Sosyal Medya

Güncel

Citigroup'tan çarpıcı rapor: Bitcoin 2022'de çökecek

Bitcoin üretilmesi için gerekli olan yüksek miktarda elektrik enerjisi nedeniyle dijital para biriminin yakın gelecekte cazibesini kaybedeceği belirtiliyor. Citigroup tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2022'de sistemin ihtiyaç duyacağı elektrik miktarı, Japonya’nın tükettiği enerji miktarı olan 1100 terawatt/saate çıkacak. Yani 4 yıl sonra Bitcoin üreten sistem çökme tehdidi ile karşı karşı kalacak.



Bitcoin çılgınlığı önü alınamaz bir ÅŸekilde yükselirken, bu dijital para birimine ne kadar güvenilebileceÄŸi hatta bir para birimi olarak sayılıp sayılamacağı da yoÄŸun ÅŸekilde tartışılıyor. Uzmanlar Bitcoin’i para biriminden daha çok bir spekülasyon objesi olarak görüyor. Bitcoin hakkında kamuoyunun dikkatinden kaçan bir baÅŸka gerçek de bu sanal parayı Ã¼retmek için kullanılan yüksek miktarlardaki elektrik enerjisi. Bu, Bitcoin’in orta vadede karlı bir "ürün" olmasının önündeki en büyük engel. Bitcoin üreticilerinin çoÄŸunun merkezi Çin’de. Çinli Bitcoin üreticileri, ürünün yazılımında gerekli olan deÄŸiÅŸikliklerin yapılmasını engelliyor. Bunlar Bitcoin’in sonunu getirebilecek tehlikeler.

SÜREKLİ ARTAN ELEKTRİĞE İHTİYAÇ VAR

Bitcoin sisteminin tamamen çökebileceğine dair en şiddetli uyarı Citigroup tarafından yapılan bir araştırmayla açıklandı. Bu zamana kadar pek dikkate alınmayan bu araştırmaya göre, en geç 2022 yılında bütün sistem çökme tehdidi ile karşı karşıya kalacak. Bitcoin üretebilmek için üretimde kullanılan bilgisayarların bir denklem çözmesi gerekiyor. Bu denklemi çözebilenler ödül olarak Bitcoin elde ediyor. Ancak bu denklemler gün geçtikçe daha da zorlaşıyor. Bu da bilgisayarların daha çok hesap yapması, daha çok elektrik enerjisi kullanması anlamına geliyor. Bitcoin üretimi için sadece Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 30 daha fazla elektrik enerjisi kullanıldı.

SIRBÄ°STAN KADAR ENERJÄ° TÃœKETÄ°YOR

Bitcoin’i hesaplayan aÄŸ sistemi bir devlet olsaydı Sırbistan’ın kullandığı elektrik kadar enerjiye ihtiyaç duyardı. Daha önce zevk için çözülen Bitcoin denklemleri artık tamamen ekonomik amaçla çözülüyor. Hesaplama merkezlerinin çoÄŸunun Çin’de olmasının nedeni de elektrik enerjisinin bu ülkede diÄŸer ülkelere göre hesaplı olması. Citigroup araÅŸtırmasının analisti Christopher Chapman enerji fiyatlarının karşılanabilmesi için Bitcoin’in fiyatının 2022 yılında 300 bin ile 1.5 milyon dolar arasında olması gerektiÄŸini söylüyor. Aksi taktirde Bitcoin üretimi için yapılan enerji tüketimi ile kar elde etmek mümkün olmayacak. Chapman’a göre bu da Bitcoin’i sonu anlamına geliyor.

DEVLET MÃœDAHELE EDER

Chapman, Bitcoin fiyatının 2022 yılında sözü edilen miktarlara ulaÅŸsa bile ortaya baÅŸka problemlerin çıkacağını söylüyor. Buna göre devletler enerji ihtiyacını karşılayabilmek için Bitcoin denklemlere müdahale etmek zorunda kalacak. Ancak ihtiyaç duyulan enerji Japonya’nın tükettiÄŸi enerji miktarı olan 1100 terawatt/saate çıkacak. Bitcoin ağı ÅŸu an 32 Terawatt saat enerjiye ihtiyaç duyuyor. Bitcoin hakkında sadece Çin deÄŸil, Almanya da endiÅŸe duyuyor. Çin para birimi Renminbi ile Bitcoin ticareti yasaklandı. Alman finans kontrol kurumu Bafin ve Federal Merkez Bankası Bitcoin’in spekülatif bir yatırım olduÄŸu konusunda sürekli uyarılarda bulunuyor. Avrupa Merkez Bankası’nın da bu yönde uyarıları var. Ä°ngiltere Merkez Bankası da Bitcoin’in para yıkama iÅŸlemlerinde kullanılmasını engelleyecek yasalar çıkarılmasını istiyor.

ÃœLKELER TEDBÄ°R ARAYIÅžINDA

Bitcoin’in anonim olması kriminallerin iÅŸine yarıyor. Alman lojistik devi DHL Bitcoin para birimi ile ödenmek üzere 10 milyon euroluk bir mebla ile tehdit edilmiÅŸti. Uzmanlar Bitcoin ile finanse edilen bir terör saldırısı olması durumunda Bitcoin’in tamamen yasaklanabileceÄŸini belirtiyor. Bitcoin ağının tamamen ortadan kaldırılması mümkün deÄŸil. Bitcoin ağı binlerce hesaplama merkezi ve milyonlarca bilgisayardan oluÅŸuyor. Anacak euro, dolar, yen ve won üzerinden alınıp satılmasının yasaklanması durumunda halkın gözünde cazibesini kaybedeceÄŸi tahmin ediliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.