Sosyal Medya

Aile YaÅŸam

Süt dişlerinde yanlış yapıyoruz

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kuşku, "Süt dişlerinin tanınması, çocuk sağlığı açısından çok önemli



Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet KuÅŸku, genellikle ilk diÅŸ çıkartmanın altıncı ayda baÅŸladığını ve 36’ncı ayda sona erdiÄŸini belirterek “Bazı bilgi ve uygulama yanlışlarının görüldüğü bu dönemde süt diÅŸlerinin tanınması, Ã§ocuk saÄŸlığı açısından çok önemli.” dedi. KuÅŸku, süt diÅŸleri ile ilgili doÄŸru bilinen yanlışları anlattı.

Süt dişlerinde yanlış yapıyoruz

15 AYLIKKEN DE ÇIKABİLİYOR

Süt diÅŸlerinin oluÅŸumu henüz anne karnındayken baÅŸlıyor. OlgunlaÅŸmasını tamamlayan diÅŸler, doÄŸumdan sonra belirli bir sıra izleyerek çıkıyor. DiÅŸ çıkartma çocuktan çocuÄŸa deÄŸiÅŸtiÄŸi için saÄŸlıklı bir çocuk ilk diÅŸini üç aylıkken çıkartabildiÄŸi gibi, bir diÄŸeri 15 aylıkken de çıkartabiliyor.

Süt dişlerinde yanlış yapıyoruz

ANNE VE BABAYA BAÄžLI

Bunda genetik faktörlerin etkili olduÄŸunu söyleyen Dr. Mehmet KuÅŸku, “Anne ve babanın ilk diÅŸi ne zaman çıktıysa çocuÄŸun da diÅŸi o zaman çıkar.” dedi. DiÅŸlenmede gecikmenin hipotiroidi, raÅŸitizm ve mongolizm gibi hastalıklarla baÄŸlantılı olabileceÄŸine dikkat çeken KuÅŸku, “Bebek 13 aylık olmasına raÄŸmen ilk diÅŸi çıkmamış ise mutlaka bir hekime baÅŸvurulmalı.” uyarılarında bulundu.

Süt dişlerinde yanlış yapıyoruz

GECELERİ KABUS GİBİ GEÇİYOR

AteÅŸ, ishal, kusma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi hastalık belirtilerinin de diÅŸ çıkarmayla bir ilgisi olmadığını vurgulayan Dr. Mehmet KuÅŸku, çocuklardaki asıl yakınmaların gündüzleri hafif huzursuzluk, ağız çevresinde kızarıklık, iÅŸtahsızlık ve sıvı alma isteÄŸi olabileceÄŸini söyledi. ÇocuÄŸu etkileyen yakınmaların daha çok gece ortaya çıktığını ifade eden KuÅŸku, “Hiç uyuyamama, uykuya dalmada zorluk, sık uyanma veya aÄŸlayarak uyanma sık görülür. Gündüzleri genellikle normal ancak geceleri kabus gibi geçiyorsa, diÅŸ çıkartmadan şüphe edilmeli.” diye konuÅŸtu.

TÃœLBENTLE MASAJ YAPIN

Dr. Mehmet Kuşku, ilk dişin çıkmasından itibaren yapılacak temizliği ise şöyle açıkladı:

“Temiz bir tülbent ya da gazlı bezi alarak, sabah ve akÅŸam beslenme sonrası diÅŸ ve diÅŸ etine masaj yaparak silin. Ayrıca ara beslenmeler sonrası su içirilmesi de faydalı. Macunsuz fırçalamaya ise ilk süt azı diÅŸlerinin sürmesi ile baÅŸlanmalı. Süt diÅŸlerinin tamamlanmasıyla birlikte artık florürlü diÅŸ macunu ile günde iki kez fırçalamaya baÅŸlayabilirsiniz. Yalnız diÅŸ macununun mercimek tanesinden büyük olmamasına dikkat edilmeli.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.