Rasul
Kudüs ile ilgili hadisler
ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması dünyada büyük tepkilere neden oldu. Peki Kudüs'ün Müslümanlar için önemi nedir? Kudüs'le ilgili hadisler nelerdir?
ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması her kesimden büyük tepki çekti. Peki Kudüs'ün Müslümanlar için önemi nedir? Kudüs'le ilgili Peygamberimiz Hz. Muhammed neler söylemiştir, Peygamberimizin Kudüs'le ilgili hadisleri nelerdir?
Kudüs, vahye dayanan bütün dinlerde kutsal sayılan bir şehirdir. Bunun başta gelen sebebi ise Yüce Allah'ın insanları doğru yola iletmeleri üzere görevlendirdiği peygamberlerin birçoğunun bu şehirde yaşamış veya en azından hayatlarının bir bölümünü bu şehirde geçirmiş olmalarıdır. Ayrıca bu peygamberlerden bazılarının mabed olarak kullandıkları mekânlar da bu şehirdedir.
Etrafıyla beraber bereketli kılınmış olan Mescid-i Aksa, Mescid-i Harâm ve Mescid-i Nebevî'den sonra yeryüzündeki en faziletli mesciddir.
Müslümanların ilk kıblesi olan Mescidi Aksa'yı bağrında barındırması ve Peygamberimizin isrâ ve Mirac mucizesine şahid olması bu üstünlüğünün sebeplerinin başında gelir.
KUDÃœS'LE Ä°LGÄ°LÄ° HADÄ°SLER
"Allah, Ariş ile Fırat arasını mübarek (bereketli) kılmış ve özellikle Filistin'i mukaddes kılmıştır." (Bu hadisi Müslim, İman, 282; Münavi, et-Teysir, I/248'de rivayet etmiştir.)
Peygamber (sav) Efendimiz, Hz. Süleyman'ın üç dileÄŸi olduÄŸunu söyleyerek şöyle buyurmaktadır: “Davut oÄŸlu Süleyman (as), Beytu'l-Makdis'i inÅŸa edince Yüce Allah'tan üç ÅŸey istedi: Birincisi doÄŸru ve isabetli hüküm verme yeteneÄŸinin kendisine verilmesini istedi ki, bu kendisine verildi. Ä°kincisi kendisinden sonra kimseye nasip olmayacak bir iktidar verilmesini istedi. Bu da kendisine verildi. Üçüncüsü Mescidin inÅŸaatını bitirdikten sonra, “bu mescide sadece namaz kılma düşüncesi ile gelen bir kimseyi annesinden doÄŸmuÅŸ gibi günahsız olarak oradan çıkarmasını” Allah'tan niyaz etti.” BaÅŸka bir rivayette yer alan ayrıntıya göre, Resulullah (sav): “Süleyman'ın ilk iki dileÄŸi gerçekleÅŸmiÅŸtir. Üçüncüsünün de kendisine verilmiÅŸ olmasını umarım.” DediÄŸi rivayet edilmektedir. Ä°bn Mace, Ä°kamet, 196. Nesai, Mesacit, 6. Hadislerle Ä°slam, D.Ä°.BÅŸk. c.6.s 85.
Bu hadis-i şeriften öğrendiğimize göre, Mescid-i Aksa'ya ibadet niyetiyle namaz kılmak için gitmek, günahlara kefarettir, kişinin bağışlanmasına neden olur.
Peygamber (sav) Efendimiz bir hadis-i ÅŸeriflerinde şöyle buyurmaktadır: “ Yolculuk ancak ÅŸu üç Mescitten birisine ibadet için olur. Benim ÅŸu Mescidime, Mescid-i Haram'a ve Mescid-i Aksa'ya”. Müslim, Hac, 15/ 415,511.512. Buhari, Mescid-i Mekke,1. Savm 67, Ebu Davut, Menasik 94; Tirmizi, Salat 126; Nesai, Mesacit,10.
Bu gün Ä°slam âlemi, “ibadet için yolculuk yapmaya deÄŸer” diye belirtilen Mescid-i Aksa'yı rahat bir ÅŸekilde ziyaret edememekte ve içerisinde Cuma namazı kılamamaktadır. Mescid-i Aksa'nın Müslümanların ziyaretine açık tutulması için mukaddes Kudüs ÅŸehrini kurtarmak hepimizin dini bir görevidir.
YERYÃœZÃœNDE Ä°NÅžA EDÄ°LEN Ä°KÄ°NCÄ° MESCÄ°T
Ebu Zer (ra) diyor ki, “Resulullah (sav) Efendimize; “yeryüzünde inÅŸa edilen ilk mescidin hangisi olduÄŸunu sordum, “ Mescid-i Haram” diye cevap buyurdu. “Sonra hangisi?” diye sordum, “Mescid-i Aksa” diye cevap buyurdu. Ben, “ Ä°kisi arasındaki süre ne kadardır?” diye sordum. Şöyle buyurdular: “Kırk yıl” sonra da Peygamber (sav), “ Ey Ebu Zer! Bütün yeryüzü senin için mescittir. Nerede namaz vaktine girersen orada namazını kıl. Namazın fazileti, vaktinde kılınmasındadır,” buyurdu.” Buhari, Enbiya, 60/40; Müslim, Mesacid, 1-2; Ä°bn Mace, Mesacid, 4/7.
MESCÄ°D-Ä° AKSA'DAN Ä°HRAMA GÄ°RMENÄ°N FAZÄ°LETÄ°
Ebu Davut ve Beyhaki'nin rivayetlerinde ise, Ãœmmü Seleme (ra) Resulullah (sav) in : “Kim hac ve umre yapmak üzere Mescid-i Aksa'dan ihrama girerse geçmiÅŸ ve gelecek günahları bağışlanır ve mutlaka cennete girer” buyurduÄŸunu iÅŸittim.” dedi. Et-TerÄŸib c. 3/ s.6.
MESCÄ°D-Ä° AKSA'DA NAMAZ KILMANIN FAZÄ°LETÄ°
Peygamber (sav) Efendimiz Mescid-i Aksa'da kılınan namazların, Mescid- Haram ve Mescid-i Nebevi hariç, diÄŸer mescitlerde kılınan namazlardan daha fazla sevap ve faziletli olduÄŸunu şöyle ifade etmektedir: “Bir adamın kendi evinde kıldığı namaza bir namaz sevabı verilir. OturduÄŸu beldenin sakinlerinin devam ettikleri camide kıldığı namaz yirmi beÅŸ kat sevap verilir. Cuma namazının kılındığı camide kıldığı namaza beÅŸ yüz kat sevap verilir. Mescid-i Aksa'da kıldığı namaza elli bin kat sevap verilir. Benim Mescidimde kıldığı namaza elli bin kat sevap verilir. Mescid-i Haram'da kıldığı namaza ise yüz bin kat sevap verilir.” Ä°bn Mace, Ä°kametu's-Selah, 5/ 198. Ahmet b.Hanbel,2/ 16, 68.
Peygamber (sav) Efendimize azatlısı Hz. Meymune (ra): “Ey Allah'ın Resulü! Bize Mescid-i Aksa hakkında hükmün ne olduÄŸunu bildirir misiniz?” diye sorar: Peygamber (sav) Efendimiz şöyle buyurdular: “Oraya gidin ve içerisinde namaz kılın.” Hadisin ravisi dedi ki, “O zaman orası Müslüman olmayanların hâkimiyeti altındaydı”. Peygamber (sav) Efendimiz sözlerine şöyle devam etti: “EÄŸer oraya gidemez ve içinde namaz kılamazsanız kandillerinde yakılmak üzere oraya zeytinyağı gönderin.” Ebu Davut, K. Salat,14.
Resûl-i Ekrem'in Mi'rac gecesinde Mescid-i Aksâ'ya uÄŸradığı ve burada içlerinde Ä°brahim (as), Musa (as) ve Ä°sa (as) ın da bulunduÄŸu peygamberler topluluÄŸuna namaz kıldırdığı ve sonra semaya yükseltildiÄŸi anlaşılmaktadır. (Müslim, “ÃŽmân”, 259; Ä°bn Hişâm, II, 37-38).
Ãœmmü Seleme (ra) den, Resulullah (sav) Efendimiz şöyle buyurdular :” Kim umre yapmak için ihrama Beyt-i Makdis'den baÅŸlarsa günahları bağışlanır.” Bunun üzerine annem de Beyt-i Makdis'den itibaren ihrama girdi.” Ä°bn Mace, TerÄŸib, c.3/ s.5.
(Beyt-i Makdis; Hz Süleyman tarafından yaptırılan, Müslümanların ilk kıblesi olan kutsal mescid. Arapça'da mukaddes ev anlamına gelmektedir.)
Henüz yorum yapılmamış.