Sosyal Medya

Güncel

Kudüs Özbek Tekkesi'nden Arap devletlerine 'Filistin' eleştirisi

Kudüs Özbek Tekkesi Şeyh Vekili Buhari, "Bana göre günümüzde Türkiye’nin Filistinlilere sağladığı desteğin yüzde 10'unu veren bir Arap devleti yok." dedi.



Kudüs'teki Ã–zbek Tekkesi Åžeyh Vekili Ä°zzeddin Abdülaziz el-Buhari, Türkiye ve Filistin'in zaman içinde ayrı kaldığını ama aynı çatı altında yeniden birleÅŸme umudu taşıdığını ifade ederek "Bana göre günümüzde Türkiye’nin Filistinlilere verdiÄŸi desteÄŸin yüzde 10'unu veren bir Arap devleti yok." dedi.

Kudüs'le ilgili düzenlenen etkinliklere katılmak üzere Türkiye'ye gelen Kudüs'teki Özbek Tekkesi Şeyh Vekili Buhari, Kudüs ve Özbek Tekkesi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Kudüs'te doğduğunu ve büyüdüğünü dile getiren Buhari, Özbek Tekkesi'nin 1616 yılında inşa edildiğini ve ailesinin o zamanda beri tekkeden sorumlu olduğunu belirtti.

Buhari, "Ailem 400 yıl önce Özbekistan'ın Buhara şehrinden Kudüs'e geldi. Nakşibendi tarikatının tekkelerinden biri olan Özbek Tekkesi'nde insanlara bu tarikatın esasları öğretiliyordu." ifadelerini kullandı

Sahih-i Buhari adıyla meşhur hadis kitabını yazan büyük hadis alimi İmam Buhari'nin soyundan gelen ailesinin idare ettiği tekkenin uzun yıllar boyunca hacıların ve sufilerin uğradığı ve konakladığı bir mekan olduğunu dile getiren Buhari, "Eskiden her perşembe zikir halkası kurulurdu ve gelenlere Özbek pilavı ikram edilirdi." dedi.

"TEKKEYE AÄ°T MÃœLKLER MAALESEF YAÄžMALANDI"

Buhari, tekkenin son ÅŸeyhi olan babası Abdülaziz Buhari'nin vefatından beri faaliyetlerin azaldığına dikkati çekerek "Tekkemiz pek çok sorunla karşılaÅŸtı ve tekkeye ait mülkler maalesef yaÄŸmalandı. Åžu an tekkenin elinde bu mülklerin sadece yüzde 10’luk bir bölümü kaldı." diye konuÅŸtu.

Ailesinin üyelerinden Filistin'de kalan tek kişi olduğunu ve ailesinin geçimi için günde 12 saatten fazla çalışmak zorunda olduğunu belirten Buhari, "Bu gerçekten büyük bir sorumluluk ve masraflar maalesef çok yüksek. Babam da rahmetli oldu. Bütün bunlar sürdürmek istediğimiz faaliyetler önünde birer engel teşkil ediyor." ifadelerini kullandı.

Buhari, tekkeye hala NakÅŸibendi tarikatını öğrenmek için özellikle Batı'dan çok sayıda kiÅŸinin geldiÄŸini dile getirerek "Åžimdi ise ziyarete gelenlerin çoÄŸu Türkiye’den. Avrupa’nın her yerinden gelenler de oluyor. Hatta Amerika’dan Ä°slam'ı ve sufiliÄŸi tanımak isteyenler de tekkeye geliyor." dedi.

"TÃœRKÄ°YE’NÄ°N FÄ°LÄ°STÄ°NLÄ°LERE VERDİĞİ DESTEĞİ VEREN ARAP DEVLETÄ° YOK"

"Türk halkının, hükümetinin siyasi ve kültürel duruşu Filistin ve Kudüs halkına en çok destek sağlayan şeydir." değerlendirmesinde bulunan Buhari, Türk halkının ve hükümetinin verdiği bu destek ve duruş için müteşekkir olduklarını dile getirdi.

Buhari, Türkiye ve Filistin'in zaman içinde ayrı kaldığını ama yeniden aynı çatı altında birleÅŸme umudu taşıdığını ifade ederek "Bana göre günümüzde Türkiye’nin Filistinlilere verdiÄŸi desteÄŸin yüzde 10'unu veren bir Arap devleti yok." diye konuÅŸtu.

Türklerin Filistin'e ve Kudüs'e olan sevgisini çok iyi bildiÄŸine iÅŸaret eden Buhari, "Ben Eski Kudüs denilen bölgede yaşıyorum ve orada ziyaretçilerin göğsünde Türk bayrağını görüyorum. Kudüs’e Müslümanların ziyareti hiç kesilmiyor." ifadelerini kullandı.

Buhari, Müslümanların Kudüs'e gerçekleştirdikleri ziyaretleri takdir ettiklerini dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama önemli bir ÅŸey var. Ä°srail hükümeti güçlü bir ÅŸekilde ziyaretçileri engellemeye çalışıyor. Filistin’e her gelen ziyaretçi Ä°srail kapılarından geçiyor ve saatlerce bekletiliyor, aramalara maruz kalıyorlar. Biz bu uygulamalara alışık olsak da bu durum ziyaretçiler için zor bir durum. Ama buna raÄŸmen Türklerin ziyaretleri kesilmedi."

KUDÜS'TEKİ ÖZBEK TEKKESİ

Kudüs'teki Özbek Tekkesi, 1616 yılında Kudüs Sancakbeyi Mehmet Paşa'nın damadı Kapıcıbaşı Sufi Osman Ağa ibn Abdul Muin tarafından kuruldu. Tekke, Nakşibendi tarikatına bağlı olup Harem girişinin kuzeybatısına yakın Çile Sokağı'nda yer alıyor.

Bir cami ile dört adet derviş hücresinden oluşan tekkeye Özbek kimliğini veren Şeyh Muhammed Salih el-Özbeki zamanında tekkenin faaliyetleri artmıştı.

Özbek Tekkesi'nde İmam Buhari soyundan gelen şeyhler görev yaptı. Yalnızca bir ibadet yeri olmayan tekke, hacca gidenlerin de uğrak yeri olmuştu. Tekkede hacılara ve gelen misafirlere et, kuru üzüm ve havuçla yapılan meşhur Özbek pilavı ikram edilirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.