Sosyal Medya

Güncel

Yıldırım'dan Kudüs kararına açıklama: Türkiye öncü rol üstlendi

BaşbakanYıldırım, "Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda açık ara farkla ABD Başkanın tek taraflı aldığı, uluslararası hukuka, BM’nin daha önceki kararlarına tamamen ters olan bu karar, BM Genel Kuruluna üye ülkelerin büyük çoğunluğu tarafından uygun görülmemi, kabul edilmemiştir, bu ABD’ye açık bir mesajdır" dedi.



BaÅŸbakan Binali Yıldırım, cuma namazını BaÅŸyazıcıoÄŸlu Camii’nde kıldı.

Namaz sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Yıldırım, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Kurulunda alınan Kudüs kararına iliÅŸkin, “Kudüs kararı hakikaten tarihi bir karardır. BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Kurulunda açık ara farkla ABD BaÅŸkanın tek taraflı aldığı, uluslararası hukuka, BM’nin daha önceki kararlarına tamamen ters olan bu karar, BM Genel Kuruluna üye ülkelerin büyük çoÄŸunluÄŸu tarafından uygun görülmemiÅŸ, kabul edilmemiÅŸtir, bu ABD’ye açık bir mesajdır. ‘Ben yaptım oldu anlayışının dünya düzeninde geçerli olmayacağı, güçlü olanın haklı deÄŸil, haklının güçlü olması gerektiÄŸi’ evrensel gerçeÄŸi Genel Kurul’da bir kez daha tecelli etmiÅŸtir. Ãœmit ederim ABD yönetimi alınan bu kararı doÄŸru okur ve yanlış verdiÄŸi bu karardan bir an önce vazgeçer. Çünkü, Ä°srail, Filistin arasında yarım asıra varan bu anlaÅŸmazlık büyük acılara sebep olmuÅŸ, artık bu acıların devam etmemesi gerekir. Bölgede, DEAÅž, PKK, PYD, El Nusra gibi örgütlerle mücadele ederken, yeni bir sorun alanının ortaya çıkarılması, insanlık, bölge için büyük bir felaketin baÅŸlangıcı olacaktır. Bu karar ümit ederim ki bu yanlıştan dönülmek için fırsat olur” ifadelerini kullandı.

17-12/22/yil.jpg

TÜRKİYE ÖNCÜ ROL ÜSTLENDİ

Kudüs ile alakalı olarak önümüzdeki süreçte Türkiye’nin eylem planının olup olmadığına iliÅŸkin soru üzerine Yıldırım, ”Türkiye, baÅŸtan beri bu konuda çok aktif ve öncü bir rol üstlendi. Ä°Ä°T Dönem baÅŸkanı Türkiye dönem baÅŸkanı sıfatıyla, Sayın CumhurbaÅŸkanımız bütün Ä°slam ülkelerini olaÄŸanüstü zirveye davet etti. Ondan sonra BM süreci yaÅŸandı, güvenlik konseyinde mesele ele alındı. Orada da Amerika yalnız kaldı, Genel kurulda da yalnız kaldı, tüm tehditlere raÄŸmen. ‘Siz karşı oy kullanırsanız, size şöyle yaparız böyle yaparız’ gibi birtakım devlet geleneÄŸine uymayan tehditler olmasına raÄŸmen aklı selim galip geldi. Bu karar çıktı. Bundan sonra Türkiye baÅŸta olmak üzere BM’nin saÄŸduyuya sahip ülkeleri, ABD’nin etkisi altında olan birkaç küçük devlet dışında, hiçbir ülkenin buna bakışı olumlu deÄŸil. Türkiye, bu meselenin takipçisi olacak. Bizim derdimiz haklı ve güçlü olanın yanında yer almak” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

OHAL KOMİSYONU AÇIKLAMASI

OHAL Komisyonunun ilk kararlarını açıklamasının hatırlatılması üzerine Yıldırım, “Ä°tiraz komisyonu, geçtimiz aylarda kanunla kurulmuÅŸtur, yapılanmasını tamamladı, bütün müracaatları aldı. Ä°stihbaratla ilgili birimlerden gereken bilgileri topladılar. Ä°lk toplantısı yaptı, kararlarını da aldılar. Bundan sonra da ellerindeki dosyaları gündemlerine göre almaya devam edecekler. Çok kapsamlı çalışma yapıyorlar, sadece duyumlarla, ihbarlarla deÄŸil, belgelerle, bilgilerle, mahkemelerin de esas aldığı kıstaslar çerçevesinde titiz bir çalışma yürütüyorlar. Bu ne demek? Ä°tirazları olan varsa, bunlara yargı yolu açılıyor. Haklarını orada arayacaklar. Mesele böylece hallolmuÅŸ olacak” diye konuÅŸtu.

Ä°STANBUL/Ä°HA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.