teslim edilmesi gerektiÄŸini ortaya koyuyoruz. Yani burada 'ben güçlüyüm, güçlü olduÄŸuma göre haklıyım' Hayır. Güç haktan gelir, haklıysanız güçlüsünüz, haklı deÄŸilseniz güçlü deÄŸilsiniz. 

MACRON'DAN PKK VURGUSU

Fransa Cumhurbaşkanı Macron:

"GeçtiÄŸimiz Mayıs ayından bu yana sürekli görüşüyoruz. Ve NATO zirvesi çerçevesinde görüşmüştük, düzenli olarak görüşüyoruz. Her iki tarafta vatandaÅŸlarımızın, Fransız ve Türk vatandaÅŸlıklarını yaÅŸarken karşılaÅŸtıkları konular var. Ä°kili çözmemiz gereken sorunlar var. Ä°kili, uluslararası sorunlarda ortak çıkarlarımız var. Birlikte çözmemiz gereken çok sorun var. PKK ile mücadele ediyoruz. Ve her türlü teröre karşı mücadele ediyoruz. DEAÅž ve bütün terör gruplarıyla mücadele ediyoruz. Terörle mücadeleyi birlikte sürdüreceÄŸiz. Bunu ortaklık çerçevesinde gerçekleÅŸtireceÄŸiz. 

Birlikte Sinop Nükleer Santrali projesini de görüştük. Son aylarda çok önemli gelişmeler gösteren bir alan, gıda ve tarım alanı. Tarım bakanlarımızın yoğun çalışmaları sonucunda birlikte sığır eti konusunda önemli mesafeler kat ettik. 5 bin 700 ton et ihracata açıldı ve bu da önemli bir konu. Tavuk eti, kanatlı hayvan ve meyvalar konusunda ilerleme kaydetmek istiyoruz.

Geçen yılın sonunda ABD'nin beyanatı sonucundaki açıklamamı tekrarladım. Sükunet ve istikrar istiyorum. Ä°sraillilere ve Filistinlilere karşı bir ÅŸey yapmak söz konusu deÄŸildir, iki devletin barış içerisinde, uluslararası hukukun hudutları koruması konusunda çözüm bulmasını istiyoruz. Fransa'da iÅŸlenen saldırıların planları Suriye'den geldi. DEAÅž'a karşı mücadele ediyoruz. Suriye'deki iç savaşın Türkiye'de 3 milyon göçmeni ağırlamasıyla sonuçlandığını da biliyorum. Bir çok konuda görüş birliÄŸimiz olduÄŸunu da tespit edebildim bugün. 

Türkiye geçen Şubat ayında bir inisiyatif başlattı yeni yol haritası noktasında da birlikte çalışmak isteriz. Suriye halkı nasıl geçiş dönemi istediğini seçer, bizler de bütün hassasiyetleri dikkate alabiliriz. Türkiye'ye Lübnan'a Avrupa'ya kaçmış olanların da temsil edilebilmesini sağlarız. Bu şekilde faydalı ve kalıcı bir çözüm getiririz Suriye'ye.

Türkiye ile AB iliÅŸkilerine daha geniÅŸ baÄŸlamda deÄŸindik. Åžunu hatırlattım CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'a, benim gözümde Türkiye'nin Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesi içinde kalması çok önemlidir. KuÅŸkusuz bir iki yüzlülükten çıkmak gerekir artık. Yani kendiliÄŸinden yeni baÅŸlıkların açılması gibi bir ÅŸey mümkün olmayacaktır.

ORTAK ÅžEKÄ°LDE HAREKET EDÄ°YORUZ

Temel haklar konusunda da görüştük. Açık ve net olmak isterim, çok büyük bir saygı duyuyorum. Ve Türkiye'nin yaşadığı zorlukların bilincindeyim. Terörle mücadele, darbeci istikrarsızlaştırma hareketleri söz konusu oldu, bu konuda bir şey söylemek bana düşmez. Ama terörle mücadelede ortak bir görüşümüz vardır. Ortak bir şekilde hareket ediyoruz.

ERDOÄžAN'A BÄ°R LÄ°STE Ä°LETTÄ°M

Mutabık olmadığımız konular da olabiliyoruz. Bireysel özgürlükler konusunda farklı görüşlerimiz olabiliyor. Bazı konulardan bahsettim. Biz bu konuda diyalog içinde olmaya devam edeceÄŸiz.  Bir gazeteci ve gazetecilik öğrencisi hapse düştüğünde olumlu diyaloÄŸun sonucunu aldık. Galatasaray Ãœniversitesi konusunu gündeme getirdim, 'endiÅŸe taşıyoruz' dedim. Hem akademisyenlerin hem öğrencilerin dava konusu olmasıyla ilgili. BaÅŸka gazeteciler ve STK mensupları konusunda da çeÅŸitli konuları dile getirdim. Bir liste ilettim ErdoÄŸan'a, bu konuda görüşmeye devam edeceÄŸiz, çözebileceÄŸimiz her ÅŸeyi çözebilmemiz için. 

Biz şuna çok inanıyoruz. Çok ince bir yolda ilerliyoruz. Kendisini özgürlüklerden bir dönem mahrum olduğunu biliyorum. Türk halkı kendisine güvendi, o da ince bir yolda ip üstünde ilerlemekte. Bütün bu konularla ilgili somut çözümler bulacağımıza inanıyorum. Bahsettiğim bir kaç isimle ilgili olarak konuları çözebileceğimize inanıyorum. Bazı yanlış anlamalar olabiliyor, bu diyaloğun gücüne çok inanıyorum. İşler kolay olsaydı ne siz ne biz bu noktada olmazdık. Gayet talepkar bir diyalog çerçevesinde, hem anlaştığımız hem anlaşamadığımız noktaları dile getirerek anlaşmak isteriz."

KRİTİK GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa'ya kritik bir ziyaret gerçekleştirdi.

Erdoğan, mevkidaşı Emmanuel Macron tarafından Elysee Sarayı'nda resmi törenle karşılandı. Uluslararası haber ajansları Reuters ve AP, törenden çok sayıda fotoğrafı dünyaya servis etti.

18-01/05/resimid_8643217.jpg

Haber televizyonlarının canlı yayınladığı karşılama merasiminin ardından liderler başbaşa görüştü. Erdoğan ve Macron, ortak basın toplantısı düzenliyor.

18-01/05/resimid_8643333.jpg

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.