Sosyal Medya

Güncel

Astana toplantısından sonuç alındı

Dışişleri Bakanlığı'ndan Astana toplantısına ilişkin yapılan açıklamada, "Suriye muhalefetinin Astana toplantılarından en önemli beklentilerinden birini teşkil eden ve uzun süredir Astana gündeminde yer alan bu konuda ülkemizin yoğun çabaları sayesinde nihayet sonuç alındı. Bu düzenleme sayesinde Astana toplantılarından önemli bir kazanım daha sağlanmıştır" denildi.



Sekizincisi gerçekleÅŸtirilen Astana toplantısına iliÅŸkin  DışiÅŸleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklama ÅŸu ÅŸekilde: "Suriye konulu yüksek düzeyli Astana toplantılarının sekizincisi 21-22 Aralık 2017 tarihlerinde düzenlendi. Toplantıda, baÅŸta Ä°dlip gerginliÄŸi azaltma bölgesi olmak üzere gerginliÄŸi azaltma muhtırasının hayata geçirilmesini teminen Türkiye, Rusya Federasyonu ve Ä°ran tarafından atılan adımların seyri deÄŸerlendirildi; çatışan taraflar arasında güven artırıcı önlemler alınması çerçevesinde, zorla alıkonan kiÅŸilerin karşılıklı olarak serbest bırakılmasına ve insani mayın temizleme faaliyetleri yürütülmesine iliÅŸkin iki belge kabul edildi. Ayrıca, 'Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin 29-30 Ocak 2018 tarihlerinde Soçi'de düzenleneceÄŸi ilan edilmiÅŸ ve Kongre öncesinde üç ülkenin katılımıyla Soçi'de bir hazırlık toplantısı yapılması kararlaÅŸtırıldı.

ÜLKEMİZİN YOĞUN ÇABALARI SAYESİNDE NİHAYET SONUÇ ALINDI

Sekizinci Astana toplantısında, güven artırıcı önlemler baÄŸlamında, çatışan taraflarca zorla alıkonan kiÅŸilerin karşılıklı olarak serbest bırakılmasını teminen bir çalışma grubu kurulmasını öngören düzenlemenin kabul edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Suriye muhalefetinin Astana toplantılarından en önemli beklentilerinden birini teÅŸkil eden ve uzun süredir Astana gündeminde yer alan bu konuda ülkemizin yoÄŸun çabaları sayesinde nihayet sonuç alındı. 

TOPLANTILARINDAN ÖNEMLİ BİR KAZANIM DAHA SAĞLANMIŞTIR

Bu düzenleme sayesinde Astana toplantılarından önemli bir kazanım daha saÄŸlanmıştır. Suriye ihtilafının siyasi çözümünün parametrelerini ortaya koyan 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararına atfen oluÅŸturulan ve garantör ülkelerin yanısıra BM'nin de katılımıyla faaliyet gösterecek sözkonusu çalışma grubunun ilk toplantısını, müteakip Astana toplantısı marjında yapması öngörülmektedir. Çalışma grubunun, yedi yıldır süren Suriye ihtilafı boyunca zorla alıkonan veya kayıp duruma düşen Suriyeli kardeÅŸlerimizin akıbetlerinin açıklığa kavuÅŸturulmasına katkıda bulunacağını ve önemli bir güven artırıcı önlem iÅŸlevi yerine getireceÄŸini umuyoruz." 

ANKARA/DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.