Sosyal Medya

Dünya

ABD, Kudüs konusunda kendi bildiğini okuyacak

Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan ABD, Birleşmiş Milletler'de 15 üye arasında yalnız kaldı. ABD temsilcisi tehditler savurdu. Haley, üye devletlere "ABD bunu unutmayacak" dedi.



ABD'nin Kudüs'ü Ä°srail'in baÅŸkenti olarak tanımasına karşı Ä°Ä°T ve Mısır'ın talebi ile toplanan BMGK'da ABD yalnızlığı vardı.

ABD, Kudüs konusunda kendi bildiğini okuyacak

Taslak metninde "Kutsal Kudüs kentinin karakterini, statüsünü veya demografik yapısını deÄŸiÅŸtiren hiçbir karar ve eylemin hukuki bir etkisi olmadığı, bu kararın hükümsüz olduÄŸu ve Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararları uyarınca iptal edilmesi gerektiÄŸi" teyit edilirken, hiçbir ülkenin Kudüs'te diplomatik misyon kurmaması çaÄŸrısı da yer alıyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylamada ABD tarafından veto edildi.

ABD YALNIZ KALDI

Lehte ve aleyhte yapılan savunmaların ardından oylamaya geçen kurul, yapılan oylamada ABD'nin nasıl yalnız kaldığını gözler önüne serdi.

Konsey'in oy kullanan 15 üyesinin 14'ü lehte oy kullanırken, yalnızca ABD aleyhte oy kullandı.

Karar taslağının metninde özellikle ABD veya Trump'tan söz edilmiyor ancak "Kudüs'ün statüsüyle ilgili son alınan kararlardan derin esef duyulduÄŸu" ifadesi yer alıyor.

ABD, Kudüs konusunda kendi bildiğini okuyacak

ABD'DEN BMGK'YA TEHDÄ°T

ABD'nin BirleÅŸmiÅŸ Milletler temsilcisi Nikki Haleyoylama sonrasında yaptığı açıklamada üye devletlere adeta tehditler yaÄŸdırdı, "Güvenlik Konseyi'nde tanık olduÄŸumuz ÅŸey bir hakaret. Bunu unutmayacağız." dedi.

Haley, bunun altı yıldan uzun süredir ABD'nin kullandığı ilk veto olduÄŸunu eklerken, "Bu vetonun Amerikan egemenliÄŸini ve Amerika'nın Orta DoÄŸu barış sürecindeki rolünü savunmak için yapıldığı gerçeÄŸi bizim için bir utanç kaynağı deÄŸildir; bu Güvenlik Konseyi'nin diÄŸer üyeleri için bir utanç kaynağı olmalı." dedi.

FÄ°LÄ°STÄ°N'DEN TEPKÄ°

Karar sonrasında söz alan BM Filistin Daimi Temsilcisi Riyad Mansur da  "Bu karar Kudüs'le ilgili hiçbir ÅŸeyi deÄŸiÅŸtirmeyecek. Kudüs her zaman Filistin'in kalbi olarak kalmaya devam edecektir." açıklamasını yaptı.

ABD, Kudüs konusunda kendi bildiğini okuyacak

Ä°SRAÄ°L'DEN TEÅžEKKÃœR

Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu, "ABD'nin Kudüs'ü Ä°srail'in baÅŸkenti kabul etme"kararını "hukuken geçersiz" sayacak olan tasarıyı BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) veto eden ABD'ye teÅŸekkür etti.

ABD, Kudüs konusunda kendi bildiğini okuyacak

Netanyahu, yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley'i, tarihte Romalılara karşı isyan ederek zafer kazandığı rivayet edilen Yahudi topluluğu Makabilere benzetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.