Sosyal Medya

Güncel

CHP, son KHK'yı AİHM'ne taşıdı: Yürüyenlerin üzerine ateş edilebilir!

CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 121. maddesinin iptali için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) elden başvurdu. Hürriyet'e Fransa'nın Strazburg kentinde bulunduğunu ve az önce başvurusunu mahkemeye elden yaptığını açıklayan Pekşen, "Toplumda infial yaratan ve sonuçları itibariyle telafisi imkansız hak ihlalleri sonucu doğuracak bir düzenleme olduğundan ivedi yargılama yapılması için başvurdum" dedi.



Anayasa Mahkemesinin (AYM) "OHAL döneminde çıkan KHK’leri yargılamam", dediÄŸini savunan CHP'li PekÅŸen, bu nedenle AYM'ye baÅŸvurmayıp doÄŸrudan AÄ°HM'e gittiÄŸini anlattı.

Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre; PekÅŸen, düzenlemenin Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesinin 2. maddesi ‘YaÅŸama Hakkı’; 5. maddesi ‘Özgürlük ve Güvenlik Hakkı’; 6. maddesi ‘Adil Yargılanma Hakkı’ ve 13. maddesi ‘Etkili BaÅŸvuru Hakkı’ maddelerine aykırılık iddiasıyla baÅŸvurdu.

YÜRÜYEN BİR GRUBUN ÜZERİNE ATEŞ AÇILABİLİR

Pekşen, başvurusuna ilişkin yazılı açıklamasında ise itiraz gerekçelerini şöyle sıraladı:

"OHAL kapsamında çıkarılan 696 sayılı KHK ileTürk Ceza Kanununda suç sayılan eylemlerin siviller tarafından iÅŸlenmesi halinde cezalandırılmayacakları düzenlenmektedir. Hukuk herkes için eÅŸit ÅŸekilde uygulanır. KHK’larla birileri için ayrı bir hukuk oluÅŸturulamaz. 696 sayılı KHK ile gerçekleÅŸtirilen düzenleme, sadece geçmiÅŸteki darbe giriÅŸimiyle sınırlı deÄŸil. 'Bunların devamı niteliÄŸindeki eylemler' ifadesi ile son derece belirsiz, öngörülebilir olmayan, her yana çekilebilecek bir ifade tercih edilmiÅŸ. Türkiye Cumhuriyeti Devletinde yaÅŸayan vatandaÅŸ veya yabancı milletten her kesimin can güvenliÄŸi büyük tehlike altındadır. Bu KHK hükmü doÄŸrultusunda ortaya çıkabilecek tehlikeler son derece ciddi boyuttadır. ÖrneÄŸin ülkemizde yaÅŸayan bir kısım vatandaÅŸ, kendi görüşlerine göre bir darbe giriÅŸimi ya da bir terör eylemi olduÄŸunu düşünüyorsa, bu karşı tarafın yaÅŸamına son vermek için yeterli bir nedendir. Yine aynı ÅŸekilde; bir kiÅŸi, kendisiyle aynı görüşte olmayan bir baÅŸka kiÅŸi veya grubun düzenlediÄŸi bir yürüyüşe veya etkinliÄŸe katılanların üstüne ateÅŸ edebilir, birçok kiÅŸinin yaÅŸamına son verebilir ve bundan dolayı da hiçbir ceza almaz.

İLKEL ANARŞİ DÖNEMİ

Bu itibarla 696 sayılı KHK hukuk devletini ortadan kaldıran, toplumu ilkel bir anarÅŸi durumuna sürükleme yolunda atılmış dehÅŸet verici son derece vahim bir adımdır. 696 KHK ile herkesin herkesle savaÅŸ içinde olduÄŸu, bireylerin cezalandırma yetkisine sahip bulunduÄŸu ilkel anarÅŸi dönemine geri dönülmektedir. Bu KHK ile kimin hangi eylemi, darbenin devamı ya da terör eylemi olarak göreceÄŸi belli olmayıp, herkes herkesi öldürebilir ve cezasız kalabilir. Böyle bir anarÅŸi ortamının doÄŸuracağı sonuçlar kestirilemez.”

Ä°ÅžTE TARTIÅžMA YARATAN O MADDE:

"Resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişiler hakkında da birinci fıkra hükümleri uygulanır."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.