Kültür Sanat
İstanbul Üniversitesi'nin çöpe atılan binlerce kitabı hizmette
İstanbul Üniversitesi'nin çöpe atılan kitapları, İBB tarafından kurtarılarak yeniden araştırmacıların hizmetine sunuldu.
Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun rektörlüğü döneminde İstanbul Üniversitesi'nden (İÜ) çöpe atıldıktan sonra 2014'te İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı tarafından koruma altına alınan 500'ü Sultan 2. Abdülhamid'in özel kütüphanesine ait 4 bin 500 kitabın, tasnifi ve kataloglaması yapıldıktan sonra okuyucu ve araştırmacıların hizmetine sunulduğu öğrenildi.
28 ŞUBAT DÖNEMİNDE DÜŞÜNCESİZCE ATILDI
Yıldız Saray Kütüphanesi'nin Ä°stanbul Ãœniversitesi’ne devredilmesi sırasında, Sultan 2. Abdülhamid’in özel kütüphanesindeki kitaplar üniversiteye verildi. 28 Åžubat döneminde, üniversitenin seminer kitaplıkları da denilen bölüm kütüphaneleri, tek bir kütüphanede birleÅŸtirilme niyetiyle kapatıldı.
Gerek ihmalkarlık gerekse değer verilmemesi nedeniyle atılan kitapların ciddi şekilde kontrolü yapılmadığı için bu kitaplar sahafların, kağıt satıcılarının elinde dolaşmaya başladı ve on binlerce kitap piyasaya düştü.
4 BÄ°N 500 KÄ°TAP KURTARILDI
Nadir eser alımı da yapan ve kişiler aracılığıyla piyasadaki koleksiyon ve kitaplarla ilgili bilgi edinen Atatürk Kitaplığı yetkililerine, söz konusu kitapların bilgisinin verilmesi üzerine, yetkililer konuyla ilgilendi.
Söz konusu eserlerin İÜ ve Darülfünun mühürleri bulunan kitapları olması nedeniyle kütüphane yetkilileri, kitaplarla ilgili bir toplatma kararı olup olmadığını sorgulama ihtiyacı duydu. Üniversitenin toplatma kararı çıkarmadığı öğrenildikten sonra, kitapların zayi olmaması için harekete geçildi.
Uzun zaman piyasada dolaÅŸan, Almanca, Fransızca dil kitaplarının yanı sıra Osmanlıca ve Türkçe eserler ile Alman Ä°mparatoru Ä°kinci Wilhelm’in Sultan Abdülhamid’e hediye ettiÄŸi kitapların da arasında bulunduÄŸu 4 bin 500’e yakın kitap, Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından bir ÅŸahıstan 2014'te satın alındı. Åžu anda, tasnifi ve kataloglaması yapılarak Atatürk Kütüphanesi'ne kazandırılan bu kitaplardan her araÅŸtırmacı ve üye yararlanabiliyor.
Nadir eser statüsünde olduğu için maliyeti de yüksek olan bu kitaplar, sahafın eline düştüğü için yok olmaktan ve yurt dışına çıkarılmaktan da kurtuldu.
KAMYONLAR DOLUSU KÄ°TABI ATTILAR
Kitapların piyasaya nasıl düştüğüne iliÅŸkin net bilgi ve bu konuda herhangi bir soruÅŸturma ile hukuki süreç bulunmazken, Kemal AlemdaroÄŸlu’nun da rektör olduÄŸu, 28 Åžubat döneminde kamyonlar dolusu kitabın üniversite dışına atıldığı tahmin ediliyor. Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi kitapların 4 bin 500'üne ulaşırken, piyasada üniversiteden çıkan baÅŸka kitapların da satıldığı biliniyor.
Söz konusu kitapların üniversiteye ait olduğunun herkesçe bilindiği ve kitapların geri alınmasıyla ilgili üniversitenin herhangi bir girişiminin bulunmadığı ifade ediliyor.
Kitapların Yıldız Sarayı'na taşınması konusunda Atatürk Kitaplığı'na henüz bir talep iletilmezken, böyle bir talepte bulunulması halinde kitapların saraya gönderileceği belirtiliyor.
Henüz yorum yapılmamış.