Kültür Sanat
Osmanlı tarihini yaşatan Göynük havadan görüntülendi
Bolu’nun Göynük ilçesinde, 726 yıllık Osmanlı mimarisi korunarak yaşatılmaya devam ediliyor. İlçenin havadan görüntüleri, izleyenleri geçmişe götürüyor.
Tarihi eser yapıları ve Osmanlı döneminden kalma örf, adet ve geleneklerin sürdürülmesiyle turistlerin ilgisini çeken Göynük'ün havadan çekilen görüntüleri de hayli etkileyici.
OSMANLI MÄ°MARÄ°SÄ°NÄ° YANSITAN 162 ESER
Göynük; türbe, çeşme, cami gibi 162 tane sivil mimari esere sahip. Tarihi evlerin sıra sıra dizili olduğu ve Osmanlı kültürüne olan saygıdan dolayı hiçbir Göynük evinin, arkasındaki diğer bir evi kapatmaması da turistlerin dikkatini çekiyor.
"KADINLARIMIZ HALA OSMANLI KIYAFETLERÄ°NÄ° GÄ°YÄ°YOR"
Kazan, "Tarihinden bahsedecek olursak, Göynük'ün tarihi aslında çok eskiye dayanıyor. Bizans dönemi ve Frig döneminden Osmanlı’ya 1292’de geçiyor. Biz örf, adet ve geleneklerimize baÄŸlıyız. Kadınlarımız hala eski Osmanlı’dan kalma kıyafetleri ilçemizde giymeye devam ediyorlar. Ä°lçemizde Osmanlı kültürü, örf ve adetlerini yaÅŸatmaya çalışıyoruz.'' dedi.
HİÇBİR GÖYNÜK EVİ ARKASINDAKİ EVİ KAPATMAZ
Göynük evlerinin en önemli özelliklerinden biri Osmanlı kültürünü yaşatmak olduğunu söyleyen Başkan Kazan, ''Göynük evleri taş temel üzerine ahşap olarak yapılan ve genelde 2 ila 3 kat arasındaki evler şeklindedir. En önemli özelliklerinden bir tanesi de Osmanlı kültürünü yansıtır. Ve Osmanlı kültüründe de birbirine saygı, insana saygı ön planda olduğu için hiçbir Göynük evi diğer arkadaki evi kapatmaz." diye konuştu.
SAKİN ŞEHİR GÖYNÜK
Göynük'e gelen ziyaretçi sayısının günden güne arttığını ve ilçenin hem sakin hem de huzurun başkenti olduğunu belirten Başkan Kazan, "Turist sayısından memnunuz, giderek artıyor. Göynük ilçemiz geçen şubat ayında sakin şehir olarak seçildi. Bir yerin sakin şehir olabilmesi için yaklaşık 82 tane kriter var. Biz bütün kriterleri yerine getirdik ve seçildik.'' dedi.
Henüz yorum yapılmamış.