Sosyal Medya

Güncel

Asgari ücret açıklanıyor

Asgari ücret tespit komisyonu 2018 yılı asgari ücret rakamlarını açıklıyor. Geçtiğimiz sene asgari ücrete yapılan yüzde 8’di.



Asgari ücret zammı için milyonlarca işçi, bugün yapılacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı'na gözünü dikti. Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde Asgari Ücret Tespit Komisyonu üç kere toplanmış ancak bu toplantılardan asgari ücret zammına ilişkin karar çıkmamıştı.
Açıklama öncesinde bir değerlendirme yapılması bekleniyor. Türk-İş, "Bin 893 liranın altındaki rakamı kabul etmiyoruz" demişti. Herhangi bir anlaşma yapıldığına dair bir bilgi gelmedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğü de iddia ediliyor. Ancak bu konuyla ilgili net bir bilgi yok.

2017'DE NET ASGARÄ° ÃœCRET BÄ°N 404 LÄ°RAYDI

Asgari ücret aylık brüt 1.777,50 TL, aylık net 1.404,06 TL, günlük brüt 59,25 TL olarak belirlenmişti.

ÇALIŞMA BAKANI MÜJDE GİBİ AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Toplantılarda işçi tarafını Türk-Ä°ÅŸ, iÅŸveren tarafını ise Türkiye Ä°ÅŸveren Sendikaları Konfederasyonu (TÄ°SK) temsil ediyordu. Ä°lk toplantıdan beri işçiler için iyi bir rakam verileceÄŸini söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide SarıeroÄŸlu, “Asgari ücret çalışma hayatımızın en temel unsurlarımızdan birisi. Asgari ücret, devletin saÄŸlamış olduÄŸu bir güvence. 15 yıldır milli geliri üç kart artıran hükümetimiz asgari ücret konusunda da ciddi bir artış saÄŸladı. Herkesin beklentisini karşılayacak iyi bir ücret belirlemek istiyoruz” demiÅŸti.

“ALIM GÃœCÃœ DÜŞTÃœ, ASGARÄ° ÃœCRET ARTSIN”

Türk-Ä°ÅŸ ise, asgari ücretin 2018 yılı için bin 893 lira olması gerektiÄŸini ifade ederken, “Asgari ücretten vergi kesilmesini kabullenemiyoruz. Yıllardır söylüyoruz, bu konuda düzenlemeye ihtiyaç var. YaÅŸanan ekonomik geliÅŸmeler nedeniyle alım gücünün en fazla düştüğü bir dönemi yaşıyoruz. Bu nedenle Komisyonun bunu özellikle görmesi gerekiyor. Umarım beklentilere cevap verecek bir komisyon kararı çıkar” açıklamasını yapmıştı.

ASGARÄ° ÃœCRET ENFLASYONUN 3 KATI

TÄ°SK ise “Rekabet gücümüz yatırımların belirleyicisi, üretim ve ihracatın kapısı ancak yatırımla açılır ve istihdam bu ÅŸekilde artar. Son 2 yıllık birikimli asgari ücret zammı yüzde 48 olarak gerçekleÅŸti yine bu dönemde asgari ücretteki artış enflasyon oranının neredeyse 3 katına ulaÅŸtı. 2018 yılı asgari ücret desteÄŸinin sürdürülmesini ve toplu iÅŸ sözleÅŸmeli iÅŸ yerlerinde uygulanan desteÄŸin kapsamının geniÅŸletilmesini, iÅŸsizlik sigortası iÅŸveren payının 2018 yılında alınmamasını, 2018 yılı asgari ücretinin altışar aylık dönemler itibariyle belirlenmesini, artış oranının belirlenmesinde enflasyon verileri dışında, verimlilik artışı, iÅŸsizlik oranları, küresel ekonomik ve siyasi geliÅŸmeler, ekonomik riskler ve rekabet gücü gibi belirleyici diÄŸer deÄŸiÅŸkenlerin de dikkate alınmasını istiyoruz” diye yorumda bulunmuÅŸtu.

Ä°ÅžVEREN ASGARÄ° ÃœCRETTEN KESÄ°NTÄ° YAPAMAZ

Günlük asgari ücret 7,5 saatlik çalışmanın karşılığı. Buna göre de işverenler tarafından işçilere sağlanan sosyal yardımlar sebebiyle, işverenler asgari ücretten indirim ya da kesinti yapamıyor. Eğer bununla ilgili bir durum söz konusuysa işçi işverene dava açabiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.