Sosyal Medya

Güncel

ABD, Türkiye'ye 'yaptırımlar' uygulamaya hazırlanıyor!

ABD'nin skandal Kudüs kararına yönelik tepkilerin bayraktarlığını yapan Türkiye ile Washington yönetimi arasında yeni bir kriz patlak vermek üzere...



ABD yönetiminin uzun süredir üzerinde çalıştığı Türkiye'ye yönelik yaptırım paketini tamamlamak üzere olduğu bilgisine ulaşıldı.

Habertürk Washington temsilcisi Serdar Turgut'un verdiÄŸi bilgilere göre; yaptırım planı üzerinde çalışan isim Maryland Eyaleti’nden Cumhuriyetçi Benjamin Cardin.

Senato'ya sunulacak paket kapsamında Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze satın alması ve Kudüs politikasının cezalandırılması öngörülüyor.

İşte Turgut'un aktardığı olası yaptırılar...

- Washington’da düşünülen Türkiye yaptırımları

WASHINGTON’daki çeÅŸitli yönetim birimlerinde Türkiye’ye yönelik bazı yaptırımlar üzerinde çalışıldığını uzun zamandır biliyorduk. Bu çalışmaların sonuna gelinmek üzere olduÄŸu ve birkaç ayrı birimde yapılan çalışmaların birbiri ardına mı yoksa bir anda mı yürürlüğe konulacağına bakıldığı belirtildi.

Neler planlandığını ortaya koyabilmek için çalışmaları şu şekilde gruplayarak anlatmanın en iyi yöntem olacağı söylendi:

RUSYA-TÃœRKÄ°YE BAÄžLANTISI

Rusya yaptırımlarına Türkiye’yi de sokma planı var. Beyaz Saray’ın karşı olmasına raÄŸmen Kongre, Rusya’ya bazı yeni yaptırımları hızla uygulama kararında. Zaten bunun kararı daha önce Senato’dan 2’ye karşı 98 oyla geçmiÅŸti. BaÅŸkan Trump bu yaptırımların hemen uygulanmasının doÄŸru olmadığını söylemesine raÄŸmen hızlı uygulanması için Kongre’deki çalışmalarda son aÅŸamaya gelindi. Buna Türkiye’nin şöyle baÄŸlanması düşünülüyor:

1- Kongre’de, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füzeleri almasının, bir NATO üyesi olan Türkiye’ye otomatik yaptırımlar getirilmesi gerektirdiÄŸini düşünen bir kesim var. Rusya yaptırımlarına destek olan grup da bunları destekliyor. Maryland Eyaleti’nden Cumhuriyetçi Benjamin Cardin çok aktif çalışıyor. EÄŸer bu gerçekleÅŸirse füzelerin alınmasında etkin olan Türk ÅŸirketleri ve bankalarına, Amerikan ÅŸirketleri ve bankalarıyla iÅŸ yapma yasağı getirilmesi düşünülüyor.

TÃœRK AKIMI

2- Türk Akımı üzerinden getirilecek yaptırımlar... Kongre’de Rusya ile Türkiye’nin ortak giriÅŸimi olan enerji boru hattı projesi Türk Akımı nedeniyle Rusya üzerinden ikincil yaptırımların Türkiye’ye getirilmesi çalışması da var. Bu çalışmaları yakından bilen bir uzman kaynak, ABD’nin Almanya’ya da Nord Stream Projesi kapsamında Rusya baÄŸlantısı nedeniyle yaptırımlar getirilmesi ihtimalinin bulunduÄŸunu, ancak Kongre’nin buna istisna (waiwer) getireceÄŸini ve Almanya’yı bu iÅŸin dışında tutacağını anlattı. Aynı kaynak Türkiye’ye bu konuda bir istisna çıkmasının imkânsız olduÄŸunu, hatta Kongre’de bu istisnanın kesinlikle saÄŸlanmaması için çalışmalar yapıldığını açıkladı.

SERT TAVIR YANLILARI

3- Benjamin Cardin ayrıca Temsilciler Meclisi üyesi Robert Pittenger ile baÄŸlantılı çalışarak, bölgede bazı terör gruplarına destek verdiÄŸi iddiasıyla Türkiye’ye yeni yaptırımlar getirmek için de çalışmalar sürdürüyor. Robert Pittenger Temsilciler Meclisi mali iÅŸler, terörizm ve yasadışı finansman alt komitesinin baÅŸkan yardımcısı, ayrıca Temsilciler Meclisi’nin terörizm üzerine çalışma grubunun da baÅŸkanıdır. Türkiye hakkında çok ağır sözler söyleyen ve suçlamalarda bulunan Pettinger, Kongre’de Türkiye’ye bir an önce ağır yaptırımlar getirilmesini savunuyor. Onun çevresinde oluÅŸan grup, Türkiye’de hedeflenen kiÅŸi ve kurumların adı verilerek yaptırımlar getirilmesini istiyor (targeted sanctions).

HAZÄ°NE YAPTIRIMLARI

4- Amerikan Hazinesi’nde bazı bankalara yaptırımlar getirilmesi üzerine de çalışmalar sürdürülüyordu. Bunların ortaya çıkarılması için yarın devam edilecek Hakan Atilla davasının sonucunun alınması bekleniyordu. Ayrıca Hazine’nin Türkiye’ye aynı baÄŸlamda yeni davalar da açılması için çalıştığı anlatılıyor.

Bütün bunların yapılması ve zamanlamaları sürpriz değil; çünkü ben bir süredir bunları hep duyuyor ve sizlere de aktarıyordum.

Bunların hızlandırılarak iÅŸleme konulma kararı verilmesinde Türkiye’nin Kudüs meselesinde aldığı tavrın da etkisinin olduÄŸu söyleniyor Washington’da. Özellikle Kongre’de, Türkiye’nin Ä°srail’e yönelik tavrının çok rahatsızlık yarattığı, yaptırımlar konusunda aceleci olunmamasını isteyen üyelerin bile bu geliÅŸmeden sonra diÄŸerleri gibi hızlı kararlar alınmasından yana olmaya baÅŸladıkları anlatılıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.