Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan'dan KHK açıklaması: Geçmiş Cumhurbaşkanımız üzdü

Erdoğan “Sadece 15 Temmuz’u kapsıyor. Düzenlemenin aynen devamından yanayız. İddia edildiği gibi ileride yanlış yorumlama gündeme gelirse müdahale edilir” dedi.



Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Çad'dan Afrika ziyaretinin son durağı Tunus'a geçerken, beraberindeki basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu ve sorularını yanıtladı. O açıklamaları Yeni Şafak'tan İbrahim Karagül şu şekilde aktardı:

KHK AÇIKLAMALARI

* Son kanun hükmünde kararnamede (KHK) (696 sayılı KHK'nın 121. maddesi) 15 Temmuz ile ilgili olarak sivillere yönelik düzenleme tartışma yarattı. Muhalefet partileri paramiliter güç ve iç savaş yaratır eleştirisi getiriyor. Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de hukuken muğlak bulduğunu söyledi. Bir değişiklik olacak mı?

Bu konuyla ilgili olarak, “15 Temmuz'da gerçekleÅŸtirilen darbe teÅŸebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliÄŸindeki eylemler” ibaresi geleceÄŸe yönelik belirsiz bir geniÅŸlikte yorumlanırsa ÅŸeklinde tartışanlar var. Bu düzenlemenin neyle ilgili olduÄŸu aslında belli. Nitekim bundan önce de, bu ifadenin yer aldığı dört ayrı KHK düzenlemesi yapıldı. Onların hiçbirine dair bu güne kadar kimse ses çıkarmadı. Åžimdi bu son KHK'yı birileri köpürtmeye baÅŸladı. Oysa dediÄŸim gibi bu sadece 15 Temmuz'u kapsayan bir olaydır. Bunun dışında hiçbir ÅŸey söz konusu deÄŸil. GeçmiÅŸ cumhurbaÅŸkanımızın da, burada kalkıp maalesef bir muÄŸlaklıktan bahsetmiÅŸ olması üzücüdür. Neye dayanarak siz böyle bir muÄŸlaklıktan bahsediyorsunuz? Hangi madde sizi bu muÄŸlaklığa itebiliyor? Bu üzücü olmuÅŸtur. Kendileri tarafından yapılan o açıklama, aldığı retweet'lerle süreci çok farklı bir yere doÄŸru iÅŸletmiÅŸtir.

Ama şunu söyleyeyim: Gerek Adalet Bakanı'mız gerek Hükümet Sözcümüz bu konuyla ilgili gerekli cevapları vermiş durumdadırlar. Çıkarılmış olan yasal düzenleme son derece açıktır; biz bu düzenlemenin kararlılıkla ve aynen devamından yanayız. İddia edildiği türden, ilerde yanlış yorumlamalar gündeme gelecek olursa, o vakit gereken müdahale zaten yapılır. Öyle bir durumda, ya yargı ya da parlamento, gereği neyse yapar elbet. Bu KHK'lar biliyorsunuz zaten parlamentoya da gidecek. Biz KHK'lar ile sadece süreci hızlandırıyoruz. Yaptığımız iş budur. Mesela, taşeronu da KHK'ya koymamış olsak, konu önümüzdeki yıla kalacaktı. Yani onu KHK'ya koymamızın nedeni de süreci hızlandırma amaçlıdır. Ama o da elbette Meclis'e gelecek, orada tartışılacaktır.

TAÅžERON DÃœZENLEMESÄ°

* Taşeronu geri planda tutmak için bu tartışma kasten mi çıkarıldı acaba?

Yok canım alakası yok. Biz doğru bildiğimizi yapacağız ve yolumuza devam edeceğiz.

28 ŞUBAT AÇIKLAMASI

* 28 Şubat davası ile ilgili tartışma oldu...

28 Åžubat'ın yanında olan bir kesim var. Bir de karşısında olan bir kesim var. CumhurbaÅŸkanı olarak bana düşen nedir? Sadece izlemektir, meselenin takibidir ve “gereÄŸi neyse bunu yargı yapar” demektir. Ama FETÖ'cü savcı demeyelim o sürece, bir veya daha fazla. Olayın sadece savcı boyutu da yok. Åžu anda bu sürecin içinde olup beraat edenler var. Beraat edenleri kimse konuÅŸmuyor. Onları da konuÅŸmak lazım. Beraat etmeyip ÅŸu anda yargı süreci devam edecek olan isimler var. Ä°ÅŸlerine geleni kabul ediyorlar, iÅŸlerine gelmeyeni reddediyorlar. Böyle bir anlayış olmaz. Onların o kararı veren savcıları Türkiye'de deÄŸil, yurtdışında kaçak. Bunları niye dile getirmiyorlar? Bunları da dile getirsinler. Ortada öyle ciddi bir kombinezon vardı ki bu kombinezonla birlikte o zaman bu adımlar atıldı. 28 Åžubat bu ÅŸekilde yapıldı. Åžu anda da yargı buradaki bu sıkıntıyı, yanlışı gördü, bu suretle tekrar bu iÅŸi masaya yatırdı. Siz her verilmiÅŸ cezayı sonuçlanmış bir ceza ile masaya yatıramazsınız. Ancak bunlar vatana ihanet gibi ağır suçlar olacak ki, ancak o suçların süresi yoktur, tekrar onlar masaya yatar. Burada da böyle bir durum söz konusu. Durum bu hale gelince yeniden dosyalar gündeme geldi. Yargılama süreci tekrar baÅŸlamış oldu. Biz diyoruz ki: “Yargı burada adil bir ÅŸekilde kararını versin iÅŸi sonuçlandırsın”. Bunların içinde onların hışmına uÄŸrayıp ölenler var, isimleri olup da öldüğü için ÅŸu anda yargı sürecinin içine girmeyenler var. Tarih en büyük ÅŸahittir.

BENÄ° YARGI MAKAMINA OTURTMAYA KALKMAYIN

* Savcının mütalaasında dönemin medya kuruluşlarına atıf var. Sadece askerler mi yargılanacak, sivil sorumlularla ilgili bir şey başlar mı?

Beni yargı makamına oturtmayın. Hani ÅŸair diyor ya: “AÄŸlarım, aÄŸlatamam; hissederim, söyleyemem; / Dili yok kalbimin, ondan ne kadar bîzârım!”. Åžunu söyleyebilirim: Biz elbette mazlumların, maÄŸdurların yanında oluruz.

* Savunma Sanayi Müsteşarlığı Cumhurbaşkanlığı'na bağlandı. Gerekçesi nedir?

Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile ilgili Başbakan olarak 11 yıllık tecrübem var. 11 yıl toplantılara başkanlık ettim, nerelerde aksama var, nerelerde yok, yakından gördüm. Sistemin birlikte çalışması lazım. Yani birbirinden ayrıldığı zaman netice almak zorlaşıyor. Şu anda HAVELSAN, ASELSAN, TAİ vs. hepsi kendi başına bir hegemonya oluşturdukları zaman netice almak mümkün olmuyor. Buraları da FETÖ istila etmişti. Ne kadar temizlik yaparsanız yapın, hala oraların hücrelerine kadar sinmişler, girmişler. Bahsettiğim kurumlar, bu ülkenin en güçlü üniteleri, kuruluşları. Bu işi şöyle bir merkeze bağlayalım, bağlarken de Başbakan da savunma sanayinde icra komitesinde olacak. Konsey içinde İçişleri Bakanı, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı ve Savunma Sanayi Müsteşarı var. Yedi kişilik bir ekiple bunu böyle yöneteceğiz. Buradan seri kararlar çıkartmak ve çok başlılığı ortadan kaldırıp süratle netice almak istiyoruz. Bu kuruluşların imkanları dünyada birçok mütekabil kuruluşlarda yok. Netice almamız lazım, insan yetiştirmemiz lazım. Buraları da devreye bu şekilde sokmamız lazım.

AVRUPA'DA İŞ BAŞINDAKİ İSİMLERİN ÇOĞU ESKİ ARKADAŞIM

* Almanya Hollanda gibi ülkelerden Türkiye'ye yönelik olumlu açıklamalar geliyor. Bu ülkelerde hükümetler kurulduktan sonra oralara ziyaretler olur mu? AB sürecimizde bir canlanma yaşanır mı?

Bu seyahatlerin olmaması için hiçbir sebep yok. Her zaman söylediğim bir laf var. Biz düşmanı azaltmaya dostu çoğaltmaya mecburuz. Bizim ne Almanya'yla problemimiz var ne Hollanda'yla ne de Belçika'yla. Tam tersine oralarda iş başında olanlar benim eski arkadaşlarım. Bana karşı yanlış da yaptılar, o ayrı. Yoksa ben mesela Hollanda Başbakanı Rutte ile çok iyi görüşürdüm. Belçika hakeza öyle. Almanya'yı belirtmeme bile gerek yok. Steinmeier olsun, Merkel olsun, bunlarla münasebetlerimiz çok çok farklı olmuştur hep. Sorunlar oldu ama son görüşmelerimiz gayet iyi. Kudüs meselesinde görüştüğümde, kendilerinden destek istedim, onlar da bizimle aynı çizgideydiler. Birkaç gün önce Steinmeier'i teşekkür için aradım. Rutte bizimle ilişkileri geliştirmek için bazı sinyaller veriyor. Tüm bunlar memnuniyet verici. Biz AB'yle, AB ülkeleriyle elbette ilişkilerimizin iyi olmasını arzu ederiz.

SEVAKÄ°N'DE TARÄ°H AYAÄžA KALKACAK

Sudan'ın Türkiye-Sudan Ãœniversitesi kurma teklifinde bulunduÄŸunu belirten ErdoÄŸan, ikili ticari iliÅŸkileri artırma konusunda kararlı olduklarını söyledi. ErdoÄŸan, “Sudan'da TÄ°GEM'e 12 bin 500 hektarlık arazi teklif edildi. Tarım faaliyetlerine baÅŸlamamız için önemli bir adım olacak. Hartum'da uluslararası hava limanını Türk firması yapacak. Sudan'da hayvancılık ileride ama teknoloji olarak tarımda çok iyi bir noktada deÄŸiller. TÄ°GEM ile birlikte teknoloji kullanarak ortaklaÅŸa yapacağımız çalışma ile daha iyi bir noktaya geliriz diye düşünüyorum” dedi. ErdoÄŸan, “Kızıldeniz Port Sudan'da ise ekonomik bölge konusunda çalışma yapıyoruz. Bir de orada tersane sözü var. Biz Sevakin Adası'nı kendilerinden istedik. Burayı bize tahsis edin dedik. Bunu kabul etti. Birkaç tane özel ÅŸahıslara ait yer varmış, ‘Onları da görüşelim, bunları da almamız halinde tahsis edelim' dedi. Bu gerçekleÅŸirse TÄ°KA ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile devreye girmek suretiyle hazırlanan projeye göre ve aslına uygun olarak orayı yaparız. Bir de oranın adeta planda mütemmim cüzü olarak 300 odalı kervansaraydan bahsettiler. Bunu biz göremedik. Bunlar gerçeÄŸe dönüşürse paket turizmde çok ciddi bir adım atılabilir. Türkiye'den umre ziyaretlerine Sevakin Adası üzerinden gitmek mümkün olur. Buraya kadar uçakla gelinip, oradan deniz yolu ile karşıya geçilir. Tarih yeniden şöyle bir ayaÄŸa kalkar. Biz de kendisine ısrarla bunu gecikmeden yapalım dedik. O da bize söz verdi” dedi.

* Sevakin Adası'ndaki projede aynı zamanda askeri liman olacağı doğru mu?

Askeri liman diye bir ÅŸey söz konusu deÄŸil. Oranın zaten kendi limanı var. Biz o adayı yeniden ayaÄŸa kaldırmak istiyoruz. Sudan ve Çad'ın FETÖ ile mücadelede kararlı bir duruÅŸ sergilediÄŸini belirten ErdoÄŸan, “Bu ziyaretimiz Afrika ile münasebetlerimizi farklı yeni bir boyuta taşıyacaktır. GeleceÄŸin Afrika'da olduÄŸunu görüyoruz. Biz bu geleceÄŸi bir kenara koyamayız, ıskalayamayız. Sömürge planları ile gelmedik, geçmiÅŸimizde emperyalizmin kokusu yok. Bütün arzumuz, -Çad CumhurbaÅŸkanı'na da söyledim- Afrika'nın kendi ayakları üzerinde durabilmesidir. Daha yeni yeni buralarda dik durmanın yollarını arıyorlar. Çad'dan büyükelçilik için 230 dönümlük yer istedik. Bu arazide Afrika için örnek bir proje yapacağız. Bu külliyenin içinde Türk Kültür Merkezi, kadın yaÅŸam merkezi, saÄŸlık merkezi, ticari birim merkezi, mescid, TÄ°KA'nın ofis lojmanı ve Ä°slam Konseyi binası olacak. İçine Ziraat Fakültesi yapılmasını talep ettiler. Bunu da külliyenin içine yerleÅŸtireceÄŸiz. Adı Elcemine Türk Kültür Külliyesi. Bu proje Afrika'da örnek bir proje olacak” dedi.

BAÄžIMSIZ FÄ°LÄ°STÄ°N

* Kudüs'te nasıl bir yol haritası öngörülüyor? Gösterdiğimiz liderlik sürecek mi?

13 Aralık'ta İstanbul'a attığımız adım önemli bir başlangıçtı. Ama, 13 Aralık bu işin bittiği nokta değil. Ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde ABD'nin vetoya başvurduğu sürece tanık olduk. Onun arkasından, Türkiye ve Yemen'in müracaatı ile BM Genel Kurulu'nun hemen toplanması, ABD'nin veto ettiği tasarının oradaki oylamada 9'a karşı 128 oyla kabul edilmesi önemli bir gelişme olmuştur. Oylama sonucunun ABD'yi tutumunu yeniden gözden geçirmeye sevk etmesini diliyoruz. Şimdi gerekli diğer adımları da atmak lazım. Bu çerçevede Filistin devletinin tanınması önemli. Bazı ülkeler var ki onlar Filistin'i tanırsa, AB üyelerinin ciddi bir kısmı da Filistin'i hemen tanıyabilir.

* Hangi ülkeleri kastediyorsunuz?

Ä°sim vermek doÄŸru olmaz. Ama bizim bu konuyla ilgili ikili görüşmeler yapmamız lazım. Markajları geliÅŸtireceÄŸiz, geniÅŸleteceÄŸiz. Bunların bizzat Mahmut Abbas'a da verdikleri sözler var. Sayın Abbas ile bunları konuÅŸuyoruz. Ä°nÅŸallah ÅŸu adımdan sonra yapacağımız ziyaretlerle ve telefon görüşmeleriyle bu süreci devam ettireceÄŸiz. Ben Sudan'da bulunduÄŸum esnada Kral Abdullah ile de telefonda görüştüm. Ne gibi adımlar atılabileceÄŸini konuÅŸtuk. Hepsinin Türkiye'ye karşı bir muhabbeti var. “Sizin bu iÅŸin bu ÅŸekilde takipçisi olmanız bizi de çok daha farklı bir yere doÄŸru taşıdı” diyorlar. Fransa CumhurbaÅŸkanı Macron'un da görüşme talebi oldu. Onunla da telefonda görüşeceÄŸiz. Ayrıca Fransa ziyaretim olabilir. Bunları ele alacağız. Onlar da bizi bu konuda yalnız bırakmadılar. Belki bir Vatikan ziyaretimiz olabilir. Papa biliyorsunuz beni ziyaret etmiÅŸti. Åžimdi iade-i ziyaret yapabilirsek, bu konuları Papa'yla yüzyüze de görüşme imkanımız olabilir.

* ABD Başkanı Trump ile de bir telefon görüşmeniz olabilir mi?

Görüşmemek için bir sebep yok. Görüştüğümüz zaman, tabii ki düşüncelerimizi aktarırız; yanlış karardan dönmelerinin isabetli olacağını, mevcut gidişatlarının doğru olmadığını kendilerine elbette anlatırız.

TUNUS Ä°LE BAYRAÄžIMIZ BÄ°R

Tunus CumhurbaÅŸkanı Baci Kaid es-Sibsi, Türkiye ve Tunus bayraklarının arasındaki benzerliÄŸe iÅŸaret ederek “Bakın bayraklarımız ortada. Aynı ay ve yıldıza sahibiz. Aslında iki tane, üç tane, dört tane deÄŸil. Bizim bir bayrağımız var. Hepiniz de görüyorsunuz. Türk ve Tunus bayrakları tamamıyla birbirine benzemektedir” dedi. Ä°ki ülkenin mevcut iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesi ve güçlendirilmesi konusunda ortak iradeye sahip olduÄŸunu vurgulayan Sibsi, ABD'nin Kudüs'ü “Ä°srail'in baÅŸkenti” tanıma kararına iliÅŸkin, “Ä°stanbul'daki zirveyle bölgedeki Ä°slam ülkeleri Kudüs konusundaki çerçeveyi çizmiÅŸtir. Bu konuyu ciddi anlamda ele almışlardır. BirleÅŸmiÅŸ Milletlerdeki (BM) oylamaya baktığımız zaman, bunun dışında duran bir Arap ya da Ä°slam ülkesi bulunmuyor, bize göre” deÄŸerlendirmesinde bulundu

 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.