Sosyal Medya

Güncel

İslam İşbirliği Teşkilatı bugün Kudüs gündemiyle İstanbul'da toplanıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirve dönem başkanı sıfatıyla yaptığı çağrı üzerine İslam dünyası Kudüs için bugün İstanbul'da toplanıyor.



ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı ve büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağını açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs konusuyla ilgili yoğun bir telefon diplomasisi başlattı.

Erdoğan Papa Francis'in yanı sıra Suudi Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Malezya Başbakanı Necip Rezak, Tunus Cumhurbaşkanı Baci Kaid Sibsi, İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile Kudüs konusunu görüştü. Erdoğan, bu süreçte Türkiye'yi ziyaret eden Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kudüs konusunda görüş alışverişi yaptı.

Sabah'ın haberine göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, telefon diplomasisinin yanı sıra İİT zirve dönem başkanı sıfatıyla üye ülkeleri olağanüstü toplantıya çağırdı. İstanbul'da gerçekleştirilen zirveye katılacak İslam ülkeleri temsilcileri, ABD'nin Kudüs kararına tepkilerini ortaya koyacak. Zirve sonunda açıklanacak sonuç bildirgesiyle bu kararın ardından İslam ülkelerinin atacağı adımlarla ilgili yol haritası belirlenecek.

16'SI LÄ°DER 48 TEMSÄ°LCÄ°

Zirveye 16'sı lider düzeyinde 48 ülke katılıyor. Gelen liderler arasında; Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmed El Cabir El Sabah, Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Malezya Başbakanı Rezak da bulunuyor. İİT'nin gözlemci ülkesi Rusya da bir temsilci gönderecek.

OLAĞANÜSTÜ KARARLAR ÇIKMALI

Konuyu birçok gazete birinci sayfasına taşırken Yeni Şafak ise İİT mensubu 48 ülkeye çağrıda bulunduğu bir metin yayınladı. İşte o çağrı:

Bugün Ä°stanbul'da toplanacak Müslüman ülke liderleri! Ä°slam dünyasının en mahrem merkezlerinden, sembollerinden, Kudüs'ün iÅŸgaline karşı harekete geçmek, Kudüs'ü koruyacak kararlar almak, bu kararları cesurca ilan etmek, Kudüs'ü korumak için askeri ve siyasi hazırlıklar yapmak zorundasınız.

Bugün Ä°stanbul'da toplanacak Müslüman ülke liderleri! Büyük bir sınavla karşı karşıyasınız. Ya tarihin öncüleri olacaksınız, tarih yapacak ve yazacaksınız, ya tarihin ters tarafında yerinizi alacak, bütün coÄŸrafyanın çöküşüne neden olacaksınız.

Bugün İstanbul'da ülkelerimiz için, milletimiz için, coğrafyamız için, kutsallarımız için, geçmişimiz ve geleceğimiz için bir karar vermek, umut vermek, onurlu bir yol göstermek zorundasınız.

Kudüs için yürekleri ferahlatacak kararlar almak zorundasınız. CoÄŸrafyamıza yönelen Batılı istila dalgalarına göğüs germek için, insanlarımıza sahipsiz olmadıklarını göstermek için bir yol çizmek, öncülük yapmak, güçlü adımlarla bir yürüyüş baÅŸlatmak zorundasınız.

Müslüman ülke liderleri! Atlantik'ten Pasifik kıyılarına uzanan geniÅŸ Ä°slam coÄŸrafyasında dalga dalga yayılacak, kitleleri harekete geçirecek, coÄŸrafyanın gücünü açığa çıkaracak güçlü bir ses vermek zorundasınız.

Bu muhteÅŸem gücü hissetmek, ona göre kararlar almak zorundasınız.. Ä°slam dünyasının en mahrem merkezlerinden, sembollerinden Kudüs'ün iÅŸgaline, Ä°srail'in baÅŸkenti yapılmasına karşı harekete geçmek, Kudüs'ü koruyacak kararlar almak, bu kararları cesurca ilan etmek, Kudüs'ü korumak için askeri ve siyasi hazırlıklar yapmak zorundasınız.

Müslüman ülke liderleri! Bugün Kudüs'ü koruyamazsanız, bugün Kudüs'ün Ä°srail'in baÅŸkenti yapılmasına karşı duramazsanız, bugün ABD ve Ä°srail'e boyun eÄŸerseniz, bugün türlü türlü bahane ve gerekçelerle bu ağır sorumluluktan kaçarsanız, size umut baÄŸlayan kitleleri hayal kırıklığına uÄŸratırsanız, umutsuzluÄŸa gömerseniz, yarın böyle bir imkanı bir daha bulamazsınız. Çünkü ülkelerinizi, ÅŸehirlerinizi, vatanınızı kaybedersiniz. Çünkü coÄŸrafyamıza yönelen istila dalgaları, adım adım her birinizin sınırlarını yoklayacak, kapılarına dayanacak.

Bugün Kudüs'ü kurban verirseniz, sessiz kalırsanız, istilacılara yaranma yolunu seçerseniz, onlarla uzlaşır/anlaşırsanız, boyun eÄŸerseniz, “gücümüz yetmiyor” bahanesine sığınırsanız, tarihin unutulan sayfalarında kaybolup gidersiniz. Siz bugün Kudüs'ü korumak için harekete geçmezseniz, yarın hepimiz, bütün Müslüman dünya Mekke'yi, Medine'yi kaybedecek. Ä°slam'ın merkezi talan edilecek, o kutsal ÅŸehirler hedef olacak. SavaÅŸ Ä°slam'ın kalbine taşınacak. Ä°nandıklarımız, deÄŸer verdiklerimiz, üstün tuttuklarımız aÅŸağılanacak, horlanacak. Ãœlkelerimiz paramparça edilecek, ÅŸehirlerimiz harabeye çevrilecek.

Müslüman ülke liderleri! Batılı orduların Mezopotamya'ya yerleÅŸmesinden ders almadık mı, Afganistan'a yerleÅŸmesinden ders almadık mı, coÄŸrafyamızın her köşesinde garnizonlar kurulmasından ders almadık mı? Irak iÅŸgalinden, Libya'nın parçalanmasından, Suriye savaşından, Yemen savaşından ders almadık mı? Türkiye'de ardı ardına Batılı darbe ve iç savaÅŸ senaryolarının servis edilmesinden ders almadık mı? Müslümanların terörist ilan edilmesinden, “Ä°slam'la savaÅŸ” tezlerinden, etnik ve mezhep savaÅŸları projelerinden ders almadık mı? Yüz yıldır bu coÄŸrafyayı kanla sulayanların kötülüklerinden ders almadık mı? Topraklarımızı, kaynaklarımızı yaÄŸmalayanlardan ders almadık mı?

Müslüman ülke liderleri! Daha kaç ülke iç savaÅŸa sürüklenecek, iÅŸgaller yaÅŸayacak, daha kaç ÅŸehir harabeye çevrilecek, daha kaç Müslüman toplum hedef alınacak, görmüyor muyuz? Onlar 21. Yüzyılın tamamına yayılan bir istila planı uyguluyorlar. Hiçbir ülke bu tehdidin dışında deÄŸil, görmüyor muyuz? Aranızdaki etnik kavgalar, mezhep kavgaları, kiÅŸisel çıkar çatışmaları bu büyük plan karşısında bir hiçtir, anlamıyor muyuz? Bu kavgaları özellikle çıkardıklarını, zaaf alanlarımızı özellikle kaşıdıklarını göremiyor muyuz?

Müslüman ülke liderleri! Kudüs sizi uyandırsın, biraraya getirsin.. Bugün Kudüs için bunu yapamazsanız, yarın Mekke için, Medine için de yapamazsınız, biraraya gelemezsiniz, bunu bilin. Ä°slam'ın tüm mahremiyeti talan edilirken de toplanamazsınız, karar alamazsınız, harekete geçemezsiniz, bunu bilin. Toplanın, birbirinize güç verin, güçlü adımlar atın, milyarlar arkanızdan aksın. CoÄŸrafyamızın tamamını hedef alan yeni istila dalgasına karşı bir direnç hattı kurun, mevziler inÅŸa edin, dayanışma ekseni oluÅŸturun, ülkelerinizi korumak için harekete geçin.

Müslüman ülke liderleri! Siz güçlüsünüz… Ãœlkeleriniz güçlü, kaynaklarınız güçlü, tarihiniz güçlü, siyasi mirasınız güçlü, insanlarınız güçlü ve size inanıyor. Bu gücü farkedin, birleÅŸtirin, kaynaÅŸtırın, harekete geçirin. Yeryüzünün ana eksenini oluÅŸturan Müslüman ülkelerin zenginliklerini biraraya getirin, askeri ve siyasi gücünü biraraya getirin, kitleleri ortak dil ve siyasi söylem ile yakınlaÅŸtırın. Ä°ÅŸte o zaman, hiçbir tazyik, saldırı, istila planı hiçbirimizin ülkesinde tehdit oluÅŸturamayacak. O kirli hesaplar, planlar, kötülükler, tehditler coÄŸrafyamızın sınırlarını aÅŸamayacak emin olun.

Müslüman ülke liderleri! Kudüs'le baÅŸlangıç yapın. Kudüs'ü korumak için attığınız adımlarla yeni bir gücün doÄŸuÅŸuna zemin hazırlayın. Kudüs'ü Ä°srail'in baÅŸkenti ilan edenlerle iliÅŸkilerinizi kesin, onlarla iÅŸbirliÄŸi yapanlara mesafe koyun, ekonomik ve siyasi ambargo uygulayın. Bundan sonra hangi Müslüman ülkeye saldırı olursa, hiçbir ÅŸart öne sürmeden o ülkeye sahip çıkın, onu koruyun, hiçbir gerekçeye sığınmadan saldırgan ülkelere tavır alın. Terör örgütleri ülkelerimizi parçalamak için birer savaÅŸ aparatı olarak kullanılıyor, onlar birer iÅŸgalci güç olarak coÄŸrafyamıza salınıyor, hepsine ortak savaÅŸ ilan edin.

Bir Kudüs Gücü oluşturun, böylece yeni askeri ittifakın temelini atın, savunma ortaklıkları kurun, birbirinizi silahlandırın. Derhal, çok acil olarak Müslüman topraklarındaki çatışmaları sona erdirecek adımlar atın, kriz merkezleri kurun, barış inisiyatifleri geliştirin. Suriye savaşını bitirin, Irak'ta istikrarı sağlayın, Yemen meselesini çözün, Libya'nın yabancı ellere gitmesine izin vermeyecek girişimler başlatın. Coğrafyayı mahvedecek en tehlikeli senaryo olan İran-Suudi savaşı senaryolarına ortak tavır alın.

Müslüman ülke liderleri! Yüz yıl sonra bölgenin haritası yeniden çiziliyor. Her birinizin ülkesi için parçalanma haritası masalarda dolaşıyor. Onlar hiçbirinizi dost ve müttefik kabul etmiyor. Sizi cephelere ayırıyor, bazılarınıza düşman, bazılarınıza dost görünüp biraraya gelmenizi engelliyor. Bunu yaparak, Kudüs meselesinde olduÄŸu gibi pervasızca hareketlere giriÅŸiyor. Sizden hiçbir tepki gelmeyeceÄŸine inanıyor. Onları yanıltın, ÅŸaşırtın, ÅŸok edin. Ezberlerini, planlarını, hesaplarını bozun.

Müslüman ülke liderleri! Bugün Kudüs için atacağınız her adım, alacağınız her karar, göstereceÄŸiniz duruÅŸ ve cesaret, yeni bir dönem baÅŸlatacak, tarihi deÄŸiÅŸtirecek, coÄŸrafyanın yeniden yükseliÅŸine zemin hazırlayacak. Bu yüzden bugün olaÄŸanüstü kararlar alın, meydan okuyun, sahipsiz ve çaresiz olmadığımızı bütün dünyaya gösterin. Unutmayın, iki milyar insan sizden bir ses, bir iÅŸaret bekliyor. Sadece ülkelerinizi, sadece vatanlarınızı, sadece kutsallarınızı, sadece özgürlüğümüzü, bağımsızlığımızı, onurumuzu düşünerek karar verin. Ãœlkeleriniz, milletiniz, geçmiÅŸiniz, gelecek hayallerimiz sizinle beraber. Bu gücü hissedin, bu güçten destek alın, dünyayı sarsın..

Müslüman ülke liderleri! Bu büyük mücadelede Filistin'i yalnız bırakmayın..

 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.