Sosyal Medya

Güncel

BM'de Kudüs oylaması devam ediyor

Türkiye ve Yemen'in imzasıyla BM gündemine taşınan Kudüs tasarısı için oylama başladı. ABD'nin üye ülkeleri tehdit ettiği oylamada sonuçtan çok 'evet' oylarının ezici çoğunlukta olup olmayacağı önemli olacak. Sonuç, Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan eden Trump'a dünyanın cevabı olacak.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Genel Kurulu, Türkiye ve Yemen'in teklifiyle yeni Kudüs tasarısını görüşmeye baÅŸladı. ABD'nin tehditleri altında baÅŸlayan görüşmelerin ardından tarihi oylamaya geçilecek.

193 üyeli uluslararası örgütün üçte ikisinin tasarıya destek vermesi yeterli olacak. Ankara ve müttefikleri, ABD ve Ä°srail'i hezimete uÄŸratmayı hedefliyor.

Oylamadan çıkacak ezici bir sonuç, ABD lideri Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan kararını 'yasa dışı' sayacak. Ancak bu sonucun bağlayıcı tarafı yok.

TRUMP'TAN AÇIK TEHDİT

Washington yönetimi, BM üyesi ülkeleri açık açık tehdit etti. Trump, tasarıyı destekleyen ülkelere ABD'nin mali yardımlarını keseceÄŸini ilan ederken, BM daimi temsilcisi Nikki Halley 'evet' oyu verecek Ã¼lkelerin not edileceÄŸini söyledi.

En sert tepki ise Türkiye'den geldi. BaÅŸta CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Trump'a "Ä°rademizi dolarla satın alamazsın" cevabını verdi. 

Amerikan haber kanalı CNN International, ABD Başkanı Trump'ın BM'deki kritik Kudüs oylaması öncesinde kimleri tehdit ettiğini araştırdı. Ortaya çıkan sonuç, Washington'un tehditlerinin altını dolduramayacağı yönünde.

ÇAVUŞOĞLU FİLİSTİNLİ BAKAN'LA GİTTİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, oylamaya Filistinli mevkidaşı Riad el Maliki ile birlikte gitti.

Görüşülen tasarıda ayrıca, Filistin-İsrail sorununun en kritik maddelerinden biri olan Kudüs'ün statüsünün müzakerelerle belirlenmesi teklif ediliyor.

İsrail, 40 yıl önce işgal ettiği Kudüs'ü 1980'de başkent ilan etti. Ancak bu karar, dünyada kabul görmüyor. ABD, dünyada Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan ilk ülke.

Son Dakika - Ayrıntılar Hazırlanıyor...

BÄ°LGÄ° NOTU: ABD VE Ä°SRAÄ°L HEP YALNIZ KALDI

ABD yönetimi, BM'nin sadece Güvenlik Konseyinde deÄŸil, aynı zamanda Genel Kurulunda bugüne kadar yapılan Filistin ve Kudüs oylamalarında Ä°srail ve birkaç küçük ada devleti dışında destekçi bulamadı. BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) üyesi ülkeler, ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü Ä°srail'in baÅŸkenti olarak tanıma kararını "acil özel oturum"la görüşmeye hazırlanırken, ABD yönetimi, Filistin ve Kudüs'ün gündeme geldiÄŸi BM Genel Kurul oylamalarında bugüne kadar çoÄŸunlukla yalnız kalıyor.

ABD VE Ä°SRAÄ°L 10 OTURUMDA DA YALNIZ

Acil özel oturum, BM'nin Güvenlik Konseyinde oy birliÄŸi olmaması nedeniyle barışın tehdidi gibi durumlarda üye devletlere ortak tedbirlerin alınması için uygun tavsiyeleri yapmaları imkanını tanıyan 377 sayılı kararına dayanıyor. Söz konusu karar uyarınca BM tarihinde ÅŸimdiye kadar 10 oturum yapıldı. Bunlardan sonuncusu DoÄŸu Kudüs ve Filistin topraklarında iÅŸgal gündemiyle 2009 yılında gerçekleÅŸti. Bunların tamamında ABD ve Ä°srail yalnız kaldı. 

2009: 114 KABUL, 18 RET

BM tarihinde ÅŸimdiye kadar Filistin'in iÅŸgaline iliÅŸkin Ä°srail'e karşı yapılan Genel Kurul karar tasarısı oylamalarında 193 üyenin ezici çoÄŸunluÄŸu Filistin'e destek verdi. ABD ve Ä°srail ise ancak birkaç küçük ada devletinin desteÄŸini alabildi. Kasım 2009'da BM Genel Kurulu, Ä°srail'in Gazze’ye yönelik yaptığı askeri operasyonda orantısız güç kullanması nedeniyle savaÅŸ suçu iÅŸlemekle itham edildiÄŸi Goldstone Raporu ile ilgili Arap ülkelerinin hazırladığı tasarıyı kabul etti. Aralarında Türkiye'nin de bulunduÄŸu 114 ülke raporun kabulü için "evet" oyu kullanırken, baÅŸta Ä°srail ve Amerika olmak üzere 18 devlet tasarıya "hayır" dedi.

2015: 170 KABUL, 6 RET

BM Genel Kurulunun 23 Kasım 2015’teki 3. Komitesi'nde ezici çoÄŸunlukla kabul edilen baÅŸka bir karar tasarısında da Ä°srail'den Filistin topraklarındaki iÅŸgale son vermesi istendi. BM Genel Kurulunun insan haklarından sorumlu 3. komitesi, Filistin topraklarındaki iÅŸgalin sona erdirilmesini talep eden ve Filistin halkı ile dayanışma içinde olunduÄŸunu vurgulayan karar tasarısını görüştü. Tasarının oylamasında 193 üyeden 170'i lehte oy kullandı. Aralarında ABD, Ä°srail ve bazı küçük ada devletlerinin yer aldığı 6 ülke ise ret oyu verdi. 4 ülkenin çekimser kaldığı oylamaya, bazı ülkeler katılmadı. Tasarıda Filistin topraklarında 1967'den beri süren iÅŸgalin acilen sonlandırılmasının önemi vurgulandı, Filistin halkının kendi geleceÄŸini tayin etme hakkı olduÄŸu ifade edildi. Soruna kapsamlı ve kalıcı çözüm bulunması istenen tasarıda, Filistin halkı ile dayanışma için de BM kurumları ve üyelerine çaÄŸrıda bulunuldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.