Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mısır'ın Türkiye mesajı: Zamanlama manidar

Sisi yönetiminin Dışişleri Bakanı Samih Şükri'den Türkiye'ye ilişkin 'ilişkileri düzeltelim' mesajı gelmişti. Bu mesajın Erdoğan'ın Sudan ziyareti öncesinde gerçekleşmesi dikkat çekti...



Arap Baharı ile baÅŸlayan gösterilerin ardından Mısır'da seçilmiÅŸ CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi'ye yönelik darbe nedeniyle gerilen Türkiye-Mısır iliÅŸkilerinde Kudüs gündemiyle yeni bir hareketlenme yaÅŸandı. Mursi'yi devirerek, onbinlerce Müslüman KardeÅŸler destekçisini tutuklayan ve binlercesini öldüren Sisi yönetiminin DışiÅŸleri Bakanı Samih Şükri'den "Kahire, Ankara ile iliÅŸkileri düzeltmeye hazır" mesajı geldi. Åžukri ÅŸunları söyledi:

"İlişkilerin normale dönmesini umut ediyoruz, buna da her zaman açığızTürkiye ile mevcut durum devam ediyor. Mısır'ın içişlerine müdahale etmeme kuralına dayanan gerginliklerin üstesinden gelmek için isteğimizi yineliyoruz."

ERDOÄžAN'IN SUDAN ZÄ°YARETÄ°

Bu açıklamanın Cumhurbaşkanı'nın Mısır ile ilişkileri gergin olan Sudan ziyaretine denk gelmiş olması ise dikkatleri çekti.

cumhurbaskani-erdogan-sudan-da-tarihte-bir-ilk--10491797

MISIR ve SUDAN ARASINDAKÄ° SORUN: HALAYÄ°B

Mısır ile Sudan arasındaki sorunlu bölge, zaman zaman iki ülkeyi siyasi ve askeri olarak karşı karşıya getiriyor. Mısır'ın güney doÄŸusunda yer alan Kızıldeniz sahilindeki bölgeye “Halayib Üçgeni” deniyor. 20 bin 850 kilometrekarelik bölgede Halayib, Ebu Ramad ve Åželatin beldeleri yer alıyor. Siyasi ve idari olarak Mısır egemenliÄŸindeki bölgede BeÅŸÅŸarin, Hamdavib ve Åžinitrab gibi farklı Sudani ve Nubi kabileler yaşıyor. Mısır yönetimi bölge sakinlerine elektrik, su ve iskan gibi karşılıksız hizmetler saÄŸlıyor. Bu bölge insanına Mısır'da baÅŸka hiçbir vilayette görülmeyen iÅŸsizlik maaşı ve öğrencilere eÄŸitim yardımı gibi teÅŸvik edici kolaylıklar saÄŸlanıyor. Ãœcretsiz saÄŸlık hizmetleri de Mısır'da sadece bu bölgede görülüyor. Söz konusu hizmetler nedeniyle bölge Sudan'dan ciddi göç alıyor. Halayib Üçgeni, zengin yer altı kaynaklarıyla dikkati çekiyor. Bölgede altın, uranyum, grafit, krom, nikel, demir cevheri ve barit gibi çok farklı madenlerin bulunduÄŸu biliniyor.

1200px-Map_of_Halaib_Triangle-en

TÄ°RAN ve SANAFÄ°R Ä°LE GÃœNDEME GELDÄ°

Sudan ve Mısır arasındaki Halayib Üçgeni sorunu, Mısır ile Suudi Arabistan arasında imzalanan yeni deniz sınırı anlaÅŸmasıyla Kızıldeniz'deki Tiran ve Sanafir adalarının Suudilere geçmesi ile yakın zamanda gündeme gelmiÅŸti. 2016'nın Nisan ayında yaÅŸanan bu durum karşısında Sudan DışiÅŸleri Bakanlığı, Halayib sorununun çözümü için Kahire yönetimine "Suudi Arabistan ile Tiran ve Sanafir adaları anlaÅŸmasında olduÄŸu gibi Sudan ile de müzakere masasına oturması ya da uluslararası sözleÅŸmelere ve kanunlara uyulması için uluslararası tahkime baÅŸvurulması” çaÄŸrısında bulunmuÅŸ fakat Mısır olumsuz tavrını sürdürerek, "Halayib ve Åželatin, Mısır toprağıdır ve Mısır'ın egemenliÄŸindedir. Mısır'ın Sudan DışiÅŸleri'nin açıklamasına yapacağı baÅŸka ek bir yorumu yoktur" açıklamasında bulunmuÅŸtu.

BÖLGEDE ÇATIŞMALAR YAŞANDI

Bölgede tansiyon her daim yüksek iken 2017'nin Temmus ayında ise çatışmaar yaşanmıştı. Mısır askerlerinin açtığı ateş ile iki Sudanlının hayatını kaybetmesi üzerine eylemler yapılmış ve çatışmalar çıkmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.