Güncel
Mustafa Destici: Seçim barajı sıfırlanmalı
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, 'seçim barajı sıfırlanmalı' dedi.
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, 4 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Ak Parti Genel Merkezi'nde ziyaret ederek, siyasi partiler ile seçim yasasında yapılması gereken değişikliklere ilişkin önerilerini iletmişti.
Destici, Milliyet'ten Aydın Hasan'a verdiği demeçte uyum yasalarıyla ilgili önerileri konusunda bilgi verdi. Destici, "seçim barajı sıfırlanmalı" dedi.
PARTÄ° KAPATMA KALDIRILMALI
16 Nisan referandumu ile Türkiye'de köklü bir sistem değişikliğine gidildi. Biz daha önce de sistem değişikliğiyle ilgili anayasa değişikliklerine de evet dedik. Sağda siyaset yapanların hayır cephesi içinde yer almalarını anlamakta güçlük çekiyorum. BBP olarak siyasi partiler ile seçim yasalarının kökten değiştirilmesi ve demokratikleşmesi gerektiğini düşünüyoruz. Siyasi Partiler Yasası, 12 Eylül cuntasının yaptığı bir yasa. Yasada, parti kapatması uygulaması hââ duruyor. Bir parti genel başkanın partilileriyle birlikte bir cenaze veya mevlit gibi bir dini programa katılması dahi laikliğe aykırı fiilerin odağı haline gelme suçu olarak nitelenebilir ve kapatma davası açılabilir. Bu hükmün yasadan çıkartılması gerekir. İktidar partisinin bu yasanın değişmesiyle ilgili arzusu ve çalışması olduğunu gördük.
ALTILI EN DEMOKRATÄ°K SÄ°STEM
Anayasa değişikliği ile geçilen Cumhurbaşkanlığı sisteminde yönetimde istikrar garanti altına alındı. Şimdi artık temsilde adalet de olmalı. Barajın sıfırlanmasını istiyoruz. Seçimde partiler arasında işbirliği ve ittifak yasal hale getirilmeli. İttifak yapacak partiler, bir liste üzerinden seçime girebilmeli. İttifak içindeki her partinin amblemi seçim pusulasında olmalı. 600 milletvekilinin 500'ü ön seçimle belirlenmeli, 100 milletvekili ise partilerin kontenjanlarından gelmeli. Biz, altılı daraltılmış bölge sistemini öneriyoruz. Altılı en demokratik sistemdir. Bu sistemde bir bölgede yüzde 11 alan vekil çıkartabilir. Seçim bölgelerinin milletvekili sayısı da, nüfusa göre değil seçmen sayısına göre belirlenmeli. İttifaklar konusunda referandumdaki evet bloku içinde bir mutabakat oluştuğunu görüyoruz. Ama barajın kaldırılması konusunda bu aşamada olumlu bir havanın oluşmamış olduğunu gördük. Burada iktidar partisinin tavrı önemli. İki veya üç seçenekli bir teklif gelebilir. CHP'nin elini taşın altına koyması lazım. Asgari müştereklerde birleşebilirlerse önemli değişiklikler yapılır.
Ä°KÄ°LÄ° SÄ°YASÄ° YAPI OLUÅžMAZ
Seçimlerde, ABD'de olduğu gibi ikili bir siyasi yapının çıkması riski Türkiye'de yok. Çünkü bizde güçlü ideolojik yapılar var. Türkiye'de siyaset idelojilere göre şekillenmiş. Ama seçimde bloklaşma olacak. İttifakların yasal hale getirilmesi blok yapıların önündeki sorunları çözer.
Henüz yorum yapılmamış.