Sosyal Medya

Güncel

'Mini buzul çağı' mı geliyor?

İngiliz bilim insanlarının önümüzdeki yıllarda ‘mini buzul çağına’ girebileceğini açıklamasının ardından meteoroloji uzmanı Bünyamin Sürmeli açıklama yaptı. Sürmeli, “mini buzul çağları olmasa da ara ara dünyada böyle soğuma demoları yaşanıyor" dedi.



Ä°ngiltere’deki Northumbia Ãœniversitesi’nde matematik profesörü Valentina Zharkova ve ekibinin gelecekte küresel iklim deÄŸiÅŸikliklerinin matematiksel olarak tahmin edilmesine olanak tanıyan bir model geliÅŸtirmesi, geçtiÄŸimiz günlerde oldukça tartışılmıştı.

Haberin basında yer almasının ardından gelen 'mini buzul çağı' yorumlarını, CNNTürk meteoroloji editörü Bünyamin Sürmeli değerlendirdi. Sürmeli Instagram hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda şu yorumda bulundu:

"Ä°ngiltere'de Northumbria Ãœniversitesi'ndenki bilim insanlarından. Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸi modellerinde ufukta mini bir buzul çağı görünmeye baÅŸladı. Ve bu yüzlerce yıl sonra da görünmüyor. 2020-2030 yılları arasında mini bir buzul çağı yaÅŸanabileceÄŸi tahmin ediliyor. 2018'e giriyoruz, hatırlatırım. Yani 2 yıl sonrasından bahsediliyor. Buna neden olacak ÅŸey ise güneÅŸin manyetik dalgaları birbirini sonlandıracak ve bu 10 içerisinde hava sıcaklıklarında ciddi bir azalma olacak deniyor. 2021 yılından 2030 yılına kademeli olarak düşecek, mini bir buzul çağına neden olabileceÄŸi konuÅŸuluyor. GüneÅŸin manyetik döngüleri baz alınarak 30 yıllık soÄŸuma etkisi küresel ısınma ve etkilerini biraz olsun azaltabilir deniliyor. Bu modelde güneÅŸin etkinliÄŸinde önemli bir azalmanın olacağını görülmüş. 2030 yılından sonra güneÅŸin etkisinin %60 oranında azalması en son 1645-1715 yılları arasında yaÅŸanan mini buzul çağına benzer bir durumun tekrar yaÅŸanacağı anlamına geliyor. Öte yandan bugünlerde kutup soÄŸukları Amerika ve Kanada'ya yine çöktü. Yani mini buzul çaÄŸları olmasa da ara ara dünyada böyle soÄŸuma demoları yaÅŸanıyor. Bunun nedeni de ısınma. Hep bahsediyorum, “ISINMA” bir sonuç deÄŸil, soÄŸuma da dahil olmak üzere “Ä°KLÄ°M DEĞİŞİKLİĞİ” nin bir sebebi."

bunyamAn_surmeli

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.